Hirdetés
. Hirdetés

Fintech-robbanás - vigyázó szemetek Londonra vessétek

|

A Fintech cégek január és június között világszerte 54,1 milliárd dollárt gyűjtöttek, meghaladva a két előző évben szerzett teljes összeget.

Hirdetés

A londoni székhelyű fintech társaságok 2021 első hat hónapjában több finanszírozási forrást gyűjtöttek kockázatitőke-befektetőktől, mint bármely más évben. Ez arra vall, hogy a brit főváros a Brexit után is megőrizte központi szerepét az európai digitális pénzügyi szolgáltatások piacán. Sőt egyre elszántabban építi ezt a pozíciót.

A fintech iparágban óriási a fejlődés, ami teljesen átalakíthatja a pénzügyi szolgáltatásokat ahhoz képest, ahogy ma ismerjük őket. Elég csak a Google, az Amazon vagy a Facebook megjelenésére gondolni ezen a piacon. Vannak elemzők - ahogy erről a Fintech News beszámolt -, akik a nagy technológiai cégekben egyenesen a következő korszak nagy bankjait is látja.

A másik oldalon azonban az új lehetőségekre építő fintech startupok vannak. A befektetők 5,3 milliárd dollárt pumpáltak ezekbe a londoni cégekbe az év első felében, szemben 2020 azonos időszakának 2,1 milliárd dollárjával - derült ki a Dealroom és a London & Partners ügynökség új kutatásából.

Hirdetés

Koronavírus és fintech-befektetések

A Reuters szerint a londoni fellendülés nyomon követte a fintech befektetések szintjének globális emelkedését, azok után, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások hatása megjelent a digitális pénzügyi szolgáltatások területén, beleértve a fizetéseket és a kereskedelmet is.

A Fintech cégek január és június között világszerte 54,1 milliárd dollárt gyűjtöttek, meghaladva a két előző évben szerzett teljes összeget. Európában a londoni fintech társaságoknál összpontosult a piacnövekedés nagy része, ami a régió finanszírozásának több mint egyharmadát tette ki. Globálisan London a második helyen áll San Francisco mögött, és kissé megelőzi New Yorkot - derült ki a kutatásból.

A helyi vállalkozók és befektetők szerint a számok azt mutatják, hogy a brit főváros továbbra is vezető fintech központ maradhat azután is, hogy az ország kilépett az Európai Unióból, és a COVID-19 járvány jelentős gazdasági károkat okozott. "A jelenlegi befektetési adatok bizalmi szavazást jelentenek az Egyesült Királyság fintech szektora mellett" - mondta Anne Boden a Starling neobank vezérigazgatója.

A Starling egyike a londoni fintecheknek, amelyek ebben az évben jelentős finanszírozáshoz jutottak. A cég 322 millió fontot (444,88 millió dollárt) gyűjtött. A további jelentős befektetési körökben szerepelt a SaltPay fizetési cég 478 millió dollárral és 450 millió dollár a Checkout.com fizetési szolgáltató, amelynek piaci értéke már meghaladja az egymilliárd dollárt.

A növekedés ellenére továbbra is vannak aggodalmak a Brexit hatásával kapcsolatban, különösen a tehetségek és licencek megszerzésének nehézségei miatt.

"Az útlevél elvesztése a Brexit után azt jelenti, hogy az engedélyeztetés és a nemzetközi terjeszkedés már nem a legkönnyebb Londonban. Londonnak ezért nagyobb hozzáadott értékű modellre kell áttérnie, amely inkább a globális, mint az európai központ szerepére összpontosít" - mondta Charles Delingpole a ComplyAdvantage startup vezérigazgatója a Reutersnek.

Az új kutatás azután jelent meg, hogy a Wise, London egyik legismertebb pénzügyi technológiai vállalata sikeresen debütált a tőzsdén, és értéke meghaladta a 8 milliárd fontot (11 milliárd dollárt).

A Wise áttörése

A Wise-t, korábbi nevén TransferWise-t 2010-ben alapította két észt vállalkozó Taavet Hinrikus és Kristo Käärmann. A cég annak köszönheti a létét, hogy az alapítók frusztráltak voltak az Egyesült Királyság és Észtország közötti pénzküldést terhelő borsos díjak miatt. Ezért új módszert dolgoztak ki a határokon átnyúló átutalások valós árfolyamon történő lebonyolítására - számolt be a CNBC.

