Hirdetés
. Hirdetés

Ez Kína stratégiai fegyvere az erőforrásokért és az energiáért folytatott óriási küzdelemben

|

Az Új Selyemút kezdeményezést a fejlődő nemzetekkel való szolidaritás mintaképeként reklámozzák. Ez valahol így is van, de azért ennél sokkal többről van szó.

Hirdetés

Az Egy Övezet Egy Út program, vagy más néven az Új Selyemút (One Belt One Road, OBOR vagy The Belt and Road Initiative, BRI) egy több mint hatvan országra kiterjedő komplex geopolitikai-stratégiai terv, mely politikai, gazdasági, védelmi célokat ötvöz, és amelyet Kína indított útjára.

Miközben a hatalmas beruházási program gazdasági integrációt és kölcsönös előnyöket ígér, a Peking által más országokban létrehozott kolosszális infrastruktúra-építés soha nem volt ekkora. A cél nemcsak a kínai export fenntartása, hanem az energia és az erőforrások biztosítása az egyre bizonytalanabbá váló nemzetközi környezetben, valamint az USA tervezett lépéseit megelőzve.

Ugyanis Kína a világ legnagyobb energia- és természeti erőforrás-fogyasztója, de stratégiai Achilles-sarka, hogy a kritikus ritkaföldfémeken kívül nem rendelkezik annyi nyersanyaggal, amennyire szüksége lenne. Ipari óriásként nem tudja kielégíteni saját energiaszükségletét, legyen szó akár gyárainak működtetéséről, akár autóinak üzemanyagáról. Ez azt eredményezte, hogy Peking egyre jövedelmezőbb és szorosabb partnerséget alakított ki a Közel-Kelet országaival, amelyek ennek megfelelően elfordultak nyugati pártfogóiktól.

Hirdetés

Ugyanakkor a természeti erőforrásokért folytatott globális verseny is egyre nagyobb ütemben zajlik. Az Egyesült Államok az "ellátási lánc rugalmasságára" és a "diverzifikációra" hivatkozva igyekszik megszerezni a stratégiai szempontból kritikusnak tartott erőforrások, például a lítium és számos más fém és ásványi anyag, feletti ellenőrzést. Az USA uralni akarja ezeket az ellátási láncokat, és végül el akarja szigetelni tőlük Kínát, ami a beruházásokért folytatott versenyhez vezet világszerte. Az ellátási láncok már nem globalizáltak, hanem az egyes országok stratégiai szükségleteihez igazodnak, amelyek önellátóak akarnak lenni egy esetleges katonai válság esetén.

Kínának viszont az anyag- és energiaimportja eddig az USA által most vitatott területeken - többek között a Dél-kínai-tengeren, a Kelet-kínai-tengeren és az Indiai-óceánon - való áthaladásra támaszkodott. Washington ezért igyekszik majd bekeríteni Kína perifériáit, egy esetleges konfliktus esetén tengeri fölényén keresztül katonai dominanciára fog törekedni Kína környezete felett, és megpróbálja embargóval sújtani külkereskedelmét és energiaimportját. Ráadásul Kína keleti perifériája hasonlóan sebezhető. Ezért használja Kína az Egy Övezet Egy Út kezdeményezést arra, hogy Eurázsiát szárazföldi úton olyan módon kösse össze, amely lehetővé teszi számára, hogy megkerülje ezeket a vitatott területeket, új energia- és anyagszállítási útvonalakat létrehozva.

Ez viszont az oka annak, hogy Kína legkritikusabb stratégiai partnere az egész projektben Pakisztán; egy olyan ország, amely nemcsak szárazföldi úton kapcsolódik Kínához, hanem dél felé a tengerig terjed, megkerülve az egész indiai szubkontinenst, és szabad utat kínálva a Közel-Kelet felé. Pakisztán emellett félelmetes katonai hatalom, amely nukleáris képességekkel is rendelkezik, ami elriasztja az USA és szövetségesei esetleges támadásait a Kínával való konfliktus során. A Gwadar kikötőn keresztül Kína azt tervezi, hogy Pakisztán lesz a Közel-Keletet és Afrikát érintő elsődleges tengeri átjárója, amely biztonságos átjárót jelent az olaj és a földgáz számára.

Ezért is fontos Kína partnersége Oroszországgal és a közép-ázsiai államokkal. Peking hatalmas összegeket fektetett be a transzkontinentális vasúti áruszállítási útvonalak létrehozásába, és idén először adott otthont közép-ázsiai vezetők csúcstalálkozójának. Ez az egyik oka annak is, hogy az afganisztáni felfordulás ellenére Kína szoros kapcsolatra törekszik a tálibokkal, és igyekszik hozzáférést szerezni az ország természeti erőforrásaihoz.

Összefoglalva, a BRI egy mesteri sakkjátszma Kína részéről, mivel diplomáciai, kereskedelmi és stratégiai prioritásokat testesít meg. Nézzük meg például, hogy az új Kína-Laosz vasútvonal hogyan hozott létre egy további kereskedelmi útvonalat az országba a tengerparttal nem rendelkező Laosz számára, amely hamarosan egész Thaifölddel lesz összeköttetésben. Kína aktívan diverzifikálja logisztikai útvonalait, miközben más országokat is a csőben tart. Cél, hogy megtörje az Egyesült Államok azon kísérleteit, hogy uralja Kínát a körülötte lévő terület militarizálásával, elvágja az árukhoz való hozzáférést, és megakadályozza a 19. századi "ágyúnaszád-diplomáciához" való visszatérést. Az ágyúnaszád-diplomácia (gunboat diplomacy) a külpolitika azon érdekérvényesítési eszköze, mely a haditengerészet, illetve az azzal való fenyegetés és erőszak alkalmazása révén kívánja érvényesíteni az adott hatalom külpolitikáját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.