Hirdetés
. Hirdetés

Egyesülés helyett stratégiai partnerség

|

Bár időről időre szárnyra kapnak ilyen irányú híresztelések, az Intel úgy tűnik, mégsem az NVIDIA megvásárlásával válaszol az AMD-ATI összeolvadásra.

Hirdetés

Az AMD és az ATI júliusi, 5,4 milliárd dolláros házassága óta folymatosan a találgatások középpontjában áll a két "magára maradt" vállalat. Legutóbb éppen a múlt szerdán támadt fel a pletyka, mely szerint a világ legnagyobb processzor-előállítója mégiscsak szemet vetett az NVIDIA-ra; a hír futótűzként terjedt szét a Wall Streeten, hatására az NVIDIA részvényeinek árfolyma 2,32 dollárral emelkedett, és 30,62 dollárra kúszott fel. Most úgy tűnik, igazuk lesz azoknak, akik szerint az Intelnek esze ágában sincs megvásárolni az NVIDIA-t.

A tajvani alaplapgyártóktól - akik helyzetük révén sokszor elsőként értesülnek a nagyszabású döntésekről - kiszivárgott információk szerint a felek az egyesülés helyett a stratégiai partnerségben látják a jövő sikereinek zálogát. Az Intel, mely jelenleg az NVIDIA részvényeinek 8-10 százalékával rendelkezik, a DigiTimes információi szerint növelni kívánja részesedését a grafikuschip-gyártó vállalatban, és egyúttal a termékstratégiák fokozott összehangolását tűzte ki célul. Ez elsősorban azt jelentené, hogy az NVIDIA fokozatosan csökkenteni fogja az AMD-platformokhoz fejlesztett modellek skáláját, és a felszabaduló kapacitást az Intel platformok alá készülő IGP (integrált grafikus processzor) chipkészletek fejlesztésére fordítja.

Az AMD-t különösen az NVIDIA csúcsmodelljeitől való elszakadás érintheti érzékenyen. A változások különösen annak fényében tűnhetnek ironikusnak, hogyha figyelembe vesszük: az elmúlt évek során a két cég nem győzte hangsúlyozni a kettejük közti gyümölcsöző partnerséget. Az AMD és az ATI egyesülése a tervek szerint ebben a pénzügyi negyedévben fejeződik majd be, így az Intelnek egyre sürgősebbé válik, hogy határozott elképzelésekkel vegye fel a harcot az új kihívással. A várakozások szerint a Core 2 processzorok piacra kerülése mindenesetre a külső körülményektől függetlenül is az NVIDIA elsődlegesen megcélzott platformjává tenné az Intelt, így a két gyártó közti fokozott együttműködés nagyrészt a szükségszerűségen alapul. Az Intel egyébként nem vonta vissza az ATI licencét a processzorait támogató chipkészletek gyártására, bár azok megújítására semmi esély nem látszik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.