A szolgáltatás népszerűvé vált a britek körében, és azóta gyorsan terjed a szerte a világon. A Wise állítása szerint több mint 10 millió ügyfél használja a szolgáltatását, akik havonta 5 milliárd font (7 milliárd dollár) értékben küldenek át pénzt a határokon. A Wise az átutalások piacán a Western Union és a MoneyGram, valamint újonnan induló fintech cégek, például a Revolut és a WorldRemit versenytársa.

Sok kockázatitőke-fedezetű technológiai céggel ellentétben a Wise évek óta nyereséges. A vállalat először 2017-ben ért el nullszaldót. A 2021-es pénzügyi évben pedig megduplázta a nyereségét 30,9 millió fontra (42,7 millió dollár), miközben a bevétele 39 százalékkal 421 millió fontra emelkedett.

A társaság - amelynek legnagyobb tulajdonosai maguk az alapítók és a Peter Thiel nevével fémjelzett Valar Ventures -, úgy döntött, hogy részvényeit közvetlenül a londoni tőzsdén vezeti be, a Spotify zeneszolgáltató által három évvel ezelőtt az Egyesült Államokban alkalmazott ritka módszerrel.

A svéd Spotify a közvetlen tődzsei bevezetés (direct listing) egyik korai alkalmazója volt, amikor 2018-ban a New York-i tőzsdére lépett. Az amerikai munkahelyi üzenetküldő alkalmazás, a Slack és a Coinbase kriptovaluta-tőzsde szintén közvetlen tőzsdei bevezetésen keresztül lépett a nyilvánosság elé.

A hagyományos tőzsdei bevezetéssel (IPO) ellentétben a közvetlenül tőzsdére lépő vállalatok nem bocsátanak ki új részvényeket, és nem vonnak be új tőkét. Ez az eljárás azt is kiküszöböli, hogy befektetési bankároknak kelljen garanciavállalást adniuk a kibocsátásra. A Wise-nak azonban olyan bankok adtak tanácsokat, mint a Goldman Sachs és a Morgan Stanley.

A technológiai alapítók és kockázatitőke-befektetők szerint a közvetlen tőzsdei bevezetés vonzóbb út a tőzsdére, mint az IPO, mivel így elkerülhető a drága jegyzési díjak kifizetése és a részvények esetleges félreárazása. A Wise-t legutóbb 5 milliárd dollárra értékelték egy másodlagos részvényeladás során. Mivel a Wise közvetlenül kerül a tőzsdére, nincs olyan árazási folyamat, mint amilyenen a cégek általában egy IPO esetében keresztülmennek, és a részvények árát a piac határozza meg a tőzsdei bevezetés után. (Ma már tudjuk a kibocsátás 11 milliárd dollárt eredményezett.)

A Wise tőzsdei bevezetése nagy nyereség London számára, amely Nagy-Britannia Európai Unióból kilépését követően több sikeres technológia vállalkozás vonzására törekszik. A sikeres direkt bevezetés egyúttal megerősítést is jelent a fellendülőben lévő brit fintech szektornak, amely olyan több milliárd dolláros "unikornisokat" termelt ki, mint a Revolut és a Checkout.com, és tavaly 4,1 milliárd dollárnyi kockázatitőke-befektetést vonzott - összegezte a CNBC.

A londoni fintech hét

A járvány kezdete óta először tartottak olyan fintech eseményt Londonban, amelyen személyesen is részt lehetett venni. A július 12. és 16. között megtartott Fintech Weeken a pénzügyi szolgáltatások leginnovatívabb vállalatait képviselő vezető döntéshozók gyűltek össze, hogy megvitassák London, mint központ helyzetét a fintech ágazatban a Brexit után.

Rajesh Agrawal, London üzleti ügyekért felelős alpolgármestere elmondta, hogy 2015 és 2021 között a londoni székhelyű fintech startupok száma 64 százalékkal nőtt, és jelenleg 3018 fintech cég székhelye van Londonban, ami globálisan a legnagyobb szám.

Chris Skinner, a Fintech Week London elnöke pedig kifejtette: "Úgy gondolom, hogy a részvényes (shareholder) kapitalizmus, a Milton Friedman-i modell már halott. A következő évszázad, és ez most kezdődik, az érdekelti (stakeholder) kapitalizmus. Tegyünk meg mindent, amit csak kell, hogy profitot termeljünk, miközben jót teszünk a társadalomnak, jót teszünk a bolygónak. Ez az alapvető különbség: célorientált vállalkozások, amelyek az érdekeltekre, nem pedig a részvényesekre összpontosítanak."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.