Hirdetés
. Hirdetés

Fellendülést vár a HP

|

A Hewlett-Packard szerint a jövő évben ismét fellendül az IT-költés, ennek ellenére a 2010-es üzleti előrejelzése elmarad a tőzsdei elemzők várakozásaitól. A HP megszünteti az EDS márkanevet, és más üzletágait is átalakítja.

Hirdetés

Az IT iparág 2010-ben visszatér a növekedési pályára, az átlagos bővülést a HP várhatóan még meg is fogja haladni ? fogalmazott csütörtökön Mark Hurd, a HP vezérigazgatója a vállalat éves elemzői találkozóján, még ha konkrétan nem is válaszolt arra, hogy mekkora lehet az iparági növekedés mértéke.

Számos vállalat tervez hardvercserét a következő évben, mivel az eszközeik jelentős része elöregedett. Cathie Lesjak, a vállalat pénzügyi igazgatója szerint a költés előrejelzésében persze lehetnek bizonytalanságok, de igyekeztek minél reálisabban értékelni a várható piaci változásokat.

Alacsony növekedés
A HP előrejelzése szerint a cég árbevétele a 2010-es üzleti évben 117-118 milliárd dollár körül alakulhat, míg az üzemi nyereséghányad 11,4-11,6 százalékos lehet. A Reuters tudósítása szerint a piaci elemzők ennél magasabb, 118,1 milliárd dolláros előrejelzésre vártak.

A következő üzleti évben a HP szerint 2-4 százalékkal növekedhet a szolgáltatási divízió árbevétele, míg a PC üzlet ? amely a teljes forgalom ötödét teszi ki - 3-5 százalékkal bővülhet. A nyomtatási csoport 0-2 százalékos növekedésre számít, az adattároló és szerver üzletág pedig 2-4 százalékos árbevétel-növekedést tervez.

A Reuters emlékeztet arra, hogy a HP a világ legnagyobb személyi számítógépgyártója, emellett az egyik vezető piaci szereplő az IT iparág valamennyi szegmensében a szolgáltatásoktól kezdve a nyomtatókon át a szerverekig. A vállalat által közzétett előrejelzés tehát az iparág egészének várható alakulását is előre vetíti.

Átalakuló üzletágak
A HP a válság hónapjaiban szorgosan csökkentette a költségeket, miközben folyamatosan fenntartotta az IT költések javulásával kapcsolatos várakozásokat. A HP tavaly vásárolta fel az EDS-t egy 13,9 milliárd dollár értékű ügylet keretében, amivel az IBM után a második legnagyobb IT szolgáltatóvá lépett elő; az integráció révén pedig eddig mintegy 900 millió dollárt takarított meg, amely összeg a folyamat lezárulásáig várhatóan 3 milliárd dollárra emelkedik.

A HP a héten azt is bejelentette, hogy az EDS márkanév a közeljövőben eltűnik, és az IT szolgáltatási üzletág neve HP Enterprise Services lesz. Amint arról már korábban beszámoltunk, a nyomtatási divízión belül is egy új üzletágat hoztak létre a menedzselt nagyvállalati nyomtatási megoldások értékesítésére.

A HP a technológiai megoldások divíziójának (Technology Solutions Group) neve HP Enterprise Business-re változik, ide tartozik a szerver, adattároló, szoftver, hálózati és technológiai szolgáltatási üzletág is. A HP Enterprise Business csoport alá tartozó üzletágak a 2009-es üzleti év harmadik negyedében a vállalat árbevételének 47 százalékát, illetve üzemi eredményének 60 százalékát produkálta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.