Hirdetés
. Hirdetés

Hiányos a bankok kockázatelemzése

|

A hiányos és következetlen adatok kihatnak a döntéshozatal magabiztosságára Európa pénzintézeteinél, ez pedig elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy a pénzintézetek hatékonyan reagáljanak a piaci változásokra.

Hirdetés

Az Oracle nyilvánosságra hozott felmérése szerint az európai pénzintézetek magas beosztású üzleti és informatikai vezetői úgy vélik, hogy a döntéshozatal és a teljesítménymenedzsment során nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a kockázatkezelésre.

Az „Európai adatmegbízhatósági jelentés” címet viselő tanulmány felhívta a figyelmet néhány, a kockázattal és teljesítménnyel kapcsolatos adatok elérhetőségével összefüggő problémára is, valamint kitért arra a kérdésre is, hogy az informatikai rendszerek mennyiben képesek megfelelni az egyre szigorúbb jogszabályi előírásoknak.

A Vanson Bourne piackutató cég által elvégzett felmérés keretében európai pénzintézetek szakembereivel készítettek interjút; a pénzügyi szolgáltatások területéről 228, az informatikai területről pedig 222 személy véleményét kérdezték meg.

Aggályok és hiányosságok
A döntéshozatal során a pénzintézetek nem támaszkodnak integrált kockázati információkra.

A felmérésben érintett pénzintézetek 41százaléka nem egymással összefüggésben értékeli a kockázatot és a teljesítményt, és csak a válaszadók 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a pénzintézet képes valós idejű integrált teljesítmény- és kockázati információk előállítására.

A jelenlegi informatikai rendszerek nem alkalmasak arra, hogy biztosítsák a pénzintézetnek azokat az információkat, amelyek segítségével azonnal reagálhatnának a külső körülmények változására.

A válaszadóknak mindössze 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte a pénzintézet informatikai rendszere képes a tárolt adatok alapján valamennyi szervezeti egységre kiterjedő, teljes körű kockázatelemzésre.



Ezzel szemben a megkérdezettek közel kétharmada úgy véli, hogy az informatikai részleg nem képes a pénzintézetről átfogó elemzést készíteni. Így például a vizsgálatban részt vevő bankoknak mindössze harmada állította, hogy probléma nélkül hozzáfér kulcsfontosságú adatokhoz (pl. az üzletfelekkel kapcsolatos információkhoz). Az egyesült királyságbeli székhelyű bankok negyede nevében úgy nyilatkoztak, hogy az adott bank az ilyen jellegű adatoknak még az előállítására is képtelen.

A pénzintézetek nincsenek tisztában azzal, hogy a kockázatok milyen súlyos hatással lehetnek a szervezet teljesítményének egészére.

A bankszektor válaszadóinak döntő többségénél (85 százaléknál) nem történt meg a teljesítménymenedzsment-rendszerek és a kockázatelemzési rendszerek teljes integrációja.

Ráadásul a felmérésben részt vevő bankok felének esetében a résztvevők úgy nyilatkoztak, hogy nincsenek meggyőződve az üzletfelekkel, illetve a kockázatokkal kapcsolatos adataik pontosságáról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.