Hirdetés
. Hirdetés

Elégedett az Oracle

|

A cég új alkalmazáslicencekből származó bevételei 36 százalékkal növekedtek a negyedik negyedévben.

Hirdetés

Az Oracle 2008-as negyedik pénzügyi negyedévének egy részvényre jutó, a GAAP szerinti eredménye 39 cent lett, ami 27 százalékkal magasabb, mint az előző év ugyanezen időszakában. (GAAP - az amerikai, általánosan elfogadott számviteli alapelvek.) A negyedik negyedév árbevétele 24 százalékkal 7,2 milliárd USD-re bővült, míg a nettó nyereség 27 százalékos emelkedés mellett 2,0 milliárd dollárt eredményezett. A szoftverértékesítés teljes árbevétele 6,0 milliárd dollár volt, ami 26 százalékos emelkedést jelent.

Az új szoftverlicencekből származó összes árbevétel 27 százalékkal nőtt, ebből az új adatbázis- és köztesszoftverlicencek árbevétele 23 százalékkal, az új alkalmazáslicencek árbevétele pedig 36 százalékkal bővült. A szoftverlicenc-frissítések és terméktámogatás utáni bevételek 25 százalékkal emelkedtek, elérve a 2,8 milliárd dollárt. A szolgáltatások árbevétele 1,3 milliárd dollár volt, ami 18 százalékos emelkedést jelent.

Nem a GAAP szerint számítva az egy részvényre jutó eredmény a negyedik negyedévben 47 cent volt, a nettó nyereség pedig 2,4 milliárd dollár, ami 27 százalékos növekedést jelent mindkét mutató esetében.

A 2008-as pénzügyi év egy részvényre jutó eredménye 1,06 dollár lett, ami 30 százalékkal több az előző évihez képest. Az éves árbevétel 25 százalékkal, 22,4 milliárd dollárra nőtt, míg az éves nettó nyereség 5,5 milliárd dollár lett 29 százalékos növekedés mellett. Az új szoftverlicencekből származó összes árbevétel éves szinten 28 százalékkal emelkedett, és ezzel elérte a 7,5 milliárd dollárt; ezen belül az új adatbázis- és köztesszoftver-licencek árbevétele 24 százalékkal, az új alkalmazáslicenceké pedig 38 százalékkal nőtt. Charles Phillips, az Oracle elnöke bejelentette: ez már a harmadik egymást követő év, amelynek során cége piaci részesedést hódított el az SAP-től a vállalati alkalmazások piacán.

A szoftverlicenc-frissítések és terméktámogatás utáni bevételek éves szinten 24 százalékkal emelkedtek, elérve a 10,3 milliárd dollárt. A szolgáltatások éves árbevétele 4,6 milliárd dollár volt, ami 21 százalékos emelkedést jelent. A működési nyereséghányad (profitráta) 200 bázisponttal emelkedett a 2008-as pénzügyi év során, elérve a 35 százalékot.

A 2008-as pénzügyi év nem a GAAP szerint számított egy részvényre jutó eredménye 1,30 USD lett, ami 29 százalékkal több az előző évihez képest. A nem a GAAP szerinti éves nettó nyereség 6,8 milliárd dollár lett, vagyis a 2007-es pénzügyi évhez képest 28 százalékkal emelkedett.

"Négy évvel ezelőtt a nyilvánosság előtt jelentettük be öt évre szóló tervünket, hogy a nem GAAP szerint számított egy részvényre jutó eredményünket évről évre átlagban 20 százalékkal növeljük. Rendre túlteljesítettük tervünket, és az Oracle összetett évi átlagos növekedési rátája 26 százalék fölött volt" - nyilatkozta Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.