Hirdetés
. Hirdetés

Huawei eladja kulcsfontosságú szerverrészlegét az amerikai feketelista miatt

|

Az x86-os üzletág leválasztása több lehetőséget adhat a növekedésre.

Hirdetés

A Huawei Technologies Co. előrehaladott tárgyalásokat folytat x86-os szerverüzletágának eladásáról, miután a vállalat amerikai feketelistára kerülése megnehezítette az Intel processzorainak beszerzését, ami az amerikai szankciók által a kínai technológiai óriáscégre mért legújabb csapás a Bloomberg tudósítása szerint.

A sencseni székhelyű vállalat egy olyan konzorciumnak adja el a szerverüzletágat, amely legalább egy kormány által támogatott vevőt is magában foglal - mondták az ügyet ismerők, akik nem fedték fel magukat, mert a tárgyalások nem nyilvánosak. Az üzlet pontos értékét sem tudta meg a hírügynökség, de valószínűleg több milliárd jüanról van szó.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban több potenciális vevő is felmