Hirdetés
. Hirdetés

Felhőkre fókuszál a Fujitsu

|

AI-rendszerek és felhőszolgáltatások bevezetését felgyorsító megoldásokat jelentett be Münchenben megtartott éves konferenciáján a Fujitsu. Digitális átalakulásában technológiai hagyományira építve a japán gyártó szervezeti felépítését és működését tekintve is szolgáltatásfókuszú szállítóvá fejlődik.

Hirdetés

A folyamat egyik kulcseleme a termékfejlesztés globális szintű integrálása, amelynek részeként az egyes technológiai területek a világ különböző pontjain kapnak központokat. Így talált otthonra Vancouverben a mesterséges intelligenciát fejlesztő központ, a Fujitsu Intelligence Technology, amely november 1-jén kezdte működését, illetve kapott kettős központot a kiberbiztonsági megoldások fejlesztése Londonban és Tokióban. A mesterséges intelligencia és a kvantumszámítógépek kiemelten fontos területével foglalkozó, AIHQ néven is emlegetett új szervezeti egység Japánon kívüli létrehozásától a Fujitsu a régiónként eltérő felhasználói igények behatóbb megismerését várja, így a nemzetközi elvárások változásaira is gyorsan reagálhat majd megoldásaival.

Hirdetés

Minthogy a cég 1954-ben gyártotta Japán első számítógépét, több mint 60 éves hagyományra épít az informatikában, és ez a technológia marad az új Fujitsu lényege is, amellyé digitális átalakulásával fejlődik - mondta Tatsuya Tanaka, a vállalat elnöke a november elején megtartott Fujitsu Forum 2018 konferencia nyitóelőadásában.

Az élenjáró technológiákat azonban - a fenntartható növekedést célzó közös digitális innováció jegyében - a Fujitsu a továbbiakban mindinkább a globális felhőszolgáltatók platformjain elérhető, illetve azokkal integrált eszközök és vertikális megoldások formájában, többfelhős szolgáltatásaggregátorként juttatja el a felhasználókhoz.

Tatsuya Tanaka, a Fujitsu elnöke

Adatközponttól a peremhálózatig
Hibrid és többfelhős környezetekre összpontosító szállítóként a Fujitsu a megaszolgáltatókkal - az Amazon Web Service-szel, a Microsofttal és a VMware-rel - kialakított partneri együttműködésen keresztül is tovább erősíti globális versenyképességét. Münchenben jelentette be a cég a Microsofttal kötött kibővített rendszerintegrátori megállapodását, amely a Fujitsu összetett, hibrid IT-környezetek integrálása és menedzselése terén kiépített szakértelmét, valamint infrastruktúra-megoldásait az Azure világméretű felhőplatform IaaS és PaaS szolgáltatásaival ötvözi, hogy a vállalatoknak megkönnyítse meglévő alkalmazásaik migrálását, illetve a felhőalapú, újgenerációs AI-, analitikai és IoT-alkalmazások agilis fejlesztését és bevezetését. Az együttműködés részeként debütált a konferencián a Fujitsu PRIMEFLEX for Azure Stack integrált rendszere, amellyel a vállalatok a Microsoft nyilvános felhőplatformjával megegyező technológia alapjain házon belül, saját adatközpontjukban is gyorsabban vezethetnek be felhőszolgáltatásokat kritikus üzleti alkalmazásaikhoz.

Más térségekhez hasonlóan a stratégia átfókuszálása és a szervezeti átalakítás szűkebb, európai, közel-keleti és afrikai régiónkat is érinti, ahol a Fujitsu jelenlétét ma még infrastruktúra-megoldásai határozzák meg inkább - mondta Tanaka a konferencia sajtótájékoztatóján.

A digitális átalakulás részeként a Fujitsu Japánban vonja össze saját tulajdonú gyártókapacitásait, így 2020-ra megszünteti augsburgi gyárát is, ahol PC-k és kisebb szerverek készültek. Európai szervezete a továbbiakban egyrészt az értékesítésre, másrészt a nagy potenciállal bíró, jövőbe mutató technológiai és fejlesztési területekre fog összpontosítani, amelyeken újabb munkahelyeket is létesít. Mint dr. Réger József, a Fujitsu technológiai igazgatója mondta, az augsburgi gyár is alkalmaz például IoT-szakembereket, akik várhatóan ezen a vonalon folytatják majd munkájukat.

Glenn Fitzgerald, a Fujitsu Products üzletágának technológiai igazgatója lapunknak elmondta, hogy a vállalat európai mérnökei továbbra is együttműködnek a japán kollégákkal, hogy a termékfejlesztés során a régiónkra jellemző igényekre szabott képességek maradéktalanul megjelenjenek a hardvereszközökben. Az európai ügyfelek kiszolgálását a szervezeti átalakulás nem érinti, a szállítást a Fujitsu itteni disztribúciós központjainak megfelelő készletezésével, változatlan átfutással teljesíti. Várható azonban, hogy a stratégia jegyében a Fujitsu mostantól még több, szolgáltatásokkal integrált megoldással lép piacra. A PRIMEFLEX for Asure Stack mellett ezt a vonalat erősítik a nem sokkal a konferencia előtt bejelentett PRIMERGY RX és TX, valamint IntelliEdge szerverek is, amelyek fiókirodai, a dolgok internetére épülő és más peremhálózati alkalmazásokhoz adnak nagy feldolgozási teljesítményt és fokozott kibervédelmet.

