Hirdetés
. Hirdetés

Eladta az IBRC rosszhitel-portfólióját a KPMG

|

A gazdasági válság alatt csődbe ment két írországi bankból létrehozott, rossz portfólióval rendelkező Irish Bank Resolution Corporation Ltd. (IBRC) megszabadult 21,7 milliárd eurónyi hitelállományának több mint 90 százalékától.

Hirdetés

Az eladási folyamatot az írországi KPMG munkatársai felszámolóként irányították. Magyarországon a portfóliók leértékelésének mértéke ritkán felel meg a potenciális vevők elvárásainak.

Hirdetés

A KPMG munkatársai bejelentették, hogy eladták az IBRC 9,3 milliárd euró értékű kereskedelmiingatlan-hiteleinek 85 százalékát jó nevű befektetőknek, a maradék 15 százalék pedig az ír Nemzeti Eszközkezelőhöz került. Az 1,8 milliárd euró értékű lakáshitel-állomány 64 százaléka szintén befektetőkhöz vándorolt, míg a fennmaradó 36 százalék a Nemzeti Eszközkezelő tulajdona lett.

„Az IBRC hiteleinek eladása – beleértve azok nemzetközi befektetők igényeinek megfelelő szegmentálását – pozitív eredményt hozott, hiszen a bank hitelállományának 90 százalékát sikerült értékesíteni 14 hónapon belül. A piac reakciója a felszámolási és eladási folyamatra várakozáson felüli volt” – mondták el az IBRC speciális felszámolói, az írországi KPMG munkatársai, Kieran Wallace és Eamonn Richardson.

 

A KPMG a közép-kelet-európai régióban is aktív a rossz hitelek piacán. Az elmúlt években jelentős romániai, lengyel és baltikumi portfóliókat értékesítettek befektetők számára. „A portfóliók tisztítása tőkét és likviditást szabadít fel az évek óta nyomás alatt szenvedő bankok számára, emiatt látunk milliárdos tételeket forogni a nyugat-európai bankpiacokon. A tranzakció persze csak akkor ésszerű, ha az eladási ár nagyjából megfelel a portfólió csökkentett értékének, ellenkező esetben a bankot egyszeri nagy veszteség éri. A hazai piacon több nekifutás ellenére ez hiúsította meg az adásvételeket; a KPMG által elvégzett portfólióértékelések rendre azt hozták ki, hogy a leírások mértéke nem találkozik a piac értékítéletével” – mondta el Simonyi Tamás, a KPMG közép-kelet-európai pénzintézeti tranzakciókért felelős igazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.