Hirdetés
. Hirdetés

Egymillió eurót költ a Facebook a gyűlöletbeszéd elleni harcra

|

A gyűlöletkeltés legjobb ellenszere a még több beszéd, mondta Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetője.

Hirdetés

Nincs helye a gyűlöletbeszédnek az interneten a Facebook szerint, és a közösségi háló ezúttal pénzének egy részét is mozgósította az ügy érdekében, miután egy millió euróval támogatta az Online Civil Courage kezdeményezést, amely a gyűlöletkeltés és a szélsőséges nézetek terjesztése ellen veszi fel a harcot az interneten Európában.

A kezdeményezés célja olyan európai, nonprofit csoportok támogatása, amelyek az extrémizmus online megnyilvánulásai ellen küzdenek - ezek ugyanis felerősödtek a térséget sújtó menekültváltság következtében. A Facebook olyan szakértőket is be kíván vonni a programba, akik a célt szolgáló eszközkészleteket és módszereket is kifejlesztenének.

Sheryl Sandberg (középen), a Facebook ügyvezetője az Online Civil Courage kezdeményezés egyik szervezője

A berlini székhellyel létrehozott Online Civil Courage - azaz online polgári kurázsi - kezdeményezést a radikalizáció és politikai erőszak jelenségét tanulmányozó, nemzetközi központ (International Centre for the Study of Radicalization and Political Violence), a stratégiai párbeszéd intézete (Institute for Strategic Dialogue) és az Amadeu Antonio Alapítvány is támogatja.

Hogy a kezdeményezés egy millió eurós pénzügyi keretének mekkora részét biztosította a Facebook, nem derült ki a bejelentésből, és a cég ezt a részletet később sem kívánta pontosítani.

Németországban a menekültek soha nem látott méretű beáramlásával az online gyűlöletbeszéd felerősödése is a figyelem középpontjába került. Decemberben a Facebook, a Google és a Twitter már közösen fellépett a jelenséggel szemben, és a rasszista posztokat 24 órán belül eltávolította oldalairól.

- A múlt évben emberek milliói fejezték ki támogatásukat az online kommunikációs csatornákon a menekültek és a terrortámadások áldozatai iránt - írta Facebook-oldalán Sheryl Sandberg. - De a gyűlöletkeltők is egyre erősebben hallatják hangjukat. Az extrémizmus életeket és társadalmakat tesz tönkre világszerte, ezért ma fontosabb, mint valaha, hogy fellépjünk ellene.

Pusztán a tartalom törlése nem fogja megszüntetni a gyűlöletet, tette hozzá Sandberg, aki szerint a tolerancia és a szeretet hangját kell felerősíteni világszerte, mert a gyűlöletbeszéd legjobb ellenszere a még több beszéd.

Egyelőre nem világos azonban, hogy a kezdeményezés milyen intézkedéseket vonhat maga után a közösségi hálón.

- A szabályozás a múltban már nem egyszer ellentmondásosnak bizonyult a Facebookon - mondta az IDG hírszolgálatának Lon Safko, a közösségi hálók területére szakosodott stratéga. - Reméljük, hogy a cég kiáll a megfogalmazott értékek mellett, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy korlátoznia kell egyes felhasználóinak "szólásszabadságát".

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.