Hirdetés
. Hirdetés

Gördülékeny digitális átalakulás

|

A MetaArc platform a Fujitsu K5 felhőalapú infrastruktúra- és platformszolgáltatásait szoftveres adat- és rendszermenedzsment-képességekkel ötvözi, amelyeket a jövőben mesterséges intelligencia is erősíteni fog, hogy az informatika gyorsan és lassan változó területeit összekapcsolva nagyobb lendületet adjon az üzleti innovációnak.

Hirdetés

Münchenben idén novemberben megrendezett éves konferenciáján, a Fujitsu Forum 2015-ön jelentette be a cég MetaArc digitális üzleti platformját, amellyel a vállalatok digitális átalakulását, transzformációját jobban kiszámítható, gördülékenyebb folyamattá változtatná. A MetaArc fő komponense, a K5 nyilvános IaaS és PaaS felhőszolgáltatás OpenStackre épül, és többek között nagy, gyorsan változó adattömegek kezeléséhez, feldolgozásához szükséges - adatmenedzsment-, IoT- és analitikai - képességeket, sőt mesterséges intelligenciát vonultat fel a Fujitsu Cloud Integration Platform rendszer-felügyeleti funkcióival, az üzleti mobilitást támogató eszközökkel, valamint tanácsadói szolgáltatásokkal együtt.

Számos összetevője korábbról elérhető a Fujitsu portfóliójában, de a paletta folyamatosan bővül. A MetaArc egészében nem vásárolható meg termékként, a vállalatok tanácsadók közreműködésével az összetevők olyan kombinációját választhatják ki a kínálatból, amely a leghatékonyabban segíti digitális átalakulásukat - beleértve azt is, hogy a platformot a K5 helyett saját adatközpontjukban vagy más felhőszolgáltatónál futtatják.

 

Kétsebességű IT

A vállalatok számára mind nagyobb kihívást jelent, hogy az üzlet által igényelt, új alkalmazásokat és folyamatokat minél gyorsabban leszállítsák, ugyanakkor a működést támogató háttérrendszerek megbízhatóságát, rendelkezésre állását és biztonságát is megőrizzék. A Gartner szerint a szervezeteknek kétsebességű IT-környezetet kell kialakítaniuk ahhoz, hogy megfelelhessenek a kettős elvárásnak.- A Fujitsu MetaArc felhőplatformja a digitális kezdeményezéseket összekapcsolja a gyakran házon belüli adatközpontokban vagy hostingszolgáltatóknál futó, hagyományos rendszerekkel, így a gyors IT-megoldások fejlesztését és bevezetését éppúgy megkönnyíti, mint a háttérrendszerek robusztusságának megőrzését, a kétsebességű informatikai környezet egyensúlyban tartását - mondta Réger József, a Fujitsu technológiai igazgatója. - Átfogó architektúráról beszélünk, amely az informatikai környezet gyorsan és lassan változó területét alkotó, különböző rendszereket egyaránt felöleli, azokat az infrastruktúra szintjén, kellően rugalmas szoftverréteggel kapcsolja össze.

Február óta a Fujitsu maga is a K5 felhőbe migrálta rendszereit, és a MetaArc digitális üzleti platform komponenseivel olyan területeken támogatja a gyorsabb innovációt, mint a rendszertervezés, a szoftverfejlesztés, valamint a kutatás. Saját felhasználói tapasztalatait is hasznosítva, újabb összetevőkkel bővíti a MetaArc platformot. A K5 nyilvános felhőszolgáltatás IaaS és PaaS képességei többek között iparági sablonokkal, automatikus rendszerkonfiguráló, valamint biztonságicsoport-funkciókkal gyarapodtak.

A Fujitsu Primeflex for Cloud integrált rendszer új modellje a K5 nyilvános felhőszolgáltatáséval azonos architektúrát kínál házon belüli, virtualizált környezetek és magánfelhők kialakításához, amely a gyorsabb bevezetés és a megbízható működés mellett a vállalati alkalmazások és adatok, valamint a felhőszolgáltatások könnyebb összekapcsolását és együttműködését ígéri.

Továbbfejlesztett funkciókat kapott a Fujitsu Software Interstage Application Server middleware-megoldása, amelyekkel nagy teljesítménysűrűségű, több-bérlős (multi-tenant) környezetek alakíthatók ki a rendelkezésre állás, a csúcsterhelés és az optimális erőforrás-hasznosítás összetett követelményrendszere szerint.

A Fujitsu megújította Cloud Service MobileSuite platformszolgáltatását is, amely a meglévő mobilalkalmazás-, tartalom- és eszközmenedzsment-funkciók mellé többek között az alkalmazásfejlesztést segítő értesítés- és tárkezelő, valamint hangfelismerő képességeket kapott, továbbá az üzleti és a mobilalkalmazások összekapcsolását megkönnyítő API-felügyelettel és -átjáróval bővült.

