Hirdetés
. Hirdetés

Csökken az idei informatikai költés, de később gyors gyógyulás jöhet

|

A koronavírus az IT piacon is rajta hagyja a nyomát, azonban egy előrejelzés szerint ebben a szektorban sokkal gyorsabban zökkenhet vissza minden a normális kerékvágásba.

Hirdetés

A jelenleg is zajló világjárvány a gazdaság minden szegletében érezhető, nem kivétel ez alól az informatika sem. Rengeteg cégnek kellett átállnia távmunkára, amelyhez komoly infrastruktúrára van szükségük; ennek kiépítése rivid időre fellendítette a költéseket, például ennek köszönhetően nőtt hosszú idő után először a PC-k eladása. A Gartner felmérése szerint azonban hosszútávon még ebben a szektorban is lassításra és visszaesésre kell számítani, ahogy a cégek összehúzzák a nadrágszíjat.

Hirdetés

Érthető módon a legnagyobb bevételkiesés az eszközök eladásából származik, mely 16,1%-kal esett vissza, ezt követte az adatközpontokra való költés 10,3%-kal; ugyan volt egy apró kiugrás a bevételben a járvány elején, amikor is a cégek a home office miatt bővítették eszközparkjukat, azonban most jó ideig jelentős lejtmenetre lehet számítani.

"A távmunka egy kis kiugrást eredményezett az eszközvásárlásból származó bevételekben, ahogy a gazdaság felkészült arra, hogy folytassa a munkát a COVID-19 alatt is; ennek ellenére az eszközökre való költés valószínűleg nem áll egyhamar vissza a 2019-es szintre." - fogalmaz a kutatócég jelentése.

Vannak persze olyan szolgáltatások, amiknek kifejezetten jót tesz a koronavírus, ilyenek például az infrastruktúrákat, például szervereket bérbe adó cégek, akikre most nagy szüksége van azoknak a vállalatoknak, akik átállnak a távmunkára. Emellett érthető okokból a felhőalapú videokonferenciákat szolgáltató cégek bevétele is komolyan emelkedik, hiszen a mindennapi és a vállalati életben is elképesztően megugrott a kereslet rájuk.

A Gartner 2020-ra nagyjából 3,5 billió dollárra becsüli a teljes informatikai szektor értékét, ami jelentős visszaesés a tavalyi 3,8 billió dollárhoz képest. Ennek ellenére azt is hozzáteszik, hogy a gazdaság más területeit ért károkkal összevetve ez még mindig elenyésző, és jó eséllyel a vészhelyzet utáni felépülés is gyorsabban zajlik majd. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.