Hirdetés
. Hirdetés

Először megy valóban dolgozni a Boston Dynamics raktári pakolózseni robotja, a Stretch

|

Meglepő, hogy a robot kerekei és forgatható alapja révén képes oda mozogni, ahonnan a munkát a legkönnyebben végezheti el, illetve szűk helyeken is működjön, csökkentve ezzel a fix infrastruktúra szükségességét.

Hirdetés

Lehet, hogy ebből a robotból hiányzik a Spot bája és Atlas mozgékonysága, de a Boston Dynamics erősen ipari jellegű, de azért egyáltalán nem unalmas Stretch robotja a maga nemében lenyűgöző. A DHL-t máris olyannyira meggyőzte, hogy munkát adott neki.

Kevesebb mint egy évvel a debütálása után a rendkívül sokoldalú robot a DHL raktáraiba kerül az Egyesült Államokban egy 15 millió dolláros üzlet keretében, amely a fejlett szerkezet kereskedelmi debütálása.

A Stretch (amelynek neve elég beszédes, hiszen kinyúlást, nyújtást, kiterjeszkedést jelent, ami a robot kialakítását és mozgását látva azonnal értelmet nyer) egy hosszú automatizált karral dolgozik, amelynek végén egy "intelligens fogófej" található a dobozok és egyéb tárgyak megragadására, míg egy "érzékelő árbóc" lehetővé teszi, hogy a különböző típusú csomagokat ügyesen és gondosan kezelje. A Boston Dynamics szerint a Stretch sebessége elég hozzá, hogy óránként akár 800 dobozt is kezeljen.

Meglepő, hogy a robot kerekei és forgatható alapja révén képes oda mozogni, ahonnan a munkát a legkönnyebben végezheti el, illetve szűk helyeken is működjön, csökkentve ezzel a fix infrastruktúra szükségességét.

"A Stretch a Boston Dynamics legújabb robotja, amelyet kifejezetten a raktárakban jelentkező feladatok elvégzésére terveztek. Nagyon örülünk, hogy a DHL Supply Chainnel együttműködve olyan robotflottát szállíthatunk le, amely tovább automatizálja a raktározást és javítja a munkatársak biztonságát. Úgy hisszük, hogy a Stretch mérhető hatást gyakorolhat a DHL üzleti működésére, és izgatottan várjuk, hogy a robotot a gyakorlatban, nagy számban láthassuk" - jegyezte meg Robert Playter, a Boston Dynamics vezérigazgatója egy céges közleményben. A Stretch tavasszal kezdi meg munkáját a DHL-nél, de az nem világos, hogy a robot bevetése raktári dolgozók munkahelyének megszűnését jelenti-e - tette fel a kérdést a Digital Trends.

Hirdetés

A Boston Dynamics jelenleg a Hyundai irányítása alatt áll, korábbi tulajdonosai között pedig ott volt a Google és a SoftBank is. A cég robotjai mögött álló csapat gyakran lenyűgözi az embereket szórakoztató videókkal, amelyekben két másik robotjuk, a négylábú Spot és az Atlas android ügyességét mutatják be.

A félautonóm Spotot mesterséges intelligenciával szerelték fel, és a vállalatok 75 ezer dollárért vásárolhatják meg. A kutyaszerű robot számos feladat elvégzésére konfigurálható, a Ford például arra használta, hogy az egyik gyárának alaprajzát átvizsgálja egy felújítás előtt. Az Atlas eközben még fejlesztés alatt áll, és lehet, hogy soha nem lesz belőle kereskedelmi termék, de a Boston Dynamics mérnökei mindenképpen sokat tanulnak a gépember fejlesztési munkája során.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.