Hirdetés
. Hirdetés

Európában újra vizsgálják az Apple-adót

|

Több cég is tröszttel vádolja az Apple-t, amiért bizonyos alkalmazások után extra pénzt számol fel, ezzel jelentősen jobb helyzetbe hozva saját applikációit a konkurenciáénál.

Hirdetés

Márciusban tett panaszt a japán Rakuten tech-vállalat az Európai Bizottságnál az Apple ellen; a vállalat Kobo nevű ebook alkalmazásával konkurense az Apple Booksnak. A probléma az, hogy az alapvetően ingyenesen letölthető Kobóban minden egyes eladott könyv után 30 százalék részesedést számol fel az Apple, ezzel pedig olyan lépésekre kényszeríti a konkurens gyártókat, amelyek jelentős hátrányba sodorják azokat az Apple saját gyártású alkalmazásaival szemben.

Hirdetés

Jelenleg a legtöbb vállalat úgy próbálja megkerülni az Apple-adót, hogy az alkalmazáson belüli vásárlókat egy linkkel külső honlapra irányítja át, így nem kell megfizetniük az extra költséget - jelenleg ehhez a módszerhez folyamodik a Kobo mellett például az Amazon is. Ez azonban olyan extra lépésekkel jár, melyek eltántoríthatják a felhasználókat, akik ezért átvándorolnak az Apple saját alkalmazásaiba, ahol nincs szükség a kényszerű átirányítós procedúrára.

A Rakuten most azonban besokallt, és jogi útra terelték a dolgokat, mivel szerintük ez a 30 százalékos extra költség olyannyira az Apple malmára hajtja a vizet, hogy az már gátolja a szabad piaci versenyt. Tavaly a Spotifiy is hasonló panasszal fordult az Európai Bizottsághoz - ők úgy fogalmazták meg problémájukat, hogy az Apple "egyaránt lép fel játékosként és bíróként, hogy szánt szándékkal hátrányos helyzetbe hozza más alkalmazások fejlesztőit". A vállalat válasza erre annyi volt, hogy a Spotify "félrevezető ékesszólásba csomagolja pénzügyi érdekeit" miközben megkárosítja a zenei piac szereplőit. 

Az Európai Bizottság még egyik ügyben sem hozott döntést, azonban ezzel párhuzamosan egy kifejezetten magas szintű trösztellenes vizsgálat indult az Egyesült Államokban, melynek kapcsán rengeteg technológiai óriásvállalat vezérigazgatóját idézte be meghallgatásra a kongresszus, köztük az Apple élén álló Tim Cookot is. A bürokrácia malmai azonban lassan őrölnek, tehát még akár évek is eltelhetnek, mire pont kerül az ügyek végére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.