Konténerezett biztonsági központ
A konferenciát megelőző hetekben a Fujitsu bemutatott több kiberbiztonsági megoldást is. SSH.COM PrivX Cloud Access átjáróját például integrálta azonosítást és hitelesítést támogató Identity-as-a-Service (IDaaS) szolgáltatásával, így a munkavállalók - akiknek rendszeresen frissített, egyedi azonosítókat kell használniuk - egyszerűbben, ugyanazzal a jelszóval érhetik el a házon belüli és a nyilvános felhőben működő alkalmazásokat. A Security Maturity Assessment és a Security Incident Response Management szolgáltatás pedig a kibervédelem érettségének felmérésében és a biztonsági események kezelésében segíti a vállalatokat.

Rob Norris, a Fujitsu kiberbiztonsági üzletágának regionális vezetője lapunknak elmondta, hogy a konferenciát kísérő kiállításon is látható ROBOSOC (SOC-in-a-Box) konténerbe szerelt biztonsági műveleti központból a vállalatok többek között házon belülről is figyelhetik és elemezhetik a közösségi hálókon és a sötét weben zajló párbeszédet, így azonnal észlelhetik, ha adatlopással összefüggésben szóba kerülnek. Az ilyen fejlett technológiákra épülő megoldások alkalmazása mellett azonban a lehető legmagasabb szintű védelem eléréséhez elengedhetetlen a felhasználók oktatása is, mivel minden kibervédelem legsérülékenyebb pontja maga az ember. A Fujitsu ezért programot indított, hogy 11 ezer alkalmazottját a kibervédelem mesterévé képezze, és térségünkben is együttműködik az oktatási intézményekkel, hogy fejlessze a 14-19 évesek biztonságtudatosságát, és általában felkeltse érdeklődésüket az informatikai pálya iránt.

Kvantumszámítógép és blokklánc
Változatlan a Fujitsu stratégiájában, hogy a feljövő technológiákat - közöttük a mesterséges intelligenciát, a fejlett analitikát, a robotikus folyamatautomatizálást és a blokkláncot - az ügyfelekkel és partnerekkel közös, emberközpontú digitális innováción keresztül igyekszik elterjeszteni.

Az együttműködésnek a világszerte működő kompetenciaközpontok mellett a digitális átalakulás központjai, a Digital Transformation Centerek is otthont adnak. A Fujitsu eddig öt DTC-t nyitott - egyiküket Münchenben -, és Európában már több mint száz workshopot tartott, amelyen ügyfeleivel a transzformáció konkrét lehetőségeit mérte fel digitalizációs projektek indításához többek között a gyártóipar, a kereskedelem, a szállítmányozás, a pénzügyi szolgáltatások és a kormányzati szféra területén. A konferenciát kísérő kiállításon is kialakított egy alkalmi DTC-t, így a résztvevők a gyakorlati műhelymunkába is belekóstolhattak, továbbá friss megoldásokkal is megismerkedhettek, amelyeket a Fujitsu már a megújult stratégia jegyében fejlesztett.

Münchenben debütált többek között a Fujitsu Sholark keretrendszere, amely felgyorsítja a folyamatok intelligens automatizálásához és a döntéstámogatáshoz szükséges megoldások bevezetését - egy komplex AI-rendszer esetében az átfutást évekről akár hónapokra rövidíthetik vele a vállalatok. A Sholark könnyen kezelhető webes kezelőfelületén az üzleti felhasználók önállóan is választ kereshetnek összetett kérdéseikre. A keretrendszer például tartalmazza a HIKARI technológiát is, amelyet a Fujitsu európai laboratóriuma fejlesztett egészségügyi adatok feldolgozására, a páciensek állapotára vonatkozó kérdések megválaszolására.

Japán laboratóriumaiban a Fujitsu azt is vizsgálja, hogy a blokklánccal miként erősíthető a digitális gazdaság fejlődéséhez nélkülözhetetlen bizalom, mondta Réger József, aki nyitóelőadását is a témának szentelte. A Fujitsu többek között a blokkláncok összekapcsolásán, Virtual Private Digital Exchange (VPX) néven pedig egy olyan platformon is dolgozik, amellyel a vállalatok a blokkláncban és az adatbázisokban kezelt adataik között létesíthetnek kapcsolatokat. A VPX várhatóan a közszféra, a pénzügyi szolgáltatások, a gyártóipar, a kereskedelem és általában az eszközkezelés terén talál majd hasznos alkalmazásra.

Különösen izgalmas lehetőségnek ígérkezik a blokkláncalapú logisztikai folyamatok optimalizálása a Fujitsu kvantumihletésű processzorára, a Digital Annealer Unitra (DAU-ra) épülő számítógépekkel, mondta Réger József. A DAU egyedülálló architektúrájánál fogva már eddig is több nagyságrenddel gyorsította fel az optimalizációs problémák megoldásához szükséges számításokat - a gyakorlatban az alkalmazások futását akár ezerszeresére felpörgetve -, de a januárra várható 64 bites, második nemzedék újabb, nyolcszoros teljesítményugrást ígér.

A felhőszolgáltatásként elérhető DAU ugyancsak 2019 elején appliance, hardverből és szoftverből felépülő készülék formájában is megjelenik, mondta lapunknak Glenn Fitzgerald. A Fujitsu arról is tárgyal, hogy DAU kártyákat fog szállítani hardvergyártó partnereknek.

Bár az utóbbi időben kevesebbet hallottunk róla, a Fujitsu Deep Learning Unit (DLU) néven egy másik, speciális architektúrájú processzort is fejleszt, amely a mély neurális hálózatok tanítását a napjainkban alkalmazott grafikus processzorokhoz képest tízszeresen felgyorsítja. Mint megtudtuk, a DLU szintén elkészül a jövő év első felében, így akkortól a Fujitsu Zinrai mesterségesintelligencia-platformjának mélytanuló rendszere is az új processzoron fut majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.