Hirdetés
. Hirdetés

Felhőtrónra tör a Microsoft, állítja az IDC

|

Változatlanul a SaaS-alkalmazásoké a legnagyobb szegmens a nyilvános felhőszolgáltatások tavaly sokat növő piacán, de az IaaS-SISaaS-PaaS hármasé bővül gyorsabban, derült ki az IDC friss jelentéséből.

Hirdetés

A nyilvános felhőszolgáltatások piaca - beleértve az Infrastructure as a Service (IaaS), a System Infrastructure Software as a Service (SISaaS), a Platform as a Service (PaaS) és a Software as a Service (SaaS) szolgáltatások szegmensét - a múlt évben 24,1 százalékkal nőtt, a szolgáltatók összbevétele így elérte a 312 milliárd dollárt, számolt be róla az International Data Corporation (IDC) május közepén közreadott Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker jelentésében.

Töretlen eszerint a piaci konszolidáció trendje, minthogy a felhasználók felhőköltésének nagy része 2020-ban is az élmezőnyt alkotó öt vezető szolgáltatóhoz folyt be. Összbevétel alapján az Amazon Web Services, a Microsoft, a Salesforce.com, a Google és az Oracle együttes piaci részesedése ezzel elérte a 38 százalékot, és a megelőző évhez képest 32 százalékkal nőtt. Bővülő SaaS- és SISaaS-kínálatának köszönhetően a Microsoft tavaly beérte a korábbi években meggyőző előnnyel vezető Amazon Web Servicest - a nyilvános felhőszolgáltatások teljes piacán 2020-ban bevételeit tekintve mindkét cég 12,8 százalékos részesedéssel bírt.

- A nyilvános felhőben megosztott erőforrásokhoz, infrastruktúrához, adatokhoz és alkalmazásokhoz való hozzáférés döntő jelentőségűvé vált a múlt évben, mivel a szervezeteket és a lakosságot is hozzásegítette a járványhelyzet átvészeléséhez, mondta Rick Villars, az IDC alelnöke. - A következő időszakban a vállalatoknak az irányítás képességét is fejleszteniük kell a felhőszolgáltatások mind szélesebb portfóliójának kezeléséhez, mivel ezzel alapozhatják meg az üzleti és informatikai folyamatok kiterjedtebb automatizálását, valamint fokozhatják digitális állóképességüket.

IaaS, PaaS és SISaaS - a hasító hármas

Míg a nyilvános felhőszolgáltatások teljes piaca 24,1 százalékkal bővült 2020-ban, addig az IaaS- és a PaaS-szolgáltatások szegmense a korábbi négy évhez hasonlóan tavaly is a piaci átlagnál jóval gyorsabban nőtt. A vállalatok ugyanis mind nagyobb mértékben támaszkodnak a felhőre, építenek az as-a-Service modellben, szolgáltatásként használt infrastruktúrára, szoftveralapú adatkörnyezetre, feldolgozási kapacitásra és felügyeleti-irányító megoldásokra, valamint fejlesztik alkalmazásaikat eleve felhőplatformokon. Az IDC nem vár változást egyhamar ezen a téren, az ilyen alapvető felhőszolgáltatásokra - különösen az IaaS- és a PaaS-szolgáltatásokra - fordított költés a továbbiakban is a piaci átlagot meghaladó ütemben fog nőni, mert a vállalatok nagyobb állóképességre, rugalmasságra és agilitásra törekednek, és ez határozza meg IT-platformokkal kapcsolatos döntéseiket.

A felhőszolgáltatók ezért nagy iramban bővítik infrastruktúra- és platformszolgáltatásaik palettáját, hogy az érzékeny adatok bizalmas feldolgozására, a teljesítményigényes számítások futtatására és a hibrid környezetekben történő bevezetéshez is megoldást adjanak, mondta az elemző. Alapvető felhőszolgáltatásaikat kiterjesztik ügyfeleik házon belüli, helyi adatközpontjaiba és kommunikációs hálózataiba, így a felhasználási esetek eddiginél szélesebb körét támogatják.

- Együttvéve az IaaS-, SISaaS- és PaaS-szegmens adja a nyilvános felhőszolgáltatások piacának mintegy felét, gyors bővülése pedig azt mutatja, milyen nagy a kereslet a modern alkalmazások fejlesztését és szállítását felgyorsító és automatizáló megoldások iránt, mondta Lara Greden, az IDC kutatási igazgatója. - Minél több szervezet tér át DevOps módszerekre és igazodik az értékáramlásokhoz, annál több PaaS-, IaaS- és SISaaS-bevezetést látunk, miközben maguk a szolgáltatások is bővülnek, így egyre nagyobb értéket adnak felhasználóiknak. A peremhálózati és a dolgok internetére épülő edge- és IoT-megoldások, felhasználási esetek területén zajló innováció szintén rásegít a három felhőpiaci szegmens gyors bővülésére.

Specifikus szolgáltatások hosszú csóvája

A SaaS-alkalmazásoké a nyilvános felhő legnagyobb és legérettebb szegmense, amelynek értéke 2020-ban elérte a 148 milliárd dollárt. A szervezetek minden iparágban sietnek lecserélni öröklött üzleti szoftvereiket újfajta SaaS-alkalmazásokra, amelyek adatvezéreltek, intuitívak, kisebb alkotóelemekből igény szerint összeállíthatók, és jobban illeszkednek az elosztott felhős architektúrákhoz. Még az iparág-specifikus alkalmazásokat kereső vállalatok is a vertikális megoldások egyre nagyobb kínálatából választhatnak ebben a szegmensben. A SaaS-piacot ugyanis a jellemzően ilyen különleges igényekre szabott alkalmazásokat kínáló szereplők népes tábora uralja, 65 százalékos részesedéssel.

Indokolt az IaaS-, SISaaS- és PaaS-szolgáltatásokra fordított költés alakulását - az említetteken túl - azért is összevontan értékelni, mert a SaaS-alkalmazásokat szállító piaci szereplők, valamint az azokat fogyasztó lakossági és vállalati felhasználók is ezeket az alapvető felhőszolgáltatásokat használják az alkalmazások készítéséhez, szállításához, futtatásához, korszerűsítéséhez, irányításához és megosztásához.

Az összevont IaaS-, SISaaS- és PaaS-szegmensen belül még kifejezettebb a konszolidáció, mint a nyilvános piac egészében. Az öt legnagyobb szállító, az Amazon Web Services, a Microsoft, a Google, az Alibaba és az IBM itt a bevételek 51 százalékát mondhatja magáénak. Az élmezőny csillagai mögött azonban itt is olyan kisebb szereplők hada uralja a piac közel felét, amelyek specifikus felhasználási eseteket célzó PaaS-szolgáltatásokat vagy például felhőkön átívelő számítási, adat- és hálózatirányítási szolgáltatásokat kínálnak.

Cikkünk a Computerworld 2021/10. számában, május 26-án jelent meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.