Hirdetés
. Hirdetés

eBay - A vevőnek mindig igaza lesz

|

Az eBay tervei szerint nem hagyhatunk majd a vevőkről negatív vagy semleges jelzést. Az eladók háborognak.

Hirdetés

Aki már használt bármilyen internetes piacteret, az pontosan tudja, hogy az értékelési rendszer az ilyen oldalak legfontosabb eleme. Az eBay arra készül, hogy változtat a bevált rendszeren, és májustól az eladók nem adhatnak negatív, illetve semleges értékelést a vásárlóknak. Véleményünk a lépésről megegyezik számos eBay felhasználó álláspontjával: a lépés hátrányos az eladókra nézve.

Az eBay indoklása a tervezett változtatással kapcsolatban meglehetősen fura. Szerintük ugyanis lelassítja a kereskedést az, ha a vevő negatív visszajelzést készít az eladóról, amiért cserébe az eladó szintén negatív visszajelzést ad. A világszerte számtalan felhasználót érintő terv joggal dühített fel számos eladót, hiszen úgy érzik, hogy az új megoldás védtelenül hagyja őket. Nyilvánvalóan egyoldalúvá válik az értékelési rendszer, hogyha a vásárlók elmarasztaló értékeléseket adhatnak az eladókról, míg az eladók nem minősíthetik vevőiket.

ebayertekeles.jpg
Egy eBay felhasználó visszajelzéseinek összegzése. Bevált csapaton változtatni nem jó stratégia!

Nyilvánvalóan sokkal több feladatot ró majd ezután az eBayre is a vevők és eladók közti problémák kezelése. Szóvivőjük szerint "ha a vásárló nem fizet, akkor az eladó könnyen az eBayhez fordulhat - mi megvizsgáljuk a panaszt, és akár ki is zárjuk a vásárlót." Az érvelés ott sántít, hogy nem csupán az lehet az egyetlen probléma egy vevővel, hogy nem akar fizetni.

Aki nem csupán vásárolni jár az online piacterekre, az számtalan olyan példát tud mondani, ami miatt indokolt a negatív, vagy legalábbis semleges visszajelzés készítése. Például ha csak nagy sokára reagál a partner a kérdésekre, ha ugyan fizet, de csak sokszori noszogatásra, ha indokolatlanul elégedetlenkedik a vásárolt termék minősége miatt, holott minden paramétert tisztességesen kommunikáltunk a leírásban. Ezen kívül ha probléma akad egy vevővel, jó támpontot nyújt, hogy mások miket mondtak róla. Ha nem jelentkezik a termékért, akkor néhány tucat pozitív visszajelzés után valószínűsíthető, hogy valami akadályozza őt ebben, és előbb-utóbb jelentkezni fog, míg negatív értékelések sokaságával sokkal valószínűbb, hogy link alak.

A változtatást abszolút mértékben hibás lépésnek tartjuk, és ha az eBay bevezeti az új rendszert, akkor a kereskedő felek nem kapnak majd reális képet a másik fél üzleti szokásairól.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.