Hirdetés
. Hirdetés

Építsünk jobb világot!

|

A globális felmelegedés, az éghajlati változások és természeti csapások, a gazdasági válság, a környezetszennyezés, a városokat sújtó közlekedési dugók következményeit látva, vagy a zsúfolt szupermarketekben, az egészségügyi intézményekben várakozva az emberben óhatatlanul felmerül, hogy a világ megérett a jobbításra. Az IBM Magyarország Egy jól működő világért címmel megrendezett konferenciáján olyan megoldásokat mutatott be, amelyek által ezt az ambiciózus célt elérhetőnek tartja.

Hirdetés

A természeti és az emberi környezet azonban az egyik legösszetettebb rendszert alkotja, amelynek jobbá tételéhez nem kevésbé szerteágazó és mélyre ható tudás, fejlett és kifinomult technológia szükséges.

- Jövőre az emberek világszerte több mint 1 milliárd személyi számítógépet és ugyanennyi, digitális kamerával ellátott mobiltelefont fognak használni világszerte, miközben bolygónk felhasználói már jelenleg is napi 15 petabájt adatmennyiséget állítanak elő - mondta dr. Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója a konferencián tartott előadásában. - Szeretnénk bemutatni, hogy a mindenütt jelen levő digitális eszközök intelligens módon összeköthetők, az élet megannyi területén keletkező adatokból olyan információ nyerhető, amelynek birtokában a folyamatok elemezhetők és javíthatók, a trendek előrejelezhetők, a nem kívánatos események megelőzhetők. Mindennek eredményeként javítható az életminőség, és az emberi civilizáció fejlődése fenntartható pályára állítható. Ezért hiszünk abban, hogy az információtechnológia segíthet a világ jobbá tételében.

Annak érdekében, hogy ez valóban így legyen, a megoldások alapjául szolgáló információtechnológia üzemeltetését, az erőforrások ezzel járó felhasználását is ésszerűsíteni kell. A szervertermek, az adatközpontok, az iroda- és lakóépületek energiafogyasztása, a munkafolyamatokat kísérő papírfelhasználás, hogy csak néhány példát ragadjunk ki, mind olyan terület, amelyen az IBM által fejlesztett technológiák a költségek és a környezeti terhelés csökkentéséhez segíthetik hozzá a legkülönbözőbb iparágakban tevékenykedő szervezeteket.

A konferencia plenáris részében az IBM Magyarország négy üzletágának vezetője konkrét példákon keresztül is szemléltette, hogy a vállalat miként javíthat a dolgok működésén.

Szűcs József, az IBM Magyarország hardver üzletágának igazgatója először azt demonstrálta, hogy az IT rövid távon is sokat tehet például a természeti csapások elleni jobb védekezésért. A MetOffice, az Egyesült Királyság meteorológiai intézete által használt, 100 teraflop teljesítményű IBM Power szuperszámítógép segítségével a háromnapos időjárás-előrejelzések pontosságát sikerült olyan szintre emelni, mint amilyen megbízhatóak az egynapos előrejelzések voltak tíz évvel ezelőtt. Ez plusz egy napot ad a készülő katasztrófákra való felkészülésre. A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit listázó top500.org weboldalán egyébként az IBM gépe, a Roadrunner a listavezető, amelynek teljesítménye 1 petaflop. Ugyanezen a listán az első tíz helyből jelenleg ötöt ugyancsak az IBM szuperszámítógépei foglalnak el, amelyek évek óta állandó szereplői ennek az élbolynak.

Hosszabb távon az IT használatával járó energiafogyasztás és az energia előállításával járó széndioxid-kibocsátás mérséklése lehet a cél. Az IBM ennek eléréséhez energiahatékony technológiákat és termékeket kínál. Az ilyen környezetbarát, zöld informatikai eszközöket a green500.org weboldala annak alapján rangsorolja, hogy egységnyi számítási műveletet mekkora energiamennyiség felvétele mellett végeznek el. Ezen a listán az első 25 helyből 21-et szintén az IBM termékei foglalnak el.

