Hirdetés
. Hirdetés

Cisco Live 2021 - Ezer szem a hálón

|

Az alkalmazások és az infrastruktúra átalakítását, a hálózat felügyeletét és védelmét könnyítő megoldásokat mutatott be a Cisco digitális konferenciáján. A Webex analitikával vigyáz majd a távmunkások jólétére, és lehet, hogy hamarosan megint búcsút inthetünk a jelszavaknak.

Hirdetés

Elmúlt egy évünk tapasztalatai a kétkedőket is meggyőzhették arról, hogy a technológia mindannyiunkat segít a kapcsolattartásban, folyamatosan változó, egyre digitálisabb világunk védelmében és automatizálásában. Példa nélküli időszakon megyünk keresztül, amely egyúttal lehetőséget ad jövőnk formálására is, ehhez azonban megfelelő technológiai alapokra kell építenünk, mondta Chuck Robbins, a Cisco elnök-vezérigazgatója a cég digitális formátumban megtartott éves konferenciáján.

Szolgáltatás szinte minden

Kétnapos rendezvényén a Cisco a jövő IT-környezetének alapozásához mutatott be új megoldásokat. A debük sorát a Cisco Plus nyitotta, amely a cég as-a-service startégiáját jelöli, és indulásképp az adatközponti - hálózati, feldolgozási, valamint adattároló - erőforrásokhoz kínál rugalmas fogyasztási modelleket, de később a portfólió szinte minden elemére ki fog terjedni.

A Network-as-a-Service például olyan felhőmodell, amelyben a vállalatok üzleti elvárásaiknak megfelelően működtethetik hálózatukat, az infrastruktúra birtoklásával, kiépítésével és fenntartásával járó nehézségek nélkül. A szervezeti IT-osztályoknak következetesen megbízható és biztonságos hálózati hozzáférést kell adniuk a mobilkörülmények között, illetve otthonról dolgozó üzleti felhasználók mind népesebb táborának, ezért a feladat bonyolultságát csökkentő NaaS-modellek előnyeit értékelni fogják, mondta.

Elsőként a Cisco SASE (secure access service edge) VPN- és WAN-képességeket felhőalapú biztonsági funkciókkal ötvöző hálózati architektúrájához fognak megjelenni as-a-service megoldások. Az idei év közepén várható Cisco Plus Hybrid Cloud például a cég teljes adatközponti portfólióját felöleli, de harmadik féltől származó tárolókra és szoftverekre is kiterjed, így a hibrid felhős megoldások, miként nevük is jelzi, a házon belüli környezettől a nyilvános felhőn át a peremhálózatig ívelnek.

Később az év folyamán elindul a Cisco Plus Experience portál is, amelyen a vállalatok önkiszolgáló módon fizethetnek elő as-a-service megoldásokra, és mérhetik fogyasztásukat a költségek nyomon követéséhez. A Cisco CX Cloudra épülő portálon az ügyfelek piacteret is találnak majd, ahol a Cisco partnerek szolgáltatásaiból választhatnak.

Biztonság, radikális egyszerűséggel

Egyre több szervezet használ felhőalapú, például SaaS-megoldásokat a nagyobb üzleti agilitás és állóképesség érdekében, így olyan hálózatokra és szolgáltatásokra támaszkodik, amelyek kívül esnek közvetlen felügyeletén, miközben a szolgáltatásszállítás üzleti kimeneteléért továbbra is felelnek. A probléma megoldását a Cisco által tavaly augusztusban felvásárolt ThousandEyes segíti, amely monitorozza és elemzi a külső hálózatok és szolgáltatások működését, hogy a felismerések alapján a szervezetek gondoskodhassanak ügyfeleik és alkalmazottaik zavartalan digitális élményéről.

ThousandEyes internet- és felhőintelligencia-megoldását a Cisco most AppDynamics Dash Studio műszerfalaival, valamint Catalyst 9300 és 9400 kapcsolócsaládjával is integrálja. Az AppDynamics újgenerációs műszerfalaival kialakított integráció közös nyelvet ad a hálózatok, az alkalmazások és a felhőszolgáltatások működéséért felelő csapatoknak a problémák gyors azonosításához és megoldásához a vállalatok teljes digitális szolgáltatásszállító ökoszisztémájában. A Cisco DNA Advantage és Premier házirendalapú automatizációs kapcsolószoftvereit használó vállalatok pedig mostantól natívan futtathatják a ThousandEyes ügynökszoftverét Catalyst 9300/9400 kapcsolóikon, és külön költség nélkül hozzáférést kapnak a ThousandEyes megoldáshoz.

A Cisco ThousandEyes és AppDynamics megoldását egyaránt használó vállalatok áprilistól már látni fogják a hálózati és internetes mérőszámokat a Dash Studióban, ehhez nem kell további licenceket vásárolniuk vagy ügynökszoftvereket telepíteniük.

