Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan csökkenthetők a helyi adattárolók rejtett energiaköltségei

|

Éves szinten nagyjából 1,1 millió kilowatt energiát is meg lehetne takarítani.

Hirdetés

A cégek sokkal több adatot tárolnak, mint amennyire szükségük van, és ez a most kialakuló energiaválságban meglehetősen észszerűtlen. Az Atlantic Ventures elemzőcég új kutatása, amelyet a Nutanix számára készített, arról számolt be, hogy Európában, a Közel-Keleten és Afrikában az adatközpontok energiafogyasztásának több mint felét a hagyományos, helyben lévő egységek teszik ki.

Bár a felhőhasználat várhatóan növekedni fog a következő három évben, ez valószínűleg nem fogja jelentősen csökkenteni a helyben lévő adatközpontok használatát. Az elemző cég adatai azt mutatják, hogy míg az adatközpontok teljes energiafogyasztása a 2022-es 95,3 trillió Wh (tWh) teljesítményről 2025-re 104,3 tWh-ra fog nőni, a hagyományos háromszintű adatközpontok energiafelhasználása csak kis mértékben, a 2022-es 53,8 tWh-ról 2025-re 52,2 tWh-ra fog csökkenni.

Jelentős, hogy míg az adatközpontok energiafelhasználásának 40 százaléka globálisan a szerveroldalon jelentkezik, az Atlantic Ventures jelentése szerint az adatközpontok energiafogyasztásának 19 százalékát a tárolás teszi ki.

Hirdetés

A felmérés egy háromszintű, helyben működő adatközpont-architektúrát használó vállalat adatmodellje alapján arról számolt be, hogy míg a szerverek évi 1875 millió kWh-t használnának fel, addig a tárolás éves energiafogyasztása 631 millió kWh nagyságrendű lenne. Ez közvetlenül összefügg azzal, hogy mennyi szünetmentes tápegységre (UPS) van szükség. Tárolás nélkül a hiperkonvergált infrastruktúra (HCI) potenciálisan csökkenti az UPS-ek mennyiségét és a tároló poolok szerverinfrastruktúrához való csatlakoztatását lehetővé tévő extra hálózatépítést.

Az Atlantic Ventures adatai szerint a hálózati berendezések energiafelhasználása 158 millió kWh-ról 99 millió kWh-ra csökken, míg az UPS-ek energiafelhasználása 1,56 millió kWh-ról 1,54 millió kWh-ra csökken.

Carlo Velten, az Atlantic Ventures vezető elemzője a HCI használatával elérhető energiahatékonysági előnyökről szólva elmondta: "Ezekben a számításokban látható, hogy szinte az összes olyan energiafogyasztás csökkenthető, amelyet a tároló berendezések okoznak." Ez jelentős hatással van az adatközpont energiaköltségeire, tekintettel a vállalkozások által jelenleg tapasztalt rendkívül magas kilowattóránkénti villamosenergia-árakra.

"Éves szinten nagyjából 1,1 millió kilowatt energiát tudunk megtakarítani. Ha az elkövetkező években 0,30 euró/kWh-s energiaárakra gondolunk, akkor egy közepes méretű vállalkozás esetében nagyjából 330 000 eurós éves energiamegtakarításról beszélünk" - mondta Velten a ComputerWeekly szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.