Hirdetés
. Hirdetés

ChatGPT tulajdonosa 2024-re már milliárd dolláros bevételt tervez

|

A ChatGPT, az új chatbot, amely az egész világ fantáziáját megmozgatta szinte mindenre képes válaszolni, de arra egyelőre nem, hogy tulajdonosa, az OpenAI hogyan fog vele pénzt keresni?

Hirdetés

Az Elon Musk és a befektető Sam Altman által közösen alapított és a Microsoft egymilliárd dolláros támogatását élvező kutatószervezet arra számít, hogy az üzleti tevékenysége megugrik. Három hírforrás is megerősítette, hogy a szervezet jövőre 200 millió dolláros, 2024-re pedig 1 milliárd dolláros bevételre számít. A Reuters által közölt előrejelzés jól mutatja, hogy a Szilícium-völgyben egyesek arra fogadnak, hogy a mögöttes technológia messze túlmutat a szikár és néha hibás nyilvános demókon.

Az OpenAI-t legutóbb 20 milliárd dollárra értékelték egy másodlagos részvényeladás során - mondta az egyik forrás a Reutersnek. A startup máris inspirálta a riválisokat és a generatív AI-szoftverére épülő alkalmazásokat építő cégeket, amelyek közé tartozik a DALL-E 2 nevű képkészítő is. Az OpenAI a technológiáját licencelő fejlesztőknek körülbelül egy penny-t vagy valamivel többet kér azért, hogy 20 ezer szavas szöveget generáljanak, és körülbelül 2 centet azért, hogy egy képet hozzanak létre egy írott felszólításból.

Az OpenAI szóvivője nem kívánt nyilatkozni a pénzügyi adatokról és a stratégiáról. A vállalatnak, amely 2020-ban kezdte meg kereskedelmi termékek kibocsátását, a küldetése továbbra is az, hogy az emberiség számára biztonságosan fejlessze a mesterséges intelligenciát.

Hirdetés

Az OpenAI MI-szolgáltatóként és a Google kereső potenciális versenytársaként is felkeltette a figyelmet, a ChatGPT eddig több mint 1 millió felhasználó lekérdezésére válaszolt. A ChatGPT-ről és arról, hogy a Microsoft kísérleti vagy stratégiai jelentőségűnek tekinti-e az ilyen technológiát, Brad Smith elnök a Reutersnek azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia gyorsabban fejlődött, mint azt sokan megjósolták. "Olyan előrelépéseket fogunk látni 2023-ban, amelyeket az emberek két évvel ezelőtt 2033-ra vártak volna. Ez nemcsak a Microsoft, hanem mindenki jövője szempontjából rendkívül fontos lesz" - jelentette ki.

Néhány befektető azonban szkeptikusan nyilatkozott. Egyes nagy kockázati tőkebefektető cégek idén elálltak az OpenAI támogatásától, mivel megkérdőjelezték, hogy az képes-e magasabb értékelést elérni, vagy versenyezni az olyan riválisokkal, mint a Google.

A ChatGPT egy úgynevezett nagy nyelvi modellen alapul, amelyet szöveges adatokkal képeztek ki, hogy úgy tudjon válaszolni a kérésekre, mint egy ember. Hasonlóan nagy teljesítményű technológia, mint amelyet a Google épített és szűk körben tesztel is felhasználókkal, amely idén arra késztette egyik mérnökét, hogy azt mondja, a szoftver "érző" entitás.

A valóság sok tudós szerint messze van ettől. A ChatGPT válaszai időnként pontatlanok vagy helytelenek lehetnek, bár úgy van felépítve, hogy elutasítja a gyűlölködő kéréseket, és a visszajelzések hatására javul. Az OpenAI maga is figyelmezteti a felhasználókat, a ChatGPT "időnként káros utasításokat vagy elfogult tartalmakat produkálhat".

"Nem hiszem, hogy az OpenAI az volt a célja, hogy a ChatGPT-ből üzletet csináljon. Szerintem ez egy demónak ... és egy ingyenes emberi visszajelzésgyűjtési módnak tűnik. A használat a vártnál sokkal gyorsabban nőtt, ezért most a monetizáláson gondolkodnak" - vélekedett Alan Cowen, a Hume AI kutatási startup vezérigazgatója, a Google korábbi kutatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.