Hirdetés
. Hirdetés

Fej-fej mellett az infokom és a gyógyszeripar

|

Megjelent a Vállalati KFI jelentés. A hazai kis- és középvállalatok nem jeleskednek a kutatásban, fejlesztésben és innovációban.

Hirdetés

Magyarországon az infokommunikációban közel annyi kutató-fejlesztő dolgozik, mint a gyógyszeriparban, ugyanakkor az egy kutatóra jutó K+F ráfordítás az infokommunikáció terén a gyógyszeripari érték töredéke, derül ki a Vállalati KFI jelentésből. A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) szakmai koordinációjával készült anyag (közreműködők: NGM, KSH, Deloitte) fontos megállapítása az is, hogy a hazai kis- és középvállalatok nem jeleskednek a kutatásban, fejlesztésben és innovációban. Míg az OECD országokban a külföldi tulajdonú cégek mindössze 20 százalékkal képviseltetik magukat a vállalatoknál folyó K+F finanszírozásában, addig Magyarországon ez az arány 60 százalék.

A vállalkozási kutatás-fejlesztési ráfordítások
ágazatok szerint (milliárd forint)
forrás: KSH

Nem meglepetés, hogy Közép-Magyarország a húzórégió, mint ahogy az sem, hogy a külpiaci versenynek kitett cégek innovatívabbak, mint a kizárólag belföldön mozgók. A jelentés a vállalati létszámok alakulására is kitér. Eszerint az innovatív kis- és középvállalatok arányaiban jobban növelik munkatársaik számát, mint a kevésbé innovatívak.

A kutatás-fejlesztési tevékenység számára is komoly gondot okoz az infrastrukturális beruházások visszaesése. Ezen várhatóan segít a 2012. december 3-ra elkészülő Kutatási Infrastruktúra Stratégia.

A NIH célja az innováció és a regionális összefogás ösztönzése, a külkapcsolatok erősítése. Ennek első lépése a Vállalati KFI jelentés – fogalmazott Mészáros György, a NIH elnöke. A jelentés kiadásával egybeesik a NIH új innovációs szolgáltatásának, a Pontinno-nak az elindulása. Ezen túlmenően a NIH-nél elkezdődött a későbbi KFI jelentésekhez kapcsolódó adatfelvételi tevékenység, valamint a Kaleidoszkóp informatikai rendszer fejlesztése. A várhatóan 2012. június 30-án induló Kaleidoszkóp a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor számára egyfajta innovációs gyűjtőbázis.

Külön jelentés készül az infokommunikációs területről. Az összefoglaló anyag előreláthatólag 2012 szeptemberében jelenik meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.