Hirdetés
. Hirdetés

Elkészült az új út a szegedi lézeres kutatóközponthoz

|

A terület központjában működik az ELI-ALPS kutatóközpont, amelynek a szomszédságában tudományos, innovációs parkot alakítanak ki.

Hirdetés

Elkészült a Szeged legnagyobb lakóövezetét és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot összekapcsoló új, 3,9 kilométeres út, az uniós támogatással, 4,2 milliárd forintból megvalósult beruházást szerdán adták át.

A másfél év alatt elkészült fejlesztés lehetővé teszi, hogy a szegediek gyorsabban, biztonságosabban és fenntartható módon juthassanak el munkahelyeikre, és egyben megteremti a feltételeket újabb beruházások létrejöttéhez.

A most záruló uniós költségvetési ciklus legnagyobb szegedi önkormányzati beruházása az út, melyből 1,1 kilométer teljesen új szakasz. Szeged legnagyobb lakövezetét, a Vértót, kapcsolja össze az 5-ös főút bevezető szakaszával. Ez a terület a város legnagyobb ipari és kereskedelmi övezete, ahol 3,5-4 ezer ember dolgozik. A terület központjában működik az ELI-ALPS kutatóközpont, amelynek a szomszédságában tudományos, innovációs parkot alakítanak ki.

Hirdetés

A beruházás valamennyi közlekedési mód számára megteremtette a szükséges infrastruktúrát. A fejlesztés során 2840 méteren meglévő utakat újítottak föl és szélesítettek ki, három új körforgalmat és 4420 méternyi kerékpárutat alakítottak ki. Tíz új buszmegálló építése mellett három meglévőt is felújítottak, így szeptember 1-jétől a 78 és a 78A jelű autóbuszok már az új utat használják. Csapadékelvezető csatornákat 6,7 kilométeren építettek, két záportározót alakítottak ki és elkészült a közvilágítás. A projekt része új zöldfelületek kialakítása, mely a kánikula elmúltával indul el: több ezer négyzetmétert füvesítenek, 160 fát és 1100 cserjét ültetnek.

A kivitelező a Colas Út Építőipari Zrt. és a Délút Építő és Bányászati Kft. konzorciuma volt.

A lézeres kutatóközponthoz vezető új út kialakítása az önkormányzat Szeged észak-nyugati részét érintő infrastruktúra-fejlesztési programjának záró eleme, mellyel az ott működő cégeket ösztönzik új beruházásokra, valamint újabb vállalkozásokat letelepedésre. A közelmúltban fejeződött be a Kollégiumi út korszerűsítése 832 millió forintból, csaknem 1,3 milliárd forintból pedig belterületi gazdasági utakat fejlesztettek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.