Hirdetés
. Hirdetés

20 év börtönt kaphat a Theranos startup vezetője, aki egy csepp vérből jósolt volna meg betegségeket

|

Döntött a bíróság: bűnös Elizabeth Holmes, a Theranos alapítója

Hirdetés

Fontos ponthoz érkezett a hónapok óta folyó tárgyalássorozat, a BBC beszámolója szerint a kaliforniai bíróság bűnösnek mondta ki a Theranos nevezetű startup cég alapítóját, Elizabeth Holmest. Az esküdtek végül négy vádpontban találták bűnösnek a cégvezetőt (11 vádpont miatt kezdődött el a per), aki ezek alapján jelentős börtönbüntetésre számíthat.

Maga az eljárás olyan vádakkal indult meg, melyek szerint Holmes becsapta befektetőit, hazudott a cége által fejlesztett technológiáról, gyakorlatilag semmi sem volt igaz abból, hogy a Theranos pár csepp vérből képes mindösszesen néhány óra leforgása alatt kimutatni több mint 200 különböző betegségeket.

Hirdetés

A Theranos hamar 9-10 milliárd dolláros céggé vált, de a 2003-ban útjára indult projekt körül 2015-ben már esőfellegek gyülekeztek, egyre több kutató és szakújságíró kétkedett annak hitelességében, végül pedig jött a nagy lebukás, és 2018-ra a teljes céget felszámolták.

Sem az alapötlet, sem a fejlesztett termék nem működött. Korábban hatalmas sikersztoriként tálalta a sajtó a Theranos projektjét, Elizabeth Holmes pedig sokak szemében hős volt, aki otthagyta az iskolát, hogy minden idejét és energiáját ennek a startupnak szentelje. 

A befektetőkhöz kapcsolódó csalásért és megtévesztésért (melyekre a Wall Street Journal cikksorozata hívta fel a figyelmet) akár 20 éves börtönbüntetésre is számíthat az üzletasszony. Hét vádpontot, köztük a közvélemény megtévesztését nem tartotta megalapozottnak az esküdtszék. Egyelőre nem tudni, mikor kerülhet véglegesen pont az ügy végére, mivel a pontos büntetési tétel kiszabása kapcsán még nem tűzték ki a tárgyalást.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.