Hirdetés
. Hirdetés

Elektronikus útdíj: újabb halasztás

|

A szerződéskötés időpontja az eredetileg tervezett 2012. december 27-e helyett 2013. január 2-ára tolódott, ám ez a nap sem hozott eredményt…

Hirdetés

Szerdán ismét elmaradt az Állami Autópálya-kezelő Zrt. és a tenderen győztes Getronics szerződéskötése. Lapértesülések szerint az informatikai cég túlvállalta magát, így elképzelhető, hogy az se biztos, megszületik-e végül a megállapodás. Ez viszont komoly kétségeket vet fel a júliusi indulás és az idei évre tervezett 75 milliárd forintos költségvetési bevétel tekintetében.
Bár az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Zrt.-nek sikerült komolyabb csúszások nélkül lebonyolítania az elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítését és üzemeltetését célzó pályázatot, a Magyar Nemzet értesülései szerint több, egymástól független piaci forrás is azt állítja: a tenderen győztes Getronics Magyarország Kft. saját maga kérte a szerződéskötés elhalasztását, mégpedig január közepéig.

autopalya
autopalya


Az első csúszás
Mint ismeretes, a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer kiépítésére kiírt közbeszerzési eljáráson a Getronics Magyarország Kft. nyújtotta be a nyertes ajánlatot, amely a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazta. A cég nettó 34,89 milliárd forintos áron vállalta a feladat elvégzését. A szerződés megkötésére eredetileg december 27-én került volna sor.
Időközben azonban az ajánlattevők között szereplő T-Systems Magyarország Zrt. előzetes vitarendezési kérelemmel fordult az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-hez (ÁAK), ezért a közbeszerzési törvény előírásai szerint az úgynevezett szerződéskötési moratórium az ajánlatkérői (ÁAK) válaszadás napjával újrakezdődött, azaz az aláírás dátumát 2013. január 2-ára módosították.
A kérelmező cég többek között lehetőséget szeretett volna kapni arra, hogy betekinthessen a Getronics ajánlatának olyan részeibe, melyeket a nyertes ajánlattevő üzleti titoknak nyilvánított. Mivel ezt jogszerűen tette, az ÁAK elutasította a T-Systems kérését, ez vezetett a vitarendezési kérelem benyújtásához. Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy valamennyi induló – így a Getronicshoz hasonlóan a T-Systems is – ugyanazt a tartalmi részt nyilvánította üzleti titoknak az ajánlatában.

Az eredeti menetrend
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szeptember végén hirdetmény közzétételével induló, gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer hazai kiépítésére. A társaság az erre jelentkező cégek, illetve konzorciumok közül – a részvételi felhívásban megfogalmazott feltételeket figyelembe véve – november elején négyet kért fel ajánlattételre.
Az indulókkal lefolytatott kétfordulós tárgyalássorozatot követően a Getronics Magyarország Kft. végső ajánlata tartalmazta a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást. A nyertes pályázó 34,89 milliárd forintért vállalta a rendszer teljes körű implementációját, amely technológiai megoldását tekintve a műholdas nyomkövetésre (GNSS/GPS) épülne.
Ha minden haladt volna az elképzelések szerint, akkor a részletes tervek kidolgozását követően a rendszer kiépítése már kora tavasszal megkezdődhetett volna – még úgy is, hogy az első csúszás miatt 2013. január 2-ára tolódott az aláírás, a néhány napos késés ugyanis nem lett volna befolyással a tervezett indulási időpontra, azaz 2013. július 1-jére.
A megvalósítás fontos mérföldkövének számítana a felhasználók (vagyis a fuvarozók) idén májusában induló előregisztrációja, az új ügyfélszolgálati irodák és értékesítő pontok megnyitása valamint a tesztüzem június eleji startja.

Problémás ügy
Az eljárással kapcsolatos fejlemény, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) december 13-án hozott határozatában elutasította az ajánlattevők között szereplő osztrák Kapsch Trafficom AG és a Kapsch Telematic Services Telematikai Szolgáltató közös jogorvoslati kérelmét. A két cég ebben amellett érvelt, hogy a szintén induló China International Telecommunication Construction Corporation részvételi jelentkezése érvénytelen volt. Korábban a CAMPO Consulting Hungaria Zrt. és a szlovák Towercom Infrastructure is jogorvoslati kérelemmel fordult a KDB-hez, de a testület ezek egyikét sem találta megalapozottnak, így jelenleg nincs ismert akadálya az eljárás sikeres lezárásának.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.