Hirdetés
. Hirdetés

Gyorsan szűkül a rés a Windows és a Mac között

|

Nem kérdéses, hogy a Microsoft Windows uralkodik a számítógépek világában. Az összes PC 78 százalékát ezzel az operációs rendszerrel adták el tavaly, míg az Apple Mac-ek mindössze egy 3,7 százalékos vékony szeletet tudhattak magukénak. De a helyzet változóban van.

Hirdetés

Az Asymco elemzői szerint a különbség 2004-ben volt a legnagyobb a két rendszer között, amikor több mint 50-szer annyi Windows PC volt forgalomban, mint Mac, de a tényező 2011-re 20-szorosra mérséklődött. Habár ez óriási változás, a kettő még mindig nincs ugyan abban a kategóriában. Ám az Apple termékei sokkal jobb növekedési mutatókat produkálnak évről-évre, azaz a rés egyre csak szűkül. Különösen azáltal, hogy a tabletek egyre inkább felzabálják a PC-k piaci részesedését, s a becslések szerint 2016-ra be is érik őket. A kérdés csak az, hogy ebből a Mac mekkora hasznot tud húzni, a tabletek sikere ugyanis nem csak a PC-ket sújtják, hanem a Mac-eket is.

A PC-piacból az iPad-nek jelenleg 11 százalékos a részesedés, az Amazon, a Samsung és más Android forgalmazók 7 százalékot tudhattak a magukénak. A teljes Mac és iPad értékestés viszont 14,6 százalékot a PC-piacból, amivel az Apple a legnagyobb számítógép forgalmazó megelőzve a Hewlett-Packardot a maga 14,1 százalékával.

Amikor a Windows 8 idén ősszel piacra lép, az olyan tabletek, mint a Microsoft Surface drasztikusan megváltoztathatják a jelenlegi status quo-t. A Microsoft a Windows 8 köré szervezi át teljes szoftverplatformját, és a PC-k, tabletek és okostelefonok is mind ugyan azon a központi szoftveralapon fognak futni. Ráadásul az eddigi Windows ügyfelek bevezető áron juthatnak hozzá az új operációs rendszerhez.

Az Apple azonban megy a maga útján, s a nagyfelbontású „Retina” képernyőkkel akarja a minőségre és egyediségre sokat áldozni hajlandó közönség körében folytatni az előrenyomulását. A karácsonyi piac bizonyosan nagy versenyt hoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.