Hirdetés
. Hirdetés

Év eleji trendmeghatározás

|

Bizonyítványosztás az évnyitón mottóval rendezte meg egynapos ICT Day konferenciáját február 11-én a Computerworld, amelyen az infokommunikáció professzionális felhasználóiból és a vállalati, intézményi informatikai döntéshozókból álló közönség megismerhette a közeljövőt meghatározó infokommunikációs trendeket.

Hirdetés

Mester Sándor, a Computerworld lapigazgatójának köszöntő szavai után Braun Péter, a Vezető Informatikusok Szövetségének elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Hangsúlyozta, hogy a gyors változások miatt senki nem tudja pontosan, mit hoz a jövő. Új technológiák jelennek meg nap mint nap, de vajon ezek közül melyek lesznek életképesek és biztonságosak? Az informatika egyre inkább közművé válik, mindent mindennel összekapcsolunk, ugyanakkor veszélyekkel jár, hogy a háló nem felejt, ami jól mutatja, milyen komoly hatást gyakorol az életünkre digitális lábnyomunk.

Hirdetés

 

Digitális átalakulás, kiberterror a neten, díjnyertes fogászati app

A konferencia első előadását Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország ügyvezető igazgatója tartotta, aki egy szemléletes példával – egy utasszállító repülőgép és egy drón veszélyes találkozásával – illusztrálta azokat a konfliktushelyzeteket, amelyek egyre gyakrabban fognak kialakulni az elkövetkező években a digitális átalakulás most kibontakozó harmadik hulláma során a hagyományos és az innovatív/diszruptív piaci szereplők között. A Google saját üzleti modellje védelmében szembe ment a személyes adatok kezelésével kapcsolatos hagyományos felfogással, amikor az Európai Unióban csak pereskedés után adta meg a lehetőséget, hogy a felhasználók töröljék a keresőkből a rájuk vonatkozó találatokat, mutatott rá az előadó. Ez az innovációs fázis kihasználja a felhőben rejlő lehetőségeket, gyorsító tényezőként hatnak rá az olyan új trendek és technológiák, mint a dolgok internete, a 3D nyomtatás, a kognitív rendszerek, a természetes interfészek, a robotika és a következő generációs biztonsági szolgáltatások.

 

Keleti Artúr, az ITBN konferencia főszervezője az utóbbi időszak nagy IT-biztonsági botrányai – a 2007 óta észrevétlenül működő Careto és a Sony informatikai rendszerének feltörése – kapcsán arra hívta fel a figyelmet, rengeteg konfliktus származik abból, hogy nem tudunk hibátlan szoftvereket írni, biztonságosan rendszereket üzemeltetni és biztonságtudatosan viselkedni. Az előadó rendkívül alacsony, kettes alá osztályzattal minősítette a mai helyzetet, amelyet a jövőben olyan újabb veszélyfaktorok súlyosbíthatnak, mint például a 3D nyomtatással történő kulcsmásolás, akár fényképről is, a drónok és más fejlett kémeszközök, valamint a remote hacking. Keleti szerint szemléletváltozásra van szükség, meg kell értenünk, hogy mit kommunikálnak a biztonsági szakértők, és minden IT-beruházásban legalább 20 százalékos részt kellene fordítani a biztonságra – jelenleg a nemzetközi szint 5-15 százalék, Magyarországon pedig csupán 3-4 százalék.

Az idei Appra Magyar! verseny üzleti kategóriájának győztesét, a Flexi-Dent fogászati praxismenedzsment-szoftvert fejlesztő Flexi Medical Hungary Kft. ügyvezetője, Friss Tamás előadásában a felhasználók igényeihez való rugalmas alkalmazkodás jelentőségét hangsúlyozta. Terméküket úgy alakították ki, hogy ne a praxist kelljen a szoftverhez igazítani, hanem fordítva: miután felmérik, hogy egy adott fogorvosi praxis miképpen működik, ahhoz igazítják az alkalmazást. Mindez igen kedvező fogadtatásra talált egy olyan környezetben, ahol korábban nem igazán használtak szoftvereket, ugyanakkor sok pácienst szeretnének, viszont a marketinghez és az értékesítéshez nem értenek.

 

Gazdasági trendek, a jövő munkahelye, játékosítás

Egyáltalán nem mindegy, hogy a vállalkozások milyen makrókörnyezetben tevékenykedhetnek: Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a magyar gazdaság 2015-ös trendjeit ismertette. A hazánkra jelentős hatást gyakorló Európai Unióban fél év alatt a felére csökkent az olaj ára, ami a kétségtelen előnyök mellett fejlődést visszafogó deflációt okoz, ugyanakkor az Európai Központi Bank a gazdaság élénkítésére havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programot indított be. Ami a hazai viszonyokat illeti, túl vagyunk a hét szűk esztendőn, szinte minden területen beindult a növekedés, a defláció csak ideiglenes, alacsony a költségvetési hiány, javul a külső egyensúly és csökkenő pályára került az államadósság. Kockázatot jelent az ukrán háború, Görögország lehetséges kilépése az eurozónából, az európai gazdaság esetleges visszaesése a recesszióba. A gazdaság további fejlődését elősegítik az uniós pénzek, a régiós összehasonlításban jónak mondható hazai iskolarendszer, a monetáris politika (a forint leértékelésével javítható a versenyképesség), így az előadó szerint minden esély megvan arra, hogy a hitelminősítők ismét a befektetésre ajánlott kategóriába sorolják hazánkat.

Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy milyen lesz a jövő munkahelye: Werner Dorfmeister, a HP Enterprise Service CEE főtechnológusa előadásában tudományos alapossággal ismertette cége kutatási eredményeit. A többgenerációs munkaerőben egyre hangsúlyosabb szerep jut a nőknek és az Y generáció képviselőinek, a munka időben és térben egyre inkább kiterjed, ugrásszerűen fejlődnek a hatékonyságot és együttműködést javító eszközök, szoftveres ügynökök és robotok segítik munkánkat, komplex digitális ökoszisztéma alakul ki, továbbá a nagy adatmennyiségek új lehetőségekhez, a biztonság és adatvédelem tekintetében pedig új kihívásokhoz vezetnek. A felhasználók gond nélkül váltanak majd a különféle eszközök, operációs rendszerek és adattárolási helyek között, korunk slágere, a BYOD pedig Build YO Service-szé alakul át, amely egy sor eszközről biztonságosan elérhető lesz.

A játékosítás alapjait, működési rendjét és alkalmazásának lehetőségeit mutatta be Fromann Richárd, a NetCoGame JátékosLét Kutatóközpont vezetője, aki előadásában nagy hangsúlyt fektetett a gamification tudományos hátterének ismertetésére. Egészen Harlow 1950-es kísérletéig vezette vissza a gamification mögött meghúzódó motivációs hajtóerők tudományos vizsgálatának kezdetét, majd a Daniel H. Pink által megfogalmazott „motiváció3.0” jelenségének bemutatásával zárta a tudományos előzményeket, kiemelve a belső motivációk hosszú távú jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy amennyiben ezek a belső motivációs komponensek optimális, szakszerű módon kerülnek a játékosított folyamatokba, a felhasználói élményt olyan minőségi szintre emelik, hogy a munka- és oktatási környezeteket izgalmassá téve jelentősen erősíthetik a felhasználó szervezeti identifikációját, lojalitását. A gamification 1.0 és 2.0 fogalmainak, valamint optimális működésének tisztázása után Fromann rátért arra, hogy milyen területeken lehet alkalmazni a játékosítást. Kiválóan működtethető az oktatásban, az egészségügyben és a munkahelyi környezetben (HR, sales, marketing területén) is. A konferencia tematikájának megfelelően Fromann a gamification vállalati, üzleti alkalmazásának módszereit, elemeit mutatta be, best practice-nek számító nemzetközi példákkal alátámasztva.

 

Adatközpont-menedzsment, informatikai képzés

Szarka Attila, az APC by Schneider Electric adatközpont-megoldásokért felelős üzletfejlesztési menedzsere a DCIM (adatközponti infrastruktúra-menedzsment) rendszerek telepítésének előnyeiről és kihívásairól beszélt előadásában. DCIM rendszereket leginkább az adatközponti kapacitások (energia, hűtés, hely) hatékonyabb kihasználása, valamint az eszközök és állapotaik megjelenítése és menedzselése érdekében állítanak üzembe. A vállalat StruxureWare Data Center Operation nevű DCIM szoftvere testre szabás nélkül telepíthető és rövid idő alatt használatba vehető. A szervezetek számára ugyanakkor kihívást jelentenek az olyan projektek, amelyeknél egy meglévő rendszerből kell adatokat migrálni, és úgy kell bevezetni az új rendszert, hogy a felhasználók zökkenőmentesen állhassanak át rá, hangsúlyozta az előadó. Ennek kapcsán sok esetben merül fel az igény, hogy a DCIM szoftvert a meglévő menedzsment-rendszerekbe integrálják. Ezeket a folyamatokat az APC by Schneider Electric dedikált fejlesztői csapattal, speciális szolgáltatásokkal és az adatmigrációt segítő szoftvermodulokkal támogatja.

Az informatikai vezetők is holtig tanulnak, ez volt a mottója Szabó Zoltán docens előadásának. A Budapesti Corvinus Egyetem információrendszerek tanszékének vezetője hangsúlyozta, hogy informatika-szakemberekre továbbra is nagy igény mutatkozik, és a bővülés differenciáltan valósul meg, főként a menedzsmenttel, az üzleti architektúrákkal és az analitikával foglalkozók létszáma fog nőni. Üzleti szempontból a legkritikusabb szerepkör az informatikai vezetőé, őt követi az IT-biztonsági szakértő és az IT-projektmenedzser, s az informatikai vezető esetében komoly elvárás az üzlet és az informatika közötti együttműködés hatékony megvalósítása. Az informatika és az üzlet képviselői eltérően ítélik meg a CIO szerepét, az előbbiek lényegesen fontosabbnak tartják a vezetői, szervezetfejlesztési és változáskezelési képességek meglétét. A Budapesti Corvinus Egyetem informatikai oktatási kínálata a 3 napos, moduláris felépítésű programoktól kezdve a 2-4 féléves programokon át egészen a 4 és 7 féléves képzésekig minden szintet lefed. A Corvinus-Computerworld Akadémia keretében fókuszált témájú, folyamatosan megújított, az adott területek szakértői által vezetett, moduláris felépítésű tanfolyamok indulnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.