Hirdetés
. Hirdetés

E-számlázás hátszéllel

|

Az e-számlázás terjedését a válság ösztönző hatása mellett a kormányzati hozzáállás változása is pozitívan befolyásolhatja.

Hirdetés

Noha az elektronikus számlázás már 6 éve lehetséges Magyarországon, az e-számlák széles körű terjedése valójában csak manapság kezdődik. Elképzelhető, hogy a válság ösztönzőleg hat a folyamatra. A költségmegtakarítás reményében manapság többen érdeklődnek az e-számlázás iránt - fogalmazott Kovács Ferenc, az APEH elnökhelyettesi tanácsadója a DMSLabor ?E-számlával könnyebb" című konferenciáján.

Az elterjedéssel kapcsolatos problémák egyike az e-számlák befogadására/kibocsátására való ?kényszerítés". Gyakori panasz, hogy a nagyobb adózó a kisebbet kész tények elé állítja, és kizárólag e-számlát fogad el tőle. Míg korábban a kisebb cégek jellemzően tiltakoztak ezen eljárás ellen, addig az utóbbi időben változik a hozzáállásuk. Az APEH nem kíván beleszólni ezekbe a kérdésekbe, a problémát a piacnak kell megoldania - mutatott rá Kovács Ferenc.

Még mindig előfordul a valódi e-számla és a számítógéppel előállított számla (első példány nyomtatott, a másodpéldány elektronikusan őrzött) ?összemosása". Ez meglehetősen veszélyes jelenség; elsősorban az ellenőrzés oldalán okozhat gondokat. Az APEH szakértője szerint feltétlenül megoldást kell találni a problémára.

Az utóbbi időben új szelek fújdogálnak, így például a minisztérium részéről az eddigi, inkább elutasító hozzáállást egyre inkább támogató magatartás váltja fel. Az APEH reményei szerint ez a ?hátszél" meggyorsítja az e-számlázás széles körű elterjedését.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.