Hirdetés
. Hirdetés

Házon belül indít startupokat az SAP

|

A vállalat speciális belső startup-programjának keretében a cég alkalmazottainak innovatív ötletei kapnak támogatást a megvalósuláshoz.

Hirdetés

Évről évre SAP alkalmazottak ezreit vonják be világszerte az SAP Intrapreneurship programba, arra ösztönözve őket, hogy vállalkozási és termékfejlesztési ötleteiket ne a cégtől kiugorva, nulláról kelljen elkezdeniük, hanem a vállalati kereteken belül futtassák fel önálló startuppá. A most kihirdetett 30 támogatott idei pályázatából az is kirajzolódik, hogy mik az innováció irányai a szoftveróriásnál. Az automatizálás a legforróbb téma jelenleg, melybe a legtöbben már a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást is bevonnák.

Hirdetés

Az SAP az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ne csak a fejlesztőktől származó ötleteket támogassák és valósítsák meg, hanem adott esetben egy értékesítő, egy könyvelő vagy bármilyen másik dolgozó hasznosnak ítélt innovációi is teret kaphassanak. Az ilyen ötletek felvirágoztatására hozták létre az Intra, azaz belső, és az enterpreneur, mint vállalkozó szavak összevonásával elnevezett Intrapreneurship programot, mely lényegében cégen belüli startupoknak adja meg a megfelelő szakmai és anyagi hátteret.

"Az Intrapreneurship program intézményesített keretet ad a belső kezdeményezések ösztönzésétől, az ígéretes ötletek megtalálásán és kiválasztásán át a teljes inkubációig és az anyagi fedezet biztosításáig terjedően, akárcsak a hagyományos startupvilágban." - olvasható a cég sajtóközleményében. 

Idén is kiválasztottak néhány kezdeményezést a program keretében, a szerencsés 30 pályázat pedig remek lenyomata, hogy milyen irányokat is látnak kiaknázatlannak a vállalat dolgozói. A legtöbben valamilyen folyamat automatizálását látták szükségesnek, "legyen szó szerződések generálásáról, beszállítói hálózatok vizualizálásáról, dokumentumkezelésről és -megosztásról, beszerzési tenderkiírásokról, rendszeresen ismétlődő üzleti előrejelzésekről, dolgozói munkatervek személyre szabásáról."

Mások a különböző tranzakciókból, viselkedési mintákból, vásárlási szokásokból vonnának le következtetéseket, hogy azokkal üzleti célú alkalmazásokat hozhassanak létre:

"Akad pályázó, aki korábbi vásárlásaink alapján ajánlana útvonalat, másik pályázat pedig éppen a bejárt útvonal alapján javasolna új polcrendet, megint mások pedig eleve a polcokra kerülő termékek fogyasztói fogadtatásában keresne kiaknázható tanulságokat."

Sokan annak látták szükségét, hogy a meglévő alkalmazások kezelhetőségén javítsanak drasztikusan, hogy az olyan - elsősorban üzleti - szoftverek, melyek korábban külön tanfolyamokat, hosszas és bonyolult útmutatókat igényeltek, hogy az átlag felhasználó képes legyen működésre bírni őket, egyszerűbben kezelhetővé váljanak. Az ilyen pályázatok célja, hogy az összetett irodai alkalmazásokat is olyan könnyen használhatóvá és letisztulttá tegyék, amilyenek a népszerű telefonos alkalmazások.

Idén nem jutott be magyar pályázat az Intrapreneurship programba, ez viszont nem azt jelenti, hogy itthon ne lenne lehetőség az önmegvalósításra a cégen belül. Többedszer zajlik a Hack2Sol rendezvénysorozat, mely az SAP partnercégeit ösztönzi újítások kidolgozására:

"A magyar Hack2Sol ugyan nem formális pályázati rendszer, hanem inkább a tudásmegosztást segítő workshop jellegű rendezvénysorozat, mégis fontos szakmai fórum az SAP-nek, és disztribútorainak, ráadásul az együttműködést is erősíti. A résztvevők mindig a valós üzleti életből vett, megoldandó ügyfélesettel vagy problémával érkeznek, mi pedig új technológiákra való oktatással és szakmai mentorálással segítünk nekik, hogy 2 hét alatt ők maguk fejlesszenek működő prototípust az adott kihívásra." - magyarázza Faluvégi János, az SAP Hungary presales szakértője, a Hack2Sol házigazdája.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.