Hirdetés
. Hirdetés

Hartman Tamás: Az unikális informatikai ötletek teremtenek megoldást az értékesítési kihívásokra

|

A közgazdászdiploma megszerzése után igen hamar vezető pozíciót töltött be különböző bankokban. Folyamatosan megújult, kreatív és új megoldásokat talált ki, melyek kiemelt és újszerű informatikai megoldásokat igényeltek, és jelenleg is nagy tervei vannak.

Hirdetés

A Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzintézeti szakán megszerzett diploma után egyenes út vezetett egy bankba; mi vezette aztán oda, hogy a pénzügyi informatika iránt is ilyen szinten érdeklődjön?

- Így van, már tizennégy-tizenöt éves koromban kirajzolódott, hogy nagyon jó érzékem van a pénzügyekhez. Középiskolában is az egyik kedvenc tantárgyam volt a közgazdaságtan. Érettségi után már célzottan választottam a bankszakmát, a pénzintézet-szakirányt A pénzügyi informatika iránti érdeklődésem akkor kezdett kialakulni, amikor már javában banki értékesítési területen dolgoztam, és azzal szembesültem, hogy megfelelő informatikai támogatással mekkora hatékonyságnövekedést lehet elérni. Ezután már folyamatosan foglalkoztattak azok az unikális informatikai ötletek, melyek megoldást teremthetnek ezekre az értékesítési kihívásokra.

Elképesztő gyorsasággal építette a karrierjét, ritka ebben a szakmában, hogy valaki már huszonhat évesen bankfiókot vezessen.

- Igen, közvetlenül a tanulmányaim befejezése után a fővárosban helyezkedtem el egy hitelintézetnél a nagyvállalati osztályon, ahol kezdetben asszisztensként dolgoztam, majd vállalati kapcsolattartóként. Egy év után, anélkül, hogy munkát kerestem volna, kaptam egy ajánlatot egy külföldi tulajdonú nemzetközi banktól, és itt már egyenesen vezetett az utam felfelé a ranglétrán.


Ezekben az időkben nyilván nagyon sokat tanult a szakmáról, és azon belül a pénzügyi it-megoldásokról is, melyek nélkülözhetetlenek a pénzügyi folyamatok összes részében.

- Igen, ez az időszak nagyon jó iskola volt. Nagyon pörgős időszak, csupa kihívásokkal, amely mind kreativitásra sarkalt. Az összes banknak folyamatosan alkalmazkodnia kellett a változó piaci körülményekhez mind termékfejlesztéssel mind pedig a megfelelő informatikai háttér megteremtésével. Ráadásul ehhez hozzáadódott egy erős fiókhálózat-építés is, ami szintén komoly informatikai fejlesztést igényelt. Az új termékek hatékony értékesítését is el kellett indítani, ami az oktatáson felül értékesítéstámogató informatikai megoldásokat is megkövetelt. Sokszor ezek több éven át tartó informatikai rendszerfejlesztő projektek is voltak.

Sok változás volt abban az időszakban az egész bankszektorban, melyekből igencsak kivette a részét.

- Ebben az időszakban nagyon éleződött a verseny a különböző kereskedelmi bankok között. Rengeteg új termék jelent meg, amely fokozott értékesítési nyomással párosult. Ez azt jelenti, hogy új értékesítési rendszereket kellett kitalálni és kifejleszteni. Mi egy nagyon jól működő, a kollégák munkáját támogató értékesítési rendszert fejlesztettünk ki és implementáltuk a fiókhálózatban. Ezt a rendszert egyébként azóta is használják a bankban.

Ez is nyilván komoly informatikai támogatást igényelt.

- Igen, az értékesítéstámogatási rendszerek akkor működnek a legjobban, ha az értékesítést végző munkatárs minden szükséges információ birtokában van az adott időpontban. Hiszen ha megfelelően látja az ügyfél bankolási szokásait, költéseit, hogy milyen banki termékeket használ, akkor tudja a megfelelő ajánlatot tenni. És ezeknek a kiajánlott termékeknek ténylegesen hasznosnak kell lennie az ügyfél számára. Mindehhez szükséges egy olyan informatikai támogatás, hogy gyakorlatilag a számlavezető rendszer adatai és a különböző termékek paraméterei alapján a rendszer azonnali számításokat végezzen, és tényleg a megfelelő és hasznos ajánlatot tegye az ügyfél számára. Például ha egy ügyfél sokszor használja a bankkártyáját, akkor egy megfelelő számítógépes rendszer azonnal számszerűsítheti egy hitelkártya-használat előnyeit.

Ezek után hova vezetett az útja? Ezzel a múlttal már egy keresett szakember lett.

- Állásajánlatot kaptam egy másik nagy banktól, és egy ötvenfős egységet kellett irányítanom. Nagyon sok új dolgot tanultam itt is, és persze nagy hasznát vettem az értékesítési tapasztalataimnak is, igen szép eredményeket is értünk el.

Jelenleg már nem banki alkalmazott, mivel foglalkozik most?

- Egy hongkongi-szingapúri csoporttal dolgozom együtt. Gyakorlatilag Kelet-Európában nagyobb ipari, mezőgazdasági projektek finanszírozása a fő profil. Ez egy nagyon érdekes munka, hiszen minden projekt más és más, és sokszor másfajta gondolkodást igényel, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást mind finanszírozási, de akár technológiai oldalon is.

Hirdetés

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.