Hirdetés
. Hirdetés

Források örvénye

|

Bajba sodorta a startupokat a koronavírus-járvány, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből: egyre-másra vonják meg tőlük az apanázst a kockázati befektetők és a tulajdonosok, így már a létszám- és költségcsökkentés sem segít. Hatalmas összegekre és rengeteg mentorra, tanácsadóra lesz szükség ahhoz, hogy kikapaszkodhassanak az örvényből.

Hirdetés

Hirdetés

Kezdetben úgy tűnt, hogy a nagy startup-paradicsomok lakói, köztük a Szilícium-völgy, London, Párizs vagy Berlin fiatal vállalkozói a köreikben általánosnak számító távmunkának köszönhetően nem fogékonyak a koronavírusra, ám egy április 17-én lezárt felmérés szerint, ha őket nem is, cégeiket könnyen leterítheti a járvány. A Startup Genome ötven ország startupjainak megkérdezésével készült idei tanulmánya (The Impact of COVID-19 on Global Startup Ecosystems: Global Startup Survey) lesújtó számokat közöl: tízből négy vállalkozás egy-két hónapon belül lehúzhatja a rolót, ha nem tudnak tőkét emelni, bevételeik és kiadásaik viszont maradnak a jelenlegi szinten, minden harmadik csak júniusig tudja kihúzni, negyedük talán szeptemberig is. Akkor azonban be kell csukniuk, mert a pénzforrások máris befagytak.

Elsősorban azon garázscégek, korai fázisban lévő vállalkozások esnek el a további befektetéstől, amelyek például szállítmányozásra, kiskereskedelemre, mezőgazdaságra és élelmiszer-feldolgozásra, irodai rendszerekre vagy gyártóiparra szakosodtak.

Nem meglepő módon Kínából jelezték először, hogy nagy a gond, a februárban kezdett kutatás ugyanakkor alulbecsülheti az európai és észak-amerikai visszaesést. Ezzel együtt valószínűnek tűnik, hogy a technológiai innovátorok negyede a befektetések több mint felétől elesett. Persze minden válságnak vannak nyertesei is: a válaszadók közel negyede úgy nyilatkozott, hogy őket nem érintette a krízis, netán még nőttek is a bevételeik a járvány kezdete óta.

A kevésbé szerencsések először elbocsátásokkal, majd más költségcsökkentési intézkedésekkel igyekeztek meghosszabbítani a kifutópályát. A teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak 20-60 százalékától a cégek háromnegyede volt kénytelen megválni, 12 százalékuk pedig mindenkit szélnek eresztett. Európában a startupok 67 százalékánál kezdtek leépítésbe. Ezek a számok azonban bizonyára emelkedni fognak még a következő hetekben. A megszorítások főleg Európában és Észak-Amerikában mérhetők jól, ahová később érkezett meg a vírus (és az adatszolgáltatás is készségesebb).

A nyugati féltekén nagyjából az összes érintett fele kap már vagy reményei szerint kapni fog valamilyen mentőövet, kölcsönt, esetleg állami bérkiegészítést, ám a digitális átalakulás reményhozóinak jelentős része ennek ellenére olyan helyzetben érezheti magát, mintha kihúzták volna a dugót a kádból. Csak az Egyesült Államokban egyetlen hónap alatt, márciusban 20 százalékkal csökkent az informatikai állások száma, ez pedig nagyjából hetvenezer embert jelent.

Ezzel azonban még nincs vége. A PwC áprilisi felmérése szerint idén a vállalatok pénzügyi vezetőinek legalább a fele úgy tervezi, hogy elhalasztja a nem létfontosságú idei beruházásokat, sokan leépítésekre készülnek, csökkentenék a működési költségeket és az informatikai kiadásokat, ők tehát hosszú járványlefutást prognosztizálnak. Vannak ugyanakkor nagyon optimista, V alakú görbét váró forgatókönyvek is, amelyek szerint, mint a Janco Associates nevű menedzsment-tanácsadó cég, decemberig még egészen elképesztő fordulat is jöhet, amennyiben az év végéig közel százezer új informatikai állás nyílik csak az Egyesült Államokban.

Meg kell jegyezni, hogy a hazánkban alig ismert Startup Genome a kormányok, a világ politikai és gazdasági döntéshozói előtt a startup-ököszisztémával foglalkozó kutató és tanácsadó vállalatként határozza meg magát.

Ezenközben itthon a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ötletversenyt hirdetett olyan megoldások megvalósítására, amelyek bármely területen segíthetik a jelenlegi egészségügyi, társadalmi helyzetben újonnan felmerülő problémák enyhítését, és megkezdte a kutatók és mérnökök bértámogatásának kiutalását: első körben huszonkét hazai vállalkozásnak juttatnak mintegy kétmilliárd forintot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.