Hirdetés
. Hirdetés

Gyászos pénzügyi eredmények az Intelnél

|

A vállalat évek óta a legnagyobb veszteségét könyvelhette el.

Hirdetés

Az Intel legfrissebb pénzügyi jelentése igen gyászos képet mutat, miután a vállalat bevétele a negyedévben mind az előzőhöz képest, mind éves szinten csökkent. Miután az árrések többéves minimumra zuhantak, a vállalat majdhogynem 700 millió dolláros veszteséget szenvedett el. Bár a vállalat összességében 2022-ben nyereséges maradt, ügyfeleinek agresszív készletcsökkentései miatt pénzügyi eredménye csökkenő tendenciát mutat.

Hirdetés

A gyártó 2022-es negyedik negyedéves bevétele 14 milliárd dollárra mérséklődött, ami 32%-kal kevesebb, mint az egy évvel ezelőtti hasonló negyedév adata. A vállalat bruttó árrése 39,2%-ra csökkent a 2021-es pénzügyi év negyedik negyedévének 53,6%-áról.

A 39,2%-os bruttó árrés az eddigi legalacsonyabb bruttó árrés, amit az Intel évek, ha nem évtizedek óta elkönyvelhetett. Emellett a vállalat 664 millió dolláros veszteséget szenvedett el a negyedévben, ami majdnem az eddigi legnagyobb negyedéves vesztesége. Ennél már csak a 2017-es pénzügyi év negyedik negyedévében elkönyvelt 687 dolláros veszteség volt nagyon csapás a PC-piac visszaesése miatt.

Az egész éves eredmények sem néznek ki jól: Az Intel 2022-es bevétele 63,1 milliárd dollár volt, ami 20%-kal csökkent éves szinten, a bruttó árrés pedig 42,6%-ra esett vissza, míg a nettó nyereség 8 milliárd dollárra mérséklődött, ami 60%-os csökkenést jelent éves szinten.

A vállalat tisztában van azzal, hogy ezekkel az eredményekkel nem lehet dicsekedni, így inkább azt hangsúlyozza, hogy a hatalmas kihívások ellenére is stratégiai céljainak elérésén dolgozik. A vállalatnál még a működési költségeket is módosítani kellett, sőt, még a létszámot is csökkenteni kellett.

"A gazdasági és piaci ellenszél közepette a negyedik negyedévben is tovább folytattuk stratégiánk átalakítását, beleértve a termékfejlesztésünk, valamint működési struktúránk és folyamataink javítását a hatékonyság növelése érdekében" - mondta Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója. "2023-ban továbbra is a rövid távú kihívásokkal kell megbirkóznunk, miközben arra törekszünk, hogy teljesítsük hosszú távú kötelezettségvállalásainkat, beleértve a nyílt és biztonságos platformokon alapuló vezető termékeinket."

Alig nyereségesek a PC és adatközpont üzletágak

Az Intel egyik legfontosabb üzletága, a Client Computing Group (CCG) az elmúlt negyedévben mindössze 6,6 milliárd dollárt termelt, szemben az egy évvel korábbi 10,3 milliárd dollárral. Ennek ellenére a 11%-os működési árréssel az egység mintegy 700 millió dollár nem GAAP szerinti nyereséget hozott a vállalatnak.

Az alacsonyabb bevételt a PC-k iránti gyenge keresletre, valamint a PC-gyártók készletcsökkentésére vezeti vissza a menedzsment. Bár nem részletezték, de tekintve a CPU-k és chipsetek eladásainak 36%-os csökkenését az előző évhez képest, úgy tűnik, hogy a visszaeséshez mind az átlagos eladási áraknak, mind a volumeneknek volt köze. Az Intel azt is megjegyezte, hogy a 10 nm-es Enhanced SuperFin (ESF) gyártástechnológiája viszonylag költséges, ami szintén hatással van a nyereségességre.

Ami az adatközpont és MI csoportot (DCAI) illeti, annak bevétele 4,3 milliárd dollárra esett vissza az egy évvel korábbi 6,4 milliárd dollárról, míg nyereségessége 0,4 milliárd dollárra csökkent az előző év negyedik negyedévének 2,4 milliárd dollárjáról.

Az Intel szerint a DCAI-üzletág bevétele és nyereségessége a szerverek iránti gyenge kereslet és az AMD által gyakorolt versenykényszer miatt zsugorodott. Ha figyelembe vesszük, hogy jóval több mint egy évet késtek legújabb Xeon Scalable Sapphire Rapids CPU-i, nem meglepő, hogy az AMD felzabálja ennek a piaci bevezetését. Figyelemre méltó az is, hogy az Intel adatközponti üzletága közel kétszer kevésbé nyereséges, mint az alacsonyabb árréssel értékesítő PC üzletága.

De bár az Intel CCG és DCAI csoportjai legalább nyereségesek voltak, a grafikai és szoftver divíziója (AXG) 241 millió dolláros veszteséget szenvedett el 245 millió dolláros bevétel mellett, ami mindössze 1%-os növekedés az előző évhez képest. Tavaly az Intel végre piacra dobta az asztali számítógépekbe és laptopokba szánt Arc grafikus processzorait, ami a jelek szerint nem sokat segített a csoport bevételén. Így bár jó látni, hogy az AXG csökkentette veszteségeit, még mindig nem nyereséges.

Érdekes módon az Intel Network and Edge Group (NEX) megőrizte 2,1 milliárd dolláros bevételét (változatlan év/év), de nyereségessége a 2021-es negyedik negyedévi 352 millió dollárról a 2022-es negyedik negyedévi 58 millió dollárra zsugorodott.

Ami a vállalat Intel Foundry Services üzletágát illeti, annak bevétele 30%-kal, 319 millió dollárra nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az Intel szerint azonban még így is 31 millió dolláros működési veszteséget termelt, mivel a stratégiai növekedés támogatásához pénzeszközökre volt szüksége.

Az Intel MobileEye egy másik üzletág, amely a gazdasági zavarok ellenére stabil éves növekedést mutat. Az EyeQ és a SuperVision felfutásának köszönhetően 565 millió dolláros bevételt könyvelhetett el, ami 59%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Emellett 210 millió dollár nettó nyereséget is termelt, szemben az egy évvel korábbi 123 millió dollárral.

Tekintettel a kulcsfontosságú CCG és DCAI üzletágakkal kapcsolatos bizonytalanságokra, az Intel nem adott ki előrejelzést az egész évre vonatkozóan. Eközben a vállalat arra számít, hogy a 2023-as első negyedévi bevétele 10,5 és 11,5 milliárd dollár között lesz, ami jelentősen elmarad a 2022-es negyedik negyedévi eredménytől. Továbbá a vállalat előrejelzése szerint a bruttó árrés 34,1%-ra csökken.

Ezek a várakozások a PC-gyártók és szervergyártók agresszív készletkorrekcióival magyarázhatók, amelyek az Intel előrejelzése szerint 2023 első negyedévében fognak bekövetkezni. Mindeközben ez azt is jelenti, hogy az Intel nem számít arra, hogy a közelmúltbeli termékbevezetések (mobil Raptor Lake, Sapphire Rapids, Ponte Vecchio) azonnali hatást gyakorolnak az üzleti eredményeire.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.