Hirdetés
. Hirdetés

Értékteremtő IT kormányzás

|

A Massachusetts Institute of Technology szerint a hatékony informatikai irányítási gyakorlatot alkalmazó vállalatok akár 20 százalékkal növelhetik nyereségüket.

Hirdetés

Az IT kormányzás az informatikai szervezetek és vállalatok irányításának olyan üzleti megközelítése, amely keretrendszert ad az informatikai beruházásokkal összefüggő döntéshozatalhoz, biztosítva, hogy ezek a fejlesztések áttekinthető és jól felügyelhető projektportfolióba rendezve hatékonyan szolgálják a szervezet üzleti törekvéseit.

Napjainkban a vállalatok és intézmények tőkebefektetéseinek több mint fele informatikai fejlesztések finanszírozását célozza. A szervezetek érthető módon abban bíznak, hogy ezek a beruházások nagyobb teljesítményhez, versenyelőnyhöz és nyereséghez segítik őket. Ugyanakkor fennáll az a veszély, hogy a szervezet előzetesen nem tudja egyértelműen megítélni, utóbb pedig mérni a megtérülés mértékét. Így azt sem tudja megállapítani, hogy informatikai fejlesztéseivel jó úton jár-e, és azok milyen hatásfok mellett támogatják az üzleti stratégiában megfogalmazott célok elérését.

A felsővezetés ezért egyre nagyobb beleszólást követel az IT-fejlesztések előkészítésébe, és tisztán akarja látni, hogy az elköltött forintok mekkora üzleti értéket teremtenek. Ezt az igényt csak egy hatékonyan irányított, eredményesen működő vállalati informatikai osztály képes kiszolgálni. Az informatikai vezetők (CIO-k) számára ezért a vállalati informatika igazgatása egyre inkább a növekvő kihívások és felelősségek kiegyensúlyozását jelenti - beleértve az IT-projektek és alkalmazások növekvő gyűjteményének kezelését is.

Ennek során a CIO-nak három elsődleges irányelvet kell szem előtt tartania: a már futó és az újabb informatikai befektetések igazgatása mellett az informatikai infrastruktúra szolgáltatásait az üzleti stratégiai célok elérésének szolgálatába kell állítania, és közben újabb megoldások kialakítására törekednie, amelyek még jobban támogatják a vállalat növekedését. Mindebből kitűnik, hogy a vállalati informatika irányítása igen sokrétű, összetett feladattá vált, amelynek megoldására új módszertan született IT kormányzás néven.

Az átfogó üzleti gondolkodást feltételező IT kormányzás két fontos eleme a döntéshozói keretrendszer, valamint azon folyamatok összessége, amelyek rögzítik az informatikai döntéshozatal hatásköreit és eljárásait, a befektetések folyamatos menedzsmentjének módját. A növekvő kihívások és mind nagyobb felelősség következtében - különösen az egyesült államokbeli vállalati botrányok, a Sarbanes-Oxley törvény és a Basel-II ajánlás bevezetése óta - számos szervezet tett lépéseket az IT kormányzat ilyen gyakorlatának kialakítása terén.

Peter Weill, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Sloan School of Management fakultásán működő Center for Information Systems Research központ vezetője több mint 250 szervezet IT kormányzati keretrendszerét tanulmányozta. Kutatásai alapján arra a következtésre jutott, hogy az eredményes informatikai irányítási infrastruktúrával rendelkező vállalatok 20 százalékkal magasabb nyereséget érnek el, mint a szegényes informatikai irányítási keretek között működő szervezetek.

A menedzsment és üzleti megoldások területén tevékenykedő Telvice Kft. szeptember 19-én szakmai konferencia keretében részletesen foglalkozik az IT kormányzás és projektportfolió-menedzsment kérdéskörével, bemutatva a módszertan, valamint az eszközkészlet alkalmazásából származó üzleti előnyöket egy élenjáró informatikai megoldás segítségével.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.