Hirdetés
. Hirdetés

Egyszerű matek, miért adja el Tesla-részvényeit Elon Musk

|

Egyszerű matematika magyarázza Elon Musk Twitter-szavazásának valódi okát a Tesla-részvények eladásával kapcsolatban.

Hirdetés

A Tesla vezérigazgatója és milliárdos a hétvégén megkérdezte Twitter-követőit, hogy eladja-e Tesla-részvényeinek 10%-át, és ők igennel válaszoltak. Mindazonáltal, médiajelentések szerint a retorikától függetlenül hamarosan amúgy is el kellene adnia a részvényeit Elon Musknak.

A CNBC beszámolója szerint a jelenleg 318,4 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb emberének (Forbes) 15 milliárd dolláros adófizetési kötelezettséggel kell szembenéznie a jövőre lejáró részvényopciók miatt, és valószínűleg ez a valódi oka annak, hogy egyáltalán fontolóra vette Tesla-részvényei 10%-ának eladását.

Hirdetés

Mint Musk maga nyilatkozta, nem vesz fel fizetést vagy készpénzes bónuszt a Teslától, így az adóköteles vagyona a részvényjuttatásokból és a vállalat részvényárfolyamának nyereségéből származik. Musk még 2012-ben kapott Tesla részvényopciókat, amelyek lehetővé teszik számára, hogy 22,86 millió Tesla-részvényt vásároljon mindössze 6,24 dolláros darabonkénti fix áron. Mivel a vállalat részvényei a múlt héten 1222,09 dolláron zártak darabonként, az ezekből az opciókból származó nyeresége most valamivel kevesebb, mint 28 milliárd dollár.

Musk részvényopciói 2022 augusztusában járnak le, de ahhoz, hogy felhasználhassa őket, a nyereség után 54,1%-os kombinált jövedelemadót kell fizetnie. Egyszerű számítással kijön a szakértők szerint, hogy a jelenlegi árfolyamon az adófizetési kötelezettsége is körülbelül 15 milliárd dollár.

Musk maga is jelezte, hogy a szeptemberi Code konferencián a lejáró opciókból való nyereség érdekében elkezdi eladni a Tesla részvényeit, mondván: "Így... egy hatalmas opciós blokkot fogok eladni [a negyedik negyedévben] - mert muszáj lesz, különben lejárnak."

A Twitter-közösség megosztott volt Musk közvélemény-kutatásával kapcsolatban. Míg egyesek azon bosszankodtak, hogy a Tesla-részesedésük csökkenni fog, amikor Musk elkezd eladni, mások szerint itt az ideje, hogy a milliárdos kifizesse a neki járó összeget. Maga Musk azt mondta: "mostanában sokat beszélnek arról, hogy a nem realizált nyereség az adóelkerülés eszköze", utalva az amerikai szenátusban a Demokrata Párt által javasolt tervekre, akik azt szeretnék, hogy a milliárdosok akkor is adózzanak a részvényeik árfolyamának emelkedésekor keletkező nyereségük után, ha nem adják el a részvényeiket.

Sokan javasolták, hogy a milliárdos adók sorsáról ne egy Twitter-szavazás döntsön. Ron Wyden oregoni szenátor tweetelt: "az, hogy a világ leggazdagabb embere fizet-e egyáltalán adót, nem egy Twitter-szavazás eredményétől kellene függjön. Itt az ideje a milliárdosok jövedelemadójának".

"Tanúi vagyunk annak, hogy a Twitter tömegei döntik el egy 25 milliárd dolláros pénzfeldobás eredményét" - mondta Chamath Palihapitiya kockázati befektető, míg Gabriel Zucman, a Berkeley közgazdásza azt tweetelte, hogy "alig várja azt a napot, amikor a világ leggazdagabb emberének adófizetési aktivitása nem egy Twitter szavazáson múlik".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.