Hirdetés
. Hirdetés

Fejlesztések az egészségügynek

|

Az orvosi ellátás során akár életeket is menthet a képalkotó diagnosztika gyorsasága és pontossága azaz, hogy a betegadatok azonnal elérhetőek-e.

Hirdetés

Vadonatúj ágazat az LG portfóliójában a kórházi informatika, a dél-koreai óriás azonban komoly reményekkel és világszínvonalú megoldásokkal indította el az üzletágat. Németh Gábor, az üzletág vezető értékesítési menedzsere a hazai és nemzetközi tervekről is beszélt.

Hirdetés

Computerworld: Milyen tulajdonságok különböztetik meg a hétköznapi monitoroktól a speciális orvosi monitorokat?

Németh Gábor: Az egyik legfontosabb különbség az eszközök minősítése. Minden medikai monitorunk rendelkezik azzal a tanúsítvánnyal, amely igazolja, hogy orvosi eszközként használható. A készülékek kompatibilisek az orvosi rendszerekkel, a DICOM 14-kompatibilitás pedig azt jelenti, hogy alkalmasak az orvosi képek leletezésére. E speciális monitorok előnye, hogy tökéletesen jelenítik meg a diagnosztika során kulcsfontosságú színeket. 4K-s sebészeti kijelzőnk egyedülálló funkciója például, hogy 115 százalékos mélyvörösárnyalat-megjelenítésre képes, a műtétek során az orvos így nagyobb pontossággal tudja megkülönböztetni, mivel is dolgozik. Diagnosztikai monitorainkat kimondottan röntgenleletező állomásokhoz fejlesztettük ki, ahol nagy és stabil fényerősségre van szükség a felvételek pontos elemzéséhez. Ezeken felül a készülékek tulajdonságai közé tartozik a kórházi lámpák melletti tükröződésmentesség, a por- és cseppállóság vagy az antimikrobiális készülékborítás.

Németh Gábor vezető értékesítési menedzser, LG Medical

CW: Mit nyerhetnek a kórházak az LG Cloud felhőalapú megoldásaival?

NG: Az LG Cloud monitorainak segítségével a kórházak központi szerveren tárolhatják az intézmény munkafolyamataihoz szükséges összes adatot, vagyis biztonságos és minden felhasználó számára stabilan elérhető rendszer alakítható ki, amelyben a nagyméretű képeket és leleteket minden orvos azonnal láthatja, és valós időben elérheti. Míg a hagyományos PC-alapú rendszerekben az eszközöknek saját memóriájuk és hardveres komponenseik vannak, a felhőalapú rendszerekben az adatfeldolgozás és -tárolás a központi szerveren történik, így - például egy monitor használatakor - nincs szükség külön gépházra, továbbá radikálisan csökken a szervizigény is. Az összekapcsolt rendszerek előnye, hogy mivel az egyes eszközök nem tárolnak adatot, azok elvesztése vagy a gépek meghibásodása sem okozhat fennakadást a kórház napi munkafolyamataiban. Minthogy a teljes informatikai rendszer szoftveres háttere is a központi szerveren található, a különféle biztonsági és rendszerfrissítések is egy helyről menedzselhetők. Az áttérés a felhőalapú megoldásokra ráadásul több mint 50 százalékkal csökkenti a teljes bekerülési és üzemeltetési költséget, azaz a rendszer teljes életciklusára vonatkozó kiadásokat.

CW: Hogyan látja az LG a digitalizációs irányokat az egészségügyben?

NG: A digitalizációra és általában a fejlődésre a pontosabb és jobb minőségű vizsgálatok, valamint a gyorsabb kezelés érdekében van szükség. A technológiai fejlődés abba az irányba tart, hogy - hatékonysági, időtakarékossági és kényelmi okokból - az orvosi vizsgálatok leletei egy idő után már csak digitálisan lesznek elérhetőek.

CW: Hol tart most globálisan ez az üzletág, és hol tart hazánkban?

NG: Globálisan már több mint 120 kórházban üzemelnek az LG orvosi eszközei, emellett pedig több iparág gyártóival dolgozunk OEM-alapú együttműködési szerződéseken. A vállalat történetében új üzletágról van szó, így itthon és a régióban egyelőre az LG orvosi üzletágának márkaépítésén és ismertségének terjesztésén dolgozunk. Derűlátásra ad okot, hogy pozitív visszajelzéseket kapunk mind a felhasználóktól, mind az iparági szereplőktől.

CW: Hogyan látják a helyi viszonyokat?

NG: Az egészségügyi szakemberek mindenütt nyitottak és érdeklődőek az újdonságok iránt, de természetesen a magánellátók intézményeiben sokkal egyszerűbb beszállítóként megjelennünk, mint az állami fenntartású intézményekben. Mivel rendelkezünk a szükséges tanúsítványokkal, bízunk benne, hogy a közeljövőben sikeresen tudunk majd részt venni a közfinanszírozott ellátásra kiírt közbeszerzési tendereken is.

CW: Milyen területeken van szükség gyors felzárkóztatásra?

NG: A kórházak infrastruktúrája és felszereltsége sok helyen igényel még korszerűsítést. Számos intézményben - kényszerűségből - továbbra is a lehető legolcsóbb informatikai megoldásokat használják, ám ezek gyengébb minőségű és sokszor nem is kompatibilis berendezéseket jelentenek, ami hosszú távon egyrészt nem költséghatékony, másrészt nem segíti a minőségi ellátást, és nem könnyíti meg a dolgozók munkáját sem. A vállalat a következő években az orvosi képalkotás speciálisabb területein is - mint például a mammográfia - szeretne megjelenni majd olyan eszközökkel és technológiákkal, amelyek célja, hogy javítsák mind az orvosok munkáját, mind pedig a vizsgálati eredmények pontosságát és gyorsaságát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.