Hirdetés
. Hirdetés

Harmincmilliárdos adomány Gates alapítványának

|

A Microsoft elnöke és felesége által létrehozott alapítvány még soha nem kapott ekkora adományt, mint most a világ második leggazdagabb emberétől.

Hirdetés

Az Omahai Látnok néven ismert Warren Buffett híres a tőzsdéhez kapcsolódó megérzéseiről. A dúsgazdag úriember vállalatának weboldalán fejezte ki azon szándékát, hogy 37 milliárd dollárjától szeretne megszabadulni öt karitatív szervezet javára. Az ebből az összegből a Bill & Melinda Gates Alapítvány számlájára érkező 30,7 milliárd dollár megduplázza a szervezet vagyonát (megközelítőleg 65 milliárd dollárra), s így az a világ legnagyobbikává lép elő. Az eddigi csúcstartó a Stichting INGKA Alapítvány 36 milliárd dolláros vagyonnal, melyet a svédországi Ingvar Kamprad, az IKEA lakberendezési vállalatóriás alapítója tart fenn.

Buffett adománya lehetővé teszi, hogy a Bill Gates házaspár alapítványának karitatív célú kiadásai évente másfél milliárd dollárral megnövekedhessenek. "Nagyra értékelem a Bill & Melinda Gates Alapítvány által eddig elért eredményeket, és a jövőbeli célokat is, melyekért teljes odaadással küzdenek. Mindezt olyan irányelvek szerint teszik, amelyek úgy hiszem, a lehető legjobban szolgálják azok elérését" - írta levelében Buffett. Az adomány összesen tízmillió tőzsderészvény formájában érkezik, melyek Buffett vállalatából, a Berkshire Hathaway-ből származnak. Ennek első "adagja" idén júliusban 500 ezer részvénnyel kerül át az alapítvány tulajdonába, amit minden ezt követő év júliusában további öt százaléknyi részesedés követ majd a részvényekből.

Csupán néhány megkötés lép életbe a megállapodást követően. Például a részvényekből származó juttatásokért cserébe csak Bill Gates és felesége vezethetik az alapítványt. Fontos volt továbbá, hogy az így befolyt összeget mindenképp adományokra költsék, mivel így nem kell majd adózniutána.

A további négy alapítvány Buffett feleségének, illetve három gyermekének kezében van, s ezen szervezetek számára öszesen 2,05 millió részvényt kíván szétosztani, amely a jelenlegi árfolyamok szerint nagyjából 6,3 milliárd dollárnak felelnek meg. Összehasonlításként a Ford Alapítvány 11,4 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, míg a béke-díjairól ismert Nobel Alapítvány "mindössze" 450 millióval.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.