Hirdetés
. Hirdetés

eHealth Week 2011 Budapesten

|

Politikai, informatikai vezetők, valamint kórházak döntéshozói érkeznek egész Európából jövő májusban Budapestre az eHealth Week (e-Egészségügy) 2011 konferencia alkalmából. Az európai digitális egészségügyi infrastruktúra fejlődésének előmozdítását célzó négy napos rendezvény programját oktatási szekcióülések, kiállítás, workshopok és számos hálózati lehetőség gazdagítja. Most először tartanak az eseménysorozaton szimpóziumokat a kórházak informatikai igazgatói számára az ambiens - infokommunikációs - rendszerekkel segített életvitellel (Ambient Assisted Living), a Health 2.0-val és az egészségügyi informatikai vezetők szerepével kapcsolatban. A konferencia az Európai Bizottság, a HIMSS Europe (Healthcare Information and Management Systems Society Europe) és az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége közös szervezésében valósul meg.

Hirdetés

A legújabb kutatások adatai szerint 2050-re az európai lakosság 29%-a túl lesz a 65. életévén. Emellett az utóbbi évtizedek legmélyebb pénzügyi válságával küzdünk, amelynek hatására kevesebből többet kell kihoznunk. Az eHealth (e-egészségügy) fejlesztése az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy szembenézzünk ezekkel a kihívásokkal" - mondta Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke és digitális ütemtervének biztosa. ?Ezért az Európai Bizottság digitális ütemtervébe foglalta az eHealth témakörét, és az előzetes tervek szerint tizenegy milliárd euróra növeli az ezen a területen folyó kutatásokra és fejlesztésekre fordítandó közösségi befektetéseit. Ezek a kezdeményezések a budapesti eHealth Week során megvitatásra kerülő témák között szerepelnek."

Az Európai Bizottság különböző keretprogram-együttműködései során az elmúlt 20 évben több mint 1,182 milliárd euróval támogatta az e-egészségügy kutatásait. Több mint 450 projektet támogatott, megalapozva ezzel Európa világelső helyét ezen a területen.

?Nagy örömmel várjuk az eHealth Week alkalmából Budapestre látogató delegációkat és résztvevőket 2011 tavaszán" - mondta Dr. Szócska Miklós Egészségügyért Felelős Államtitkár. ?A magyar elnökség egészségpolitikái a szociális igényekre reagáló fenntartható rendszerek fejlesztésére koncentrálnak. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a strukturális alapok kiaknázására az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése érdekében és a tényeken alapuló döntéshozatali folyamatokra az egészségügy területén. Megvitatjuk majd, hogy az öregedő társadalom és az egyre csökkenő források körülményei között valamint a szakemberek és páciensek növekvő mobilitása mellett miként közelíthető meg európai uniós szinten a növekvő emberi erőforrás hiány problémája. Emellett együttműködést javasolunk a tagállamok gyermek-immunizációs politikái között és különös figyelmet fordítunk a migráns népesség gyermekeire. Az eHealth szerepe kiemelkedő fontosságú az összes említett területen."

2011. január 1-jétől Magyarország veszi át Belgiumtól az Európai Unió Tanácsának hathavonta rotáló soros elnökségét.

Jeremy Bonfini, a HIMSS Europe globális szolgáltatói ágának rangidős alelnöke elmondta: ?Az eHealth alkalmazások megteremtik a kapcsolatot az otthon és a kórház között. Ez az egyetlen módja annak, hogy enyhítsük pénzügyi és emberi erőforrás hiány miatt az egészségügyben tapasztalható feszültséget, amely napjainkban, a gazdasági válságból kilábalni próbáló országok számára különösen fontos. Az eHealth konferencia központi témája lesz e-egészségügyi megoldások jelentősége ebben a megszorításokkal teli időszakban. Ezt az IHE (Integrating the Healthcare Enterprise - az egészségügyi informatikai rendszerek összekapcsolhatóságát segítő nemzetközi kezdeményezés) bemutatója és a World of Health IT (WoHIT) szakmai kiállítása is hangsúlyozza majd."

A jelenleg 15 milliárd eurós európai e-egészségügyi piac évente 2,9%-kal nő. Azon vállalatok között, amelyek már megerősítették részvételüket az eHealth Week 2011 szakmai kiállításon olyanok találhatók, mint az AGFA Healthcare, a Hitachi Data Systems, az EPIC, az InterSystems, a Microsoft és az Oracle.

A konferencia kapcsolatot teremt Európa fő egészségügyi befektetői, kormányzati döntéshozói, egészségügyi szolgáltatói, biztosítói, kutatási létesítményei, forgalmazói és a páciensek által létrehozott közösségek között. Egyúttal házigazdája az EU tagállamok egészségügyi államtitkárai elektronikus egészségügyre irányuló kormányzati kezdeményezésének, amelynek célja az országok eHealth rendszereinek összehangolása Európában. A tavaly márciusban, Barcelonában megrendezett eHealth Week 2010 konferencia több mint 3000 delegációt és 100 szakmai kiállítót fogadott, így Európa legnagyobb és legmagasabb színvonalú e-egészségügyi konferenciájaként értékelhető. További információért látogasson el a www.worldofhealthit.org weboldalra.

Az Európai Bizottságról - információs és kommunikációs technológiák (information and communication technologies, ICT)

ec.europa.eu/information_society/ehealth

ec.europa.eu/dgs/information_society.

A HIMSS Europe-ról:

www.emea.himss.org

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.