Hirdetés
. Hirdetés

Élet és jövő a korona után

|

A 2009-ben alapított Prianto személyre szabott disztribúciós igények kielégítését tűzte ki célul. Mostanra európai, amerikai és kanadai IT-piacokat is lefedő vállalatcsoporttá vált olyan gyártópartnerekkel, mint a Quest Software, a One Identity, a Syslog-ng, a Solarwinds, a Unitrends, az Acunetix, a Runecast és a TeamViewer.

Hirdetés

Kihívásokkal teli és izgalmas időszakon vagyunk túl, de a munka java most következik. A cégek többségének árbevételét megtépázta a koronavírus-válság, ennek ellenére egyre nagyobb arányban bővítik az IT költségvetését. Most következik a racionalizálás, konszolidálás és optimalizálás korszaka, az informatikai biztonság fokozása, a strukturált és hatékony üzleti és IT-folyamatok szinkronizálása, illetve a munkavállalók képzése, ami az új munkakörnyezetet tekintve is kiemelkedő jelentőséggel bír, mondja Urzica Olivér, a Prianto régiós igazgatója.

Hirdetés

Computerworld: A koronavírus-járvány szerte a világon megváltoztatta azt, ahogyan élünk, dolgozunk. Mit érzékelt ebből a Prianto, mely termékek iránt nőtt meg a kereslet?           

Urzica Olivér: Mi a távoli hozzáférés és felügyelet mellett identitás- és jogosultságkezelés, infrastruktúra-modernizáció, Microsoft hibrid környezet-menedzsment, websérülékenység és webbiztonság témában kaptuk a legtöbb megkeresést partnereinktől. Sok céget ért váratlanul az új helyzet, egyik napról a másikra szinte lehetetlen kiépíteni a megfelelő infrastruktúrát. Olyan áthidaló megoldásokat kerestek, melyek segítségével a munkavállaló saját otthoni gépéről is biztonságosan elérheti irodai számítógépét, távolról, VPN nélkül használhatja a már jól ismert munkakörnyezetét. Mindez identitáskezeléssel és adatbiztonsággal kapcsolatos problémákat vetett fel. Gyakran felmerülő igény a földi infrastruktúra és a felhőalapú szolgáltatások szinkronizálása olyan eszközök segítségével, amelyek egyszerűbbé és átláthatóbbá teszik a komplex folyamatokat. A virtualizált rendszerek menedzsmentje is hasonló problémákat okoz: a növekvő kapacitás nagyobb adminisztrációs terhet jelent, erre is kell megoldást kínálnunk. Gyakorlatilag az online térbe helyeződött át a legtöbb beszerzés, ügyintézés. Emiatt a webes és mobilplatformok üzemeltetői keresik azokat az megoldásokat, amelyekkel gördülékenyebbé és hatékonyabbá tehető a fejlesztési folyamat, illetve automatizált módon tesztelni tudják alkalmazásaik sérülékenységét, biztonságát.

Urzica Olivér, a Prianto országigazgatója

CW: Tapasztalataik szerint a home office milyen adatvesztési, információbiztonsági incidensek számát növelte?          

UO: Ahol eddig is működött a home office, ott jellemzően nem történt váratlan biztonsági incidens, inkább a felhasználók, szerepkörök, jogosultságok és a kiemelt hozzáférések kezelése, auditálása került kiemelt fókuszba. Szükségessé vált a helyi infrastruktúrán alkalmazott biztonsági szabályozás felülvizsgálata és bővítése, illetve szinkronizálása a felhőalapú szolgáltatásokkal. A kockázatok csökkentése érdekében a kétfaktoros azonosítás is előtérbe került. Előfordult, hogy az otthagyott számítógép billentyűzetére ugró házikedvenc törölte egy megosztott könyvtár teljes tartalmát, de zsarolóvírusok okozta károkkal is találkoztunk. A következmények elhárításában segíthet egy egyszerűen beüzemelhető backup megoldás, amely gyors visszaállítást tesz lehetővé garantált időn belül, valamint folyamatosan ellenőrzi az archivált tartalom ransomware-mentességét.           

CW: Uniós szintű ajánlás is született kontaktkövető app használatára, de úgy tűnik, vegyes a fogadtatás. Mit gondol ezek biztonságáról?           

UO: Sokan nem bíznak az adatvédelmi irányelvek megfelelő alkalmazásában, egyelőre én sem. Véleményem szerint erre a megfigyelési módszerre még nem vagyunk felkészülve. A magánélet prioritást kell élvezzen, ehhez biztosítani kell az anonimitást, érthetően és tisztán.           

CW: Majd ha már kimondhatjuk, hogy a koronavírus-járványt legyőztük, marad-e a megfigyelés, vagy visszatér a személyes szabadság?           

UO: Vékony jég, amin táncolunk... A járvány ideje alatt a társadalomnak saját és a közösség érdekében el kellett fogadnia a megfigyelést, így szerintem marad a felügyelet, de a szakma arra fog törekedni, hogy megtalálja az egyensúlyt a személyes szabadság és a közvetett kontroll között. Ha a home office mint munkavégzési módszer elterjedt lesz idehaza is, a felügyelet nagyobb hangsúlyt kap, elsősorban a vállalat védelme és biztonsága miatt, másodsorban a teljesítmény nyomon követése és a munkafolyamatok optimalizálása érdekében.           

CW: Megugrott a felhős megoldások népszerűsége. Vajon a sebtiben bevezetett alkalmazások közül melyek nem maradnak velünk a világjárvány levonulása után?

UO: Úgy vélem, a videókonferencia-rendszerek, csoportmunka-megoldások, fájlmegosztások maradni fognak, mert ezzel nemcsak költségcsökkentés érhető el, de hatékonyabbá is lesz tőlük a munka. Viszont, hogy a fenti megoldások jól működjenek, finomhangolásra lesz szükség, szinkronizálva a meglévő üzleti modellel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.