Hirdetés
. Hirdetés

Forgalomba került Alan Turing portréjával az új 50 fontos bankjegy

|

A német fegyveres erők az üzenetek biztonságos küldésére használták az Enigma titkosító gépet, amelyről azt hitték, hogy feltörhetetlen.

Hirdetés

A híres matematikust ábrázoló új polimer alapú bankjegyet a Bank of England a számítástechnika egyik atyjának tartott tudós születésnapján bocsátotta ki. A bankjegy kibocsátásának alkalmából bemutatták az LMBT Pride zászló ihlette 10x10 méteres szivárványvásznat a gloucestershire-i Benhallban, a fánk néven ismert GCHQ titkosszolgálati kormányzati kommunikációs központban - írta a Sky News.

Alan Turing kulcsszerepet játszott az Enigma-kód feltörésében a buckinghamshire-i Bletchley Parkban - a GCHQ háborús otthonában - töltött ideje alatt, amelyről úgy gondolják, hogy legalább két évvel lerövidítette a második világháborút, és több millió életet mentett meg.

A német fegyveres erők az üzenetek biztonságos küldésére használták az Enigma titkosító gépet, amelyről azt hitték, hogy feltörhetetlen, de az első háborús üzeneteket 1940-ben megfejtették.

Hirdetés

Turing meleg volt, ami akkoriban Nagy-Britanniában bűncselekménynek számított, és vagy börtön vagy libdócsökkentő hormonkezelés várt arra, aki lelepleződött. A tudós hiába volt a háború hőse, az ostoba homofóbia depresszióba majd a halálba üldözte. Gordon Brown brit miniszterelnök 2009. szeptemberében bocsánatot kért a mindenkori kormány nevében azért a visszataszító bánásmódért, amelyben annak idején a hatóságok a tudóst részesítették. Az új 50 fontos bankjegy ezért többet jelent a tudós teljesítménye előtti főhajtásnál. Arra is figyelmeztet, hogy az előítéletesség tönkreteszi a legfontosabb értékeket.

A 3D-s művész, Joe Hill által a GCHQ Pride hálózatával együttműködve készített alkotás Turingot a brit Bombe - az Enigma-kód feltörésére tervezett gép - kerekei közé helyezi, és laposan fekszik az ég felé nézve. A kép 15 rejtett kódot is tartalmaz a nézők számára a megfejtéshez, és később azokat a GCHQ Pride Network által kiválasztott szervezeteknek adományozzák.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.