Ezeket a zöld termékeket - közöttük az IBM Power5 processzorcsaládra épülő, a léghűtésnél 3500-szor hatékonyabb vízhűtést és intelligens terheléselosztást alkalmazó szervereket és tárolórendszereket - a Kék Óriás saját adatközpontjaiban is alkalmazza. Ezek a létesítmények a 400 ezer főt foglalkoztató vállalat igényei mellett az ugyancsak globális jelenléttel bíró ügyfelek igényeit is kiszolgálják. Az IBM egyesült államokbeli adatközpontja, amely 50 százalékban megújuló energiaforrásokból biztosítja a hűtést és 98 százalékban kihasználja az ingatlan alapterületét, elnyerte anyalapunk Green IT díját.

Az IBM Magyarország szoftver üzletágának igazgatója, Pikéthy Árpád többek között az IBM Tivoli rendszer-felügyeleti eszközökről beszélt, amelyek az energiafogyasztás és a munkaterhelés monitorozásán és intelligens kezelésén keresztül jelentős megtakarításokhoz segítik az adatközpontok üzemeltetőit. Az említett energiahatékony eszközökkel együtt alkalmazott Tivoli menedzsment eszközökkel a felhasználók eddig átlagosan 25-30 százalékkal csökkentették IT berendezéseik áramfelvételét, míg a hűtésen 10-12, az elektromos és épületgépészeti rendszerek működtetésén pedig további 20-25 százalékos költségmegtakarítást értek el. Az IBM méretezhető és moduláris adatközpont megoldását használó Kika/Leiner csoport például 40 százalékkal csökkentette energiafogyasztását.

Szokodi Csilla, az IBM Magyarország tanácsadó üzletágának igazgatója az adatközponton kívülre vezette a konferencia közönségét. Miként elmondta, az Egyesült Államok éves energiafogyasztásának 70 százalékát az iroda-, lakó- és más célú épületek üzemeltetése teszi ki. Mindezekben a létesítményekben a fűtést, a légkondicionálást, a világítást, a kommunikációt, a vagyonvédelmet, a beléptetést, a hulladékgyűjtést szolgáló és egyéb rendszerek működnek - egymástól elkülönülten, így a bennük keletkező adatok sem hasznosíthatók az épületek energiahatékonyságának javítására. Ezen változtat az IBM Maximo megoldása, amely az említett rendszerekből származó adatokat egyetlen felületen jeleníti meg, és folyamatos mérésen, erre alapozott modellezésen keresztül intelligens épületgazdálkodást tesz lehetővé.

Az IBM Magyarország szolgáltató üzletágának igazgatója, Cristina Caballé pedig az egészségügy és a kereskedelem számára kifejlesztett megoldásokon - közöttük az iparágspecifikus Information Agenda üzletiintelligencia, valamint ILOG folyamatoptimalizációs megoldásokon - keresztül szemléltette, hogy az adatvagyon jobb hasznosításával a különböző szervezetek miként racionalizálhatják működésüket. Az üzletág igazgatója elmondta, hogy a világ 100 legnagyobb hipermarket lánca közül 67 az IBM Retail Store Solutions megoldását használja. Ennek egyik eleme az önkiszolgáló pénztárgép, amelynek bevezetése a vásárlói élmény javításával önmagában 1-3 százalékkal növelte az eladásokat ezekben az üzletekben.

Az IBM Magyarország múlt heti konferenciáját az anyacég Smarter Planet elnevezésű, globális kezdeményezésének részeként rendezte meg. A kezdeményezés asmarterplanet.com címen elérhető blogjában az érdeklődők további gondolatébresztő olvasni-, hallgatni- és látnivalót találnak, továbbá maguk is bekapcsolódhatnak a jobb világ építése körül kibontakozó párbeszédbe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.