Hirdetés
. Hirdetés

Egy kínai cég beperelte Obama elnököt

|

A SANY cégcsoport "diszkrimináció" és alkotmányellenes intézkedés miatt indított pert az Egyesült államok elnöke ellen. Az újraválasztásáért kampányoló Barack Obama "nemzetbiztonsági okokra" hivatkozva megvétózta a kínai vállalat amerikai leánykájának szélerőmű-projektjét.

Hirdetés

A kínai SANY Group csütörtökön jelentette be, hogy „diszkrimináció” és alkotmányellenes intézkedés miatt pert indít az amerikai elnök, Barack Obama ellen, mert rendeletileg megtiltotta, hogy a cég amerikai leányvállalata, a Ralls Corp. szélerőműparkokat építsen az Egyesült Államok Haditengerészetének egyik oregoni támaszpontja közelében.

A lépést a kínai kormány is támogatja

A jogi lépést a kínai kormány is támogatja. A Kínai Kereskedelmi Minisztérium október 19-i sajtótájékoztatóján közölte: a SANY lépése szép példája a kínai vállalatok diszkriminációellenes „önvédelmi törekvéseinek”. A minisztérium hangsúlyozta, figyelemmel kíséri az elnök és az Egyesült Államok külföldi befektetéseket felügyelő bizottsága, a Committee on Foreign Investment (CFIUS) ellen indított pert, amelyet a kínai cégcsoport képviseletében a Ralls Corp. kezdeményezett. Shen Danyang, a minisztérium szóvivője kijelentette, bíznak benne, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium (Department of Justice, DOJ) hajlandó lesz nyílt tárgyalást kiírni az ügyben.

Az alperes. Kampány-meggondolások állhatnak a kínai vállalatok "vegzálása" mögött?

A Ralls Corp. az elmúlt években több szélerőművet is épített Texasban. A cég az idén vásárolt fel néhány szélerőműparkot Oregonban, a haditengerészet egyik bázisának közelében. Az „amerikai leányka” 130 millió dollárt fektetett az üzletbe, mielőtt a CFIUS „nemzetbiztonsági okokra” hivatkozva elkaszálta a beruházást.

A bizottság szeptember 13-án küldte el a Fehér háznak a Ralls Corp. felvásárlásaival kapcsolatos jelentését; egy kínai lap értesülései szerint Obama elnöki rendeletben tiltotta le az akvizíciót.

„Nem ez az első eset, hogy az Egyesült Államok kormánya nemzetbiztonsági okokra hivatkozva gátolja a kínai befektetéseket – mondta Shen, a közelmúltban kirobbant Huawei-ZTE botrányra utalva. – Nem szerencsés, ha a politikusok, a politikai haszon reményében beleütik az orrukat a kétoldalú kereskedelmi és üzleti kapcsolatokba.”

Jogi és politikai nagykutyák a SANY jogászai között

A Ralls Corp. október elsején a Washingtonban székelő Columbia Kerület Kerületi Bíróságához nyújtotta be a keresetét. Érvelésük szerint a CFIUS és az elnök intézkedései alkotmányellenesek voltak; a projekt valójában nem jelent nemzetbiztonsági fenyegetést az Egyesült Államokra számára. A cég a periratban felhívta a figyelmet: kész lett volna egy másik, a támaszponttól nagyobb távolságban lévő telephelyre költöztetni a szélerőműveit, de a CFIUS így sem engedélyezte a projektet – sőt, még a turbinák értékesítését is megtiltotta.

„Ez diszkrimináció – jelentette ki a SANY Group csütörtöki sajtótájékoztatóján Wu Jialiang, a Ralls Corp. vezérigazgatója. – A farmjaink közelében huszonhét dán szélgenerátor üzemel, és számos működő szélerőműpark is található a térségben. Ezek diszkriminatív intézkedések, amelyek kifejezetten a kínai vállalatok ellen irányulnak."

„Úgy vélem, Amerikában a problémák megoldásának legjobb módja az, ha jogi útra tereljük őket – mondta a sajtótájékoztatón Xiang Wenbo, a SANY igazgatótanácsának tagja. – Mi épp ezt tesszük, az amerikai törvények segítségével oldjuk meg az Amerikában felmerült problémákat.

A SANY komoly jogászcsapattal vág neki a pernek. Ügyvédeik között Paul Clement, az Egyesült Államok volt helyettes legfőbb ügyésze, Viet D. Dinh volt igazságügy-miniszterhelyettes és a Fehér ház korábbi jogtanácsosa H. Christopher Bartolomucci is ott van.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.