Dinamikus erőforrás-kezelő funkciót adott a Fujitsu Cloud Service IoT Platform szolgáltatásához, amely a nagy kiterjedésű és összetett IoT-hálózatokban is automatikusan, valós időben optimalizálja a kommunikációs csatornák használatát, így biztosítja, hogy a végpontokról gyűjtött adatok előre nem látott körülmények között, például hirtelen felszökő terhelés mellett zavartalanul beérkezzenek.

Mesterséges intelligencia

Hybrid IT Services néven a Fujitsu életciklus-kezelő szolgáltatásait is rendszerezte, így azok a tervezéstől kezdve a bevezetésen és migráción át az üzemeltetésig lefedik a házon belüli és a felhőben működő rendszereket. Hatszáznál több vállalat rendszereinek optimalizálása során szerzett tapasztalatait építette be életciklus-kezelő szolgáltatásaiba, amelyek bevált gyakorlatot, szabványosított eljárásokat és sablonokat kínálnak hibrid környezetek kialakításához.

November 1-jén a japán-német vállalat nevesítette a mesterséges intelligencia (AI) terén végzett, több mint három évtizedes kutató-fejlesztő munkájának eredményét is. A Zinrai mesterséges intelligencia elsőként a szintén most indított AI Application Consulting Department tanácsadói üzletág munkáját fogja segíteni, de a továbbiakban számos alkalmazásában és middleware-megoldásában, egyéb termékeiben és szolgáltatásaiban megjelenik. Közülük az első a fejlesztés alatt álló Business Application Operational-Data Management and Analytics (ODMA) megoldás, amely az üzleti alkalmazások üzemeltetését segíti majd a működésről begyűjtött, nagy adatmennyiség gyors és összetett elemzésével. Később a Zinrai a MetaArc platformon elérhető szolgáltatásként is elérhető lesz.

 

Kezet a biztonságra

A Fujitsu Forum 2015 két napján, amelyre a világ 80 országából több mint 10 ezer résztvevő érkezett Münchenbe, a cég több ügyfele számolt be a digitális átalakulás során szerzett tapasztalatairól. Közéjük tartozik a Schneider Electric, amelynek több mint 50 ezer felhasználós munkakörnyezetét a Fujitsu modernizálja Európa, a Közel-Kelet, Afrika és Dél-Amerika országaiban.

Idén is kiállítás kísérte a konferenciát, melynek területén a látogatók közelebbről is megismerkedhettek a Fujitsu számos termékújdonságával. Látható volt többek között a Fujitsu szoftveresen meghatározott Eternus C10000 S2 második generációs tárolója, amely a nyílt forráskódú Ceph tárolóplatformra épül, és rack-egységenként 60 terabájt adatmennyiséget fogad be, összkapacitása pedig a rendszernode-ok számának egyszerű növelésével 50 petabájt fölé méretezhető. Az Eternus C10000 S2 petabájtos méretekben biztosítja az objektumok, adattömbök és fájlok elosztott, hibatűrő tárolását, gyors elérését, illetve visszaállítását, és a Fujitsu szerint hatodára csökkenti az adattárolás összköltségét, régi hardverelemei például működés közben újgenerációs komponensekre cserélhetők, így a teljes tároló életciklusa 10-15 évvel hosszabbítható meg. A Fujitsu nemrég bejelentett PrimeFlex for OpenStack integrált rendszere ugyancsak Eternus CD10000 tárolót tartalmaz Primergy szerverek és OpenStack felhőszoftver mellett.

Kipróbálhatták a konferencia résztvevői a Fujitsu mostantól kereskedelmi forgalomban kapható, PalmSecure biometrikus azonosító megoldását, amelyet a gyártó az OpenLimit truedentity technológiájával ötvözött, hogy a virtuális vagy fizikai tranzakciók, például online fizetés során még nagyobb védelmet biztosítson a személyazonosságot leíró, érzékeny adatoknak. A Fujitsu PalmSecure truedentity koncepciója egy új elektronikus személyi igazolványon (eID-n) alapul, amely többek között a Német Szövetségi Információbiztonsági Hivatal (BSI) szigorú biztonsági iránymutatásainak is megfelel.

Az alapelv szerint a felhasználókat azonosító adatokhoz - a PalmSecure esetében a tenyér vénamintázatához és a hozzá tartozó személyi azonosító adatokhoz - csak akkor lehet hozzáférni, ha a felhasználó ténylegesen engedélyezi a szolgáltató ez irányú kérését. Ha mindkét részről megvan a jóváhagyás, a rendszer biztonságos kommunikációs csatornán keresztül, minden egyes tranzakcióhoz külön továbbítja az azonosító adatokat a közvetítőként közreműködő, truedentity technológiát használó, úgynevezett Identity Provider szolgáltatón keresztül.

Szintén ott voltak Münchenben a hozzáférés biztonságát beágyazott PalmSecure tenyérvénás azonosítással növelő, legújabb Esprimo vállalati asztali gépek, miként a Fujitsu egészségügy, gyártóipar, kereskedelem, közlekedés és más iparágak számára kifejlesztett megoldásai, amelyek a vertikumok speciális igényeihez illeszkedve segítik a digitális transzformációt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.