Hirdetés
. Hirdetés

Felkészülés a digitalizációra

|

Idén is három napig tartja nyitva kapuit a szakma egyik legnagyobb hazai rendezvénye, az SAP Forum. A legfontosabb programokról Turóczi Gábor, a konferencia szakmai felelőse és Kiss Fanni, az SAP Hungary szektorvezetője tájékoztatta a Computerworldöt.

Hirdetés

Egyértelműen a digitalizálódás útjára léptek a gazdaság szereplői - az ipart, a kereskedelmet, a mezőgazdaságot, az egészségügyet, az oktatást és számos más ágazatot beleértve. Ám attól, hogy valamire részmegoldást kínálunk, még nem beszélhetünk digitális transzformációról. Az SAP Hungary szerint az első lépés az átalakulás útján az, amikor olyan digitális infrastruktúrát alkotunk, amilyet előzőleg - akár technológiai, akár üzleti akadályok miatt - nem tudtunk volna létrehozni.

IoT és cloud, itt és most
Mint minden átalakulás, ez is nehézségekkel jár, azonban lehet egyszerűsíteni a folyamatokat. Az SAP Hungary és vendégelőadói - olykor a dolgok internetét, máskor a személyre szabható felhős megoldásokat állítva a középpontba - ezekből mutatnak példákat. Külön fórumokat kapnak idén a digitális átalakulás apropóján olyan felhasználói területek, mint a közművek, a humán erőforrások kezelése, a személyszállítás, a karbantartás, a kockázatkezelés stb., és természetesen nem maradhat ki a legújabb platform, az S/4HANA, a vállalatirányítás egyszerűsítésének rendszere sem, amely a korábbiaknál gyorsabban tud reagálni a manapság tapasztalható turbulens környezetre. Az ipar 4.0 számára érdeklődőknek a jövő gyára szekció adhat hasznos muníciót, miként lehet lefordítani mindennapi feladatokra a szektort hamarosan megreformáló jelenséget.

A demó- és Bits&Bytes szekciókon pedig testközelbe kerülhetnek a résztvevők a legújabb alkalmazásokkal, és az olyan látványosságszámba menő megoldásokkal, mint például IoT-s eszközök és SAP rendszerek összekapcsolása. Utóbbiakat például az SAP Hungary hazai ügyfelei mutatják be - mondta el Turóczi Gábor. Bár a számítási felhő már korábban is a középpontban állt, az idei konferencián - részben éppen a visszajelzések alapján - még hangsúlyosabb szerephez jut. Turóczi Gábor szerint ugyanis a hazai ügyfelek egyre nyitottabbak a felhőalapú és IoT-megoldásokra, van tere az ezekről folytatott vélemény- és tapasztalatcserének.

 

Kancelláriák, betegellátás
A felsőoktatásban felállított kancelláriarendszernek konkrétumokban kifejezhető eredményei vannak: jelentősen csökkentek a tartozásállományok, javult az intézmények cash flow-ja, eredményesebben és hatékonyabban gazdálkodnak, mióta centralizáltabb és strukturáltabb működési modell szerint vezetik a gazdálkodást - fejtegette Kiss Fanni. Elmondta: az év elején az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a gödöllői Szent István Egyetemen új modulokat vezettek be a Neptun tanulmányi rendszerhez. Az SAP Hungary Kft. és az SDA Informatikai Zrt. által közösen fejlesztett integrált megoldások a tanulmányi rendszer mellett képesek a gazdálkodási, a HR- és a vezetői információs folyamatokat egységes informatikai keretben kezelni.

Hasonló kancelláriarendszer kialakítása várható az egészségügyben, így az SAP Hungarynél úgy látják, a felsőoktatásban szerzett sokéves tapasztalatokat és az ott felállított és kidolgozott módszereket ezen a területen is lehet kamatoztatni. Megfelelő informatikai megoldásokkal - beleértve a big data, az adatkezelés eszközeit - javítható az egészségügy hatékonysága és némileg ellensúlyozható a nővér- és orvoshiány.

Külön, de szorosan idekapcsolódó fejezetet képez az egészségvédelem, az e-health, amely okosműszerekkel segítheti a betegellátást. Könnyű elképzelni, mennyi terhet vehet le a körzeti orvosok válláról, ha a rendelőkben való sorban állás helyett távolból monitorozhatják a betegek állapotát, de akár a családtagok is ellenőrizhetik, hogy hozzátartozójuk bevette-e az előírt gyógyszereket. Az SAP partnerének erre kidolgozott - egyebek közt vérnyomást, pulzusszámot, vércukorszintet mérő - megoldását a fórumon is megismerhetik a résztvevők. A jelenleg orvostechnikai eszközzé nyilvánításra váró megoldás mögött SAP HANA technológia áll.

Újragondolt jövő
A számos újdonság közül kiemelkedik a jövő tárgyalótermének nevezett üzleti intelligencia alapú megoldás bemutatása, illetve az e-kereskedelem terén teljeskörű megoldást kínálú SAP hybris technológia prezentálása. A valós idejű adatokkal dolgozó megoldásokat nem csupán az üzleti szektor, hanem az állami tulajdonú vállalatok, szervezetek is nagy előnnyel tudják használni. Utóbbi technológia például abban is segíti a közműveket, hogy egyénre szabott szolgáltatásokat tudjanak kínálni ügyfeleiknek, például egy áramszolgáltató honlapján napkollektor-telepítést, vagy elektromos biciklit egyaránt lehessen rendelni. Turóczi Gábor szerint ez is jól példázza, hogy a digitális transzformáció újfajta gondolkodást, bevételi forrásokat teremt a vállalatok számára.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.