Hirdetés
. Hirdetés

Hasít az online kereskedelem Kínában

|

Az első fél évben jelentősen mértékben nőtt az internetes eladások értéke Kínában - a statisztikák szerint a online értékesítés az összes kereskedelem 7 százalékát közelíti.

Hirdetés

A kelet-kínai Hangcsouban székelő, a kínai e-kereskedelmi üzletágra specializálódott kutatóközpont, a CBRC adatai szerint az idei év első hat hónapjában összesen 754,2 milliárd jüant (27,9 ezer milliárd forint) tett ki az interneten bonyolított kereskedelem összege az országban. Ez minden idők legmagasabb összege, a 2012-es év hasonló időszakához képest 47,3 százalékos növekedés.

Hirdetés

Jelenleg a teljes Kínában zajló kereskedelem 6,8 százaléka zajlik a világhálón - írja a jelentés. Ez az arány az év végére a 7 százalékot is meghaladhatja - becsli a CBRC, hozzátéve: az internetes vásárlások összértéke 2013 során az 1,74 ezer milliárd jüant (64,4 ezer milliárd forint) is elérheti.

A korábbi évekhez hasonlóan az e-kereskedelmi piac "urai" az Alibaba csoporthoz tartozó platformok, a Taobao és a Tmall voltak. Az Alibaba jelenleg a piac 50,4 százalékát tudhatja magáénak, csaknem 30 százalékkal nagyobb szeletet, mint az ezüstérmes JD.com.

 

A McKinsey nemzetközi tanácsadó cég egy tavaszi felmérése szerint az átlagos kínai vásárló a nagyvárosokban 6 800 jüant (251 ezer forint) költ el évente az interneten, míg a kisebb városok lakói átlagosan 4 500 jüant (167 ezer forint). Elsősorban ruhát vásárolnak így a kínaiak, ez a teljes költés egyötödét teszi ki, ezt követik a háztartási gépek és felszerelések, valamint a könyvekre, belépőjegyekre, szórakozásra fordított összegek.

A McKinsey szerint az évtized végére akár 4 ezer milliárd jüanra (148 ezer milliárd forint) is nőhet az internetes tranzakciók értéke a kelet-ázsiai országban, vagyis ezzel Kína átveheti a világelsőséget a most még aranyérmes Egyesült Államoktól. A kínai kormány reményei szerint ezt a határt a kínai kereskedők már évekkel az évtized vége előtt átlépik majd - Peking úgy jósolja, 2015-ben már a 3 ezer milliárd jüant (111 ezer milliárd forint) közelíti majd a tranzakciók értéke.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.