Hirdetés
. Hirdetés

Felbolydulhat az analitikai piac

|

Az IBM bejelentése, amely szerint beolvasztaná az SPSS-t, alaposan felbolydította az analitikai szoftverpiacot, így most az SAP és az Oracle is újabb felvásárlási célpontok után kutat ? állítja a Forrester piackutató cég elemzésében.

Hirdetés

Az IBM tervezett akvizíciója hasonló fordulópont lehet a fejlett analitikai szoftverek szegmensében, mint amilyen a Cognos felvásárlása volt az üzleti intelligencia (Business Intelligence ? BI) piacon ? derül ki a Forrester elemzéséből.

A fejlett analitikai szoftverek túlmutatnak a hagyományos üzleti intelligencia eszközök funkcionalitásán, amelyek jelentések és dashboard-ok (azaz a különböző mutatók aktuális állapotát jelző ?műszerfalak?) készítésére alkalmasak, és jövőbeli eseményekkel kapcsolatos válaszok, szcenáriók felállítására, valamint különböző forrásokból származó információk elemzésére használhatók.

Az SAP is az érdeklődők között?
Az Oracle-nek az SAP-nak és más nagy platformszállítóknak ugyan már vannak ilyen elemeik a portfoliójukban, azonban az IBM-nek az SPSS-re adott ajánlatát a versenytársak sem hagyhatják szó nélkül . Emiatt a következő egy évben több nagyobb BI szállító is egyesülhet, vagy pedig olyan tisztán analitikai eszközöket szállító céget vásárolhat fel, mint az Accelrys Software, az Angoss, a FICO, a KXEN, vagy a Portrait Software.

A Forrester kiemelte az SAP-t, amely várhatóan a közeljövőben szintén üzletet köthet, de az sem kizárt, hogy egy kompetitív ajánlatot ad az SPSS-re. Az SAP máris azt tervezi, hogy megvásárolja a német SAF AG-t, amely kifejezetten kis- és nagykereskedelmi cégek számára fejleszt analitikai alkalmazásokat.

Az SAP szóvivője az IDG News Service kérdésére nem volt hajlandó kommentálni a Forrester jelentését. Ugyanakkor más elemzők is úgy vélik, hogy az ügy még nem tekinthető lezártnak. Bár  az SPSS amerikai tőzsdefelügyelethez eljuttatott bejelentéséből az derül ki, hogy 23,5 millió dollár bánatpénzt kellene fizetniük az IBM-nek, ha mégsem fogadná el a cég közgyűlése az ajánlatot, mégsem kizárt, hogy végül egy konkurens ajánlat lesz a nyerő. A lehetséges kérők között az SAP mellett a Hewlett-Packard és az Oracle is szerepelhet.

A SAS még tartja magát
Egy másik felvásárlási célpont a piac meghatározó szereplője, a tavaly 2,26 milliárd dollár forgalmat bonyolító SAS Institute lehet, az esetében a portfoliók összevetése alapján inkább a HP az EMC és az Oracle jöhet szóba vevőként a Forrester szerint, bár a SAS folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a jövőben is meg kívánja tartani a függetlenségét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.