Hirdetés
. Hirdetés

Elmarad a Google-Oracle per?

|

Megállapodás születhet a 24. órában - a két óriás fut egy utolsó kört, mielőtt a bíróságon találkoznának.

Hirdetés

oracle google
Számos alkalommal írtunk már a Google és az Oracle között zajló szabadalmi perről; utóbbi a Sun Microsystems felvásárlása révén megszerzett Java technológia engedély nélküli felhasználását veti a keresővállalat „szemére”. Az eltelt egy év alatt sem voltak képesek közelíteni egymáshoz az álláspontokat, ám a két vállalat most mégis megegyezhet egy „deus ex machnia” révén.

Április 16-án kell(ene) bíróság elé állnia a két cégnek, ám az ügyet vezető szövetségi bíró mellé kijelölt társbíró (magistrate judge) berendelte a vállalatok vezetőit. Mielőtt tehát tényleg egymásnak esnének, kénytelenek még egyszer próbát tenni a megállapodásra, elkerülvén a várhatóan további évekre elnyúló hercehurcát. A segédbíró utasítása szerint az Oracle részéről legalább Safra Catz elnöknek, a Google oldaláról pedig minimum Andy Rubinnak, az Android részleg vezetőjének jelen kell lennie a meghallgatáson. Erre egyébként április 9-ét megelőzően kell sort keríteni, és ha itt nem születik egyezség, akkor első felvonásként kezdetét veszi egy nyolc hetes tárgyalássorozat.

Miért kapaszkodhatnak sikeresen az utolsó szalmaszálba a vállalatok? Nos, mindkét cégnek van takargatnivalója: az Oracle például mindmáig nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, mekkora kárt is okozott számára a Java technológia Android-beli felhasználása, emiatt a kezdeti, milliárdos kárigény mára néhány száz millió dollárra fogyatkozott. Ugyanakkor a keresővállalat sem bizonyult makulátlannak, mivel képtelen volt a bírónál elérni, hogy egy időközben felbukkant, egyik mérnöke által írt, a Google-re nézve terhelő e-mailt ne vegyen figyelembe az ügy során.

Persze ez korántsem jelenti azt, hogy nagy az esélye egy megállapodásnak. Korábban a két cég vezetője, maga Larry Ellison és Larry Page személyesen is találkozott az ügyben, mégsem sikerült közös nevezőre jutniuk.

Néhány hét, és kiderül, lesz-e óriásper a két mamut között.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.