Hirdetés
. Hirdetés

Fordulat a formátumháborúban - a Dell is ringbe szállt

|

A Dell notebook termékvonalán hétfőn megjelentek a Blu-ray meghajtók. A vállalat szerint a Blu-ray szabványé a jövő, a Microsofttal szemben haladva azonban nehéz önbeteljesítő jóslatokat tenni.

Hirdetés

Samir Bhavnani, a Current Analysis kutatási igazgatója szerint egyre markánsabban kialakul a két szekértábor a nagyfelbontású mobil videoplatformok versenyében. A HD DVD oldalt az Acer notebookjai és a Toshiba Qosmio G35-AV650-ese képviseli, míg a Sony Vaio VGN-AR270 mellé most felzárkózott a Dell XPS M1710 modellje. Általánosságban elmondható, hogy a HD DVD meghajtóval felszerelt egységek főleg árukkal, a Blu-ray meghajtóval rendelkező notebookok pedig az 50 GB-os írható lemezekkel csábítják a vásárlókat. (Az SD-L902A, a Toshiba első, hordozható eszközökbe szánt HD DVD író-olvasója már bemutatkozott ugyan, azonban csak év végén jelenik meg.)

"A Blu-ray technológia széles ipari támogatottsággal rendelkezik, és úgy gondoljuk, ez lesz a jövő optikai meghajtó szabványa" - nyilatkozta Alex Gruzen, a Dell alelnöke, aki egyébként nyáron igazolt át a HP notebookok-részlegétől a cég legnagyobb riválisához. Gruzen elmondta: a mobil és asztali PC-k szórakoztató szerepe egyaránt tovább erősödik a közeljövőben, a nagyfelbontású videók kapcsán pedig a Dell a Blu-ray formátum mellett teszi le a garast.

A filmstúdiók és a videojáték-készítők egyelőre nem foglaltak határozottan állást egyik technológia mellett sem, és láthatóan kivárásra játszanak. Korábban több szakember is azt jósolta, hogy ez a magatartás, valamint a vásárlók érdektelensége és az új meghajtók magas ára a verseny kifulladását okozza - a megoldást a hibrid meghajtók kompromisszuma jelenti majd. Ez a forgatókönyv egyre inkább megdőlni látszik, amit a Dell váratlannak talán nem nevezhető, de mindenképpen vakmerő lépése is jelez.

A Microsoft személyében az egyik legjelentősebb piaci szereplő korábban már csatlakozott a HD DVD formátum támogatóihoz. Bill Gates, a vállalat elnöke például a 2006-os International Consumer Electronics Show-n a Windows Media Center és a Vista kapcsán is egyértelműen ennek a szabványnak a távlatairól beszélt, a Blu-rayt meg sem említette. A Vista ingyenes HD DVD-támogatása mellett külön kell megvásárolni a Blu-ray támogatás lehetőségét, ez pedig egyértelműen szomorú jövőt jósol a Sony technológiájának. A Dell ilyen feltételek mellett kockázatosnak látszó döntést hozott, bár ezzel - a vállalat súlyának köszönhetően - a formátumok versenye is valamivel kiegyenlítettebbé vált.

A Cymfony felmérése szerint a felhasználók (illetve az Xbox és a PS3 párharcának kapcsán a játékosok) jobban bíznak a HD DVD-ben, és az a tény, hogy a PS3-mal együtt a Blu-ray drive-ot is meg kell vásárolni, tovább növeli az ellenállást. (Az Xbox 360 opcionális, a gépre köthető HD DVD meghajtója így már nem is tűnik annyira furcsa megoldásnak, hiszen ha valaki ilyet akar, akkor külön megveheti magának. Mi tagadás, 200 dollárért nem olcsó mulatság, viszont nincs is benne kötelező jelleggel a gép alapárában.)

A Dell XPS M1710 modelljének ára 3 699 dollárról indul, ezért Intel Core 2 Duo processzort, 4 GB-os memóriát, valamint a párhuzamos ATA meghajtón 160 GB-os tárolóhelyet kapnak a vásárlók.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.