Hirdetés
. Hirdetés

Elemcsere - akkuvisszahívás az IBM-nél is

|

Az Apple, a Dell és a Toshiba után az IBM és a Lenovo is csatlakozik a világméretű akkumulátor-visszahívási hullámhoz. A Sony által gyártott hibás és tűzveszélyes lítium-ionos akkukat díjmentesen cserélik.

Hirdetés

A Lenovo és az IBM az Egyesült Államok Termékbiztonsági Tanácsával együttműködésben a mai napon bejelentette, hogy világszerte önkéntesen visszahívja a Sony által gyártott mintegy 526 000 lítium-ionos akkumulátorát. A vásárlók biztonsága érdekében a cégek díjmentesen adnak csereakkumulátort a visszarendelt darabok helyett. A Lenovo megerősítette, hogy egyes Sony akkumulátorok esetlegesen, kivételes körülmények között túlmelegedhetnek, és potenciálisan tűzveszélyessé válhatnak. Ezért a Lenovo azt tanácsolja vásárlóinak, ellenőrizzék, hogy az alábbi akkumulátortípusok egyikét használják-e. A visszahívott akkumulátorokat megvásárolhatták külön is, vagy bizonyos típusú ThinkPad notebook számítógépekkel együtt.





Mivel ezek bármelyik T4x vagy R5x sorozatú készülékkel működőképesek, azon vásárlók, akik a fenti gépekhez tartalék akkumulátort vásároltak 2005 februárja és 2006 szeptembere között, szintén érintettek lehetnek a visszahívásban. A döntést a jó másfél hete, a Los Angeles-i reptéren történt incidens válthatta ki, ahol az egyik utas aki már a repülőgép fedélzetén tartózkodott, arra lett figyelmes, hogy táskájából füst száll fel. Kirohant a gépből és az akkor már szikrákat szóró ThinkPad-et a repülőgépre vezető utasforgalmi híd padlójára hajította. Abba bele sem merünk gondolni, hogy mi lett volna, ha az eset a levegőben történik, vagy esetleg egy túlságosan is gyanakvó biztonsági van a közelben. Az IBM/Lenovo termékek zöméhez egyébként a Sanyo gyártja az akkumulátorokat, így a visszahívás a termékek viszonylag kis részét, mintegy 10 százalékát érinti.


Lángoló laptopok az ABC "Jó reggelt Amerika!" című műsorában


Mint arról korábban hírt adtunk, a visszahívási hullám a Dell-el kezdődött, annak kapcsán, hogy egy oszakai konferencián egy Dell gép látványosan tüzet fogott és erről felvétel is készült. Majd az Apple noteszgépeinél jelentkező túlmelegedési problémák okán folytatódott. A visszahíváshoz a múlt héten csatlakozott a Toshiba is. Érdekes, hogy maga a Sony - legjobb tudomásunk szerint - nem hívta még vissza noteszgépeinek akkumulátorait. Azon ismertebb márkák közül, melyekről tudvalevő, hogy szintén a Sony készít számukra battériákat, a Fujitsu-Siemens maradt csak ki a visszahívási hullámból.


Már a talkshowkban is...


A probléma okozójaa, hogy a gyártás során fémrészecskékkel szennyeződtek az akkuk és ezek az anódot és katódot elválasztó vékony műanyaghártyát képesek felsérteni, ezzel zárlatot okozni. Az, hogy a Sony számos gyártó beszállítója, annak tudható be, hogy a lítium-ion technológiájú akkumulátorokat a cég fejlesztette ki még 1991-ben. A Lenovo bejelentése szerint, a "Sony kiveszi részét a visszahívás költségeiből". Bár ezt eddig nem minden esetben kommunikálták gyanítjuk, hogy a többi cég esetében is így van és ez nagyon komolyan érintheti a Sony eredményeit, hiszen csak a 4,1 millió (!) Dell akku cseréje 200 millió amerikai dollárjába került a cégnek.



És már ez sem igaz! Nemrég futott be a hír, mely szerint még a mai napon a Toshiba újabb 830 000 darab Sony laptop akkumulátort hívott vissza. A hibás eszközök a 2005 és 2006 során értékesített Satellite T10, T11, T12, T20, A50; Tecra M3, M4, M5, M7, S3; Portege S100, M300, M400, M500; Dynabook SS LX, L10, L11, M10, M11, M35, MX, MXW; Dynabook R10; Dynabook TX/2, TX/3, TX4; Qosmio G30, F30 típusokban találhatók. Ezzel a Toshiba is belépett a "milliomosok klubjába", ami a visszahívott akkumulátorok számát tekinti.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.