Hirdetés
. Hirdetés

Egy-null az Intelnek

|

Az AMD által még tavaly nyáron az Intel ellen benyújtott trösztellenes kereset nagy részét elutasította Delaware állam szövetségi bírósága.

Hirdetés

Az AMD keresetében azt állította, hogy az Intel visszaélt piaci erőfölényével, és törvénytelen eszközökkel gátolta a versenytársak térnyerését. Így többek között azzal vádolta riválisát, hogy ügyfelei számára külön-külön úgy határozta meg azt azt a vásárlási limitet, ami után marketingtámogatást fizet vagy visszatérítést ad, hogy az az ügyfél teljes igényének 90-100 százalékát jelentse, és ezzel kiszorítsa a konkurencia termékeit.

Mi több, az AMD a tisztességtelen kedvezménypolitika mellett szóbeli fenyegetésekkel is megvádolta az Intelt, mondván, hogy "megfélemlítették" ügyfeleiket, nehogy azok AMD termékeket vásároljanak. A trösztellenes kereset összesen 48 oldalas beadványa szerint az Intel a Sony, a Dell és a Toshiba számára is fizetett azért, hogy rávegye őket: ne rendeljenek processzorokat az AMD-től; a Compaqot állítólag különböző megrendelések leszállításának késleltetésével, a HP-t pedig a korábban kialkudott kedvezményeinek megvonásával zsarolta.

Az egész iparágat érintő kereslet földrajzi kiterjedtsége egyben azt is jelenti, hogy az a cégek brit, német vagy a japán leányvállalatainak tevékenységével is kapcsolatos. Az Intel jogászai azt vitatták, hogy egy amerikai bíróságnak van-e jogköre eljárni a más országokban folytatott tevékenységgel kapcsolatban. Joseph Farnan kerületi bíró helyt adott az Intel érvelésének és visszautasította a kereset egy részét. Farnan 18 oldalas indoklásában úgy fogalmazott, hogy az AMD-nek "nem sikerült bizonyítania az Intel vélelmezett eljárásainak közvetlen és előre látható gazdasági hatásait az Egyesült Államok területén."

Chuck Mulloy Intel-szóvivő üdvözölte a bíróság döntését, bár azon kívül, hogy örömét fejeztet ki a vállalat jogi álláspontjának elfogadása felett, nem kívánta bővebben kommentálni az ítéletet. Az AMD részéről Mike Silverman kijelentette: a bíróság döntésétől függetlenül "az Intel nem fogja megúszni", és cége további, immár globális trösztellenes vizsgálatoktól várja a sikert.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.