Hirdetés
. Hirdetés

DSL-ben élre tör Európa

|

Az európai országok előretörését hozta a telefonvonali szélessávú (DSL) internet előfizetők számát tekintve a múlt év. A korábban a DSL terjedésben élen járó ázsiai országokban jóval lassabban bővült az ilyen típusú elérések száma, mint a területen élen járó európai országokban.

Hirdetés

Még Kína is csak 56 százalékos növekedést tudott felmutatni a DSL vonalak számában tavaly 2004-hez képest, Dél-Koreában pedig negyedmillióval csökkent a technológiát választó előfizetők száma a Point-Topic adatai szerint.

A három legnagyobb európai ország mindegyike megelőzte Dél-Koreát a DSL előfizetők számát figyelembe véve, Spanyolország pedig Kanadát és Tajvant lekörözve bekerült a tíz legtöbb felhasználóval rendelkező ország közé. A legtöbb DSL előfizetővel rendelkező államokat vizsgálva az Egyesült Királyságban volt a leggyorsabb a fejlődés, tavaly az országban 3 millióval nőtt a telefonvonali gyors internet elérések száma, amely 73 százalékos bővülést jelent 2004-hez viszonyítva. Egyébként az élmezőnybe tartozó európai országok közül mindegyikben 40 százalék feletti volt a növekedés.

Globális szinten a leggyorsabb bővülést természetesen a fejlődő országok érték el. Így például 2005-ben nagyot lépett előre Törökország, ahol 1 millióval, 1,54 millióra nőtt a DSL előfizetők száma, és Mexikó, ahol a 2004-es 900 ezer után tavaly év végén már 1,6 millióan voltak.

Magyarországon az elmúlt évben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy 58 százalékkal - a 2004 év végi 235,9 ezerről tavaly decemberre 372,5 ezerre - nőtt a DSL-előfizetések száma, amiben nagy szerepet játszottak a szolgáltatók szinte folyamatos akciói, illetve az előfizetési díjak csökkenése.

DSL előfizetők száma Magyarországon
(Forrás:KSH)

2003: 114 800
2004: 235 900
2005: 372 500

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.