Durvul a Microsoft-Sony összecsapás az Activision-üzlet miatt

|

Az egyik legnagyobb probléma a brit versenyfelügyelők szerint, hogy abban az esetben, ha létrejön az akvizíció, jelentősen csökkenni fog a verseny a játékstreaming, az előfizetős multiplayer szolgáltatások és a játékkonzolok piacán is.

A Sony a legnagyobb szereplő az elektronikus játékok piacán, a Microsoft viszont a konzolvilág vezetője. Azután, hogy a Microsoft felvásárolta az egyik legnagyobb játékkiadó céget, az Activisiont, nem csoda, hogy éles pengeváltásokra került sor. A Microsoft vezérigazgatója most tisztázta az álláspontjukat: versenyben akarnak győzni.

Minden idők legnagyobb értékű videojátékos akvizícióját jelentette be idén januárban az Activision Blizzardért, valamint a mobilos Kingért 68,7 milliárd dollárt ajánló Microsoft. Az üzlet várhatóan csak jövő nyáron zárulhat le a versenyjogi hatóságok jóváhagyásával, és míg Szaúd-Arábia már zöld utat adott, az Egyesült Királyság részéről aggodalmak merültek fel, ezért ott, és várhatóan az Európai Unióban is alaposabb vizsgálatra kerül sor az ABK bekebelezésének a videojátékok piacára gyakorolt lehetséges hatását is szem előtt tartva - számolt be a GameStar.

Az egyik legnagyobb probléma a brit versenyfelügyelők szerint, hogy abban az esetben, ha létrejön az akvizíció, jelentősen csökkenni fog a verseny a játékstreaming, az előfizetős multiplayer szolgáltatások és a játékkonzolok piacán is.

Hirdetés

A versenyfelügyelők folyamatos vizsgálata és a brit trösztellenes felügyelet által kezdeményezett 2. fázisú vizsgálat ellenére Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a Bloombergnek adott friss interjújában elmondta, hogy bízik az Activision Blizzard-üzletet jóváhagyásában. "Természetesen minden ilyen méretű felvásárlás átmegy az ellenőrzésen, de nagyon, nagyon bízunk abban, hogy jól fogunk kijönni belőle" - mondta a cégvezető.

Nadella megjegyzése a Sony folyamatos ellenkezése közepette hangzott el az üzletről. Egy héttel ezelőtt a japán óriás közölte, "azáltal, hogy az Activision a Microsoft kezébe adja játékai, például a Call of Duty irányítását, ez az üzlet komoly negatív következményekkel járhat a játékosokra és a játékipar jövőjére nézve".

Úgy tűnik, hogy a Microsoft egyre bosszúsabb a Sony az akvizícióval kapcsolatos kitartó tiltakozása miatt. Különösen, hogy a PlayStation vezetője, Jim Ryan is megszólalt a Microsoft és a Sony arról kötött megállapodása után, hogy a Call of Duty további évekre a platformon maradjon. "Sok szempontból nem volt adekvát, és nem vette figyelembe a játékosainkra gyakorolt hatásokat" - mondta ugyanis Ryan. Erre a redmondiak azt közölték: "A Microsoft számára nulla üzleti értelme van a Call of Duty eltávolításának a PlayStationről, tekintettel a piacvezető konzolpozíciójára."

Nadella most a nyilvánosság elé állt, és ismét hangsúlyozta a Microsoft célját, még azután is, hogy a különböző szabályozó hatóságok teljes mértékben jóváhagyták a felvásárlási üzletet. "A játékiparban egyetlen célunk van, mégpedig az, hogy több játékot juttassunk el több játékoshoz minden platformon, és nagyobb választékot nyújtsunk a kiadóknak és a fejlesztőknek mindenhol. És így minden, amit a tartalmainkkal, a felhőnkkel és a közösségünkkel teszünk, valóban ezt a választékot és ezt a lehetőséget szolgálja" - mondta a Bloombergnek.

A vezérigazgató azt is kifejtette, hogy a Microsoft "a negyedik, ötödik számú, attól függően, hogyan számoljuk a játékokat", és hogy "az első számú játékos" a Sony. Emlékeztetett arra is, hogy a Sony három másik céget is felvásárolt, utalva arra a kérdésre, hogy a cég miért akarja akadályozni az Activision üzletét, holott ő is ugyanezt teszi. "Szóval ha ez a versenyről szól, akkor legyen verseny" - zárta szavait Nadella.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.