Nemcsak egyszerűbbé tenné a vállalatoknak a SASE hálózati architektúra bevezetését, hanem a fenyegetésekkel szembeni védekezést is könnyítené a Cisco. Konferenciáján ezért a cég fejlesztések sorát jelentette be SecureX platformjához, amelyek többek között a SecOps biztonsági és üzemeltetői feladatok automatizálásával rövidítik a reakcióidőt, a fenyegetések még gyorsabb észlelésével és semlegesítésével fokozzák a védelmet a végpontoktól a felhőig. Az új, automatizált munkafolyamatok közé tartozik például az ellátási láncokat érő támadások, illetve a felhasználókat célzó adathalászati kampányok feltárása, amit a Cisco Talos fenyegetésintelligenciája támogat. A cég szerint a SecureX automatizált folyamatainak köszönhetően a vállalatok 95 százalékkal gyorsabban észlelhetik a fenyegetéseket, és a problémákat 85 százalékkal rövidebb idő alatt orvosolhatják.

A konferencián mutatkozott be a Cisco Secure Client is, amely az integrációt és az automatizációt kiviszi a végpontokra. A Cisco Secure Endpoint, AnyConnect és Umbrella megoldások integrált konnektoraként az új kliens a bevezetést és a felügyeletet is egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi, mondták. A Cisco Secure Client helyi ellenőrző pontként és vészjelzőként segíti a fejlett fenyegetések korai észlelését SASE, Zero Trust és Extended Detection and Response (XDR) megoldások részeként.

Búcsú a jelszavaktól - újból

A Ciscóhoz tartozó Webex havonta 6 milliárd videokonferencia-hívás 600 millió résztvevőjét szolgálja ki, így a valóban globális elérésű platformok szűk körébe tartozik, amelyek a munkavégzés és a munkaerő digitális átalakulását segítik. Bő egy év tapasztalatai alapján ma már azt is tudjuk, hogy a hosszas és intenzív távmunka milyen problémák forrásává válhat, megnöveli a munkával töltött órák számát, elmossa a munka és a magánélet közé húzott határt, a virtuális világban nehezebben kommunikáló kollégákat pedig láthatatlanná teheti, elszigetelheti.

Különösen fontos ezért, hogy a távmunkát támogató megoldások a távmunkások jólétét is segítsenek megőrizni. A Webex, amely az utóbbi hat hónapban több mint 400 fejlesztéssel gyarapodott, idén nyártól analitikai képességekkel is szolgálja majd ezt a célt, jelentette be a Cisco.

Az elsőként megjelenő Webex People Insights adatai és jelentései bizalmasak lesznek, azokat alapértelmezetten maguk a végfelhasználók láthatják majd, és a felismerések birtokában célokat tűzhetnek maguk elé az online megbeszéléseket, a munka és a magánélet egyensúlyozását, a kapcsolattartást és az idő menedzselését illetően. Később pedig a Team Insights és az Organizational Insights csapatok és szervezetek szintjén hasonló analitikai képességeket fog adni a vezetőknek.

Minthogy a túl sok jelszó használatával járó feszültség is kedvezőtlenül befolyásolja a felhasználók - és a help desken dolgozó informatikusok - közérzetét, a Cisco Duo kétfaktoros azonosító és végpontvédelmi platformján egy jövőbeni, infrastruktúra-agnosztikus és jelszómentes azonosítási megoldást is bemutatott. Az elképzelés szerint ezzel a Duo megoldással a felhasználók jelszavak helyett biztonsági kulcsokkal, illetve a laptopokban és okostelefonokban széles körben elérhető biometrikus azonosítással biztonságosan bejelentkezhetnek a házon belül bevezetett és a felhőalapú alkalmazásokba.

A Duo jelszómentes azonosítás a Cisco bizalmat nem előlegező (zero trust) platformjának része, és a bejelentkezéshez használt eszköztől függetlenül minden felhasználónak biztonságos hozzáférést adhat bármely alkalmazáshoz vagy IT-környezethez. A vállalatok ezt a védelmet varratmentesen kiterjeszthetik majd a házon belüli és a felhős alkalmazások tetszés szerinti kombinációira is, mivel nem lesz szükség többféle azonosítási megoldás bevezetésére. A Duo jelszómentes azonosítás a Web Authentication (WebAuthn) szabványra és aszimmetrikus titkosításra épül, így az érzékeny biometrikus adatok távoli, központi adatbázis helyett a felhasználó eszközén, helyben és biztonságosan tárolhatók és érvényesíthetők.

Kiderül majd, hogy ezúttal valóban búcsút inthetünk-e a jelszavaknak, amire már többször készültünk. A munkaerő mindenesetre kész a jelszómentes jövőre, mert a Cisco jelentése (2020 Duo Trusted Access Report) szerint a vállalatok a munkavégzésre használt mobileszközök 80 százalékában konfigurálták a biometrikus azonosítást - míg ez az arány öt évvel ezelőtt csupán 12 százalék volt.

 

Cikkünk a Computerworld 2021/7. számában, április 14-én jelent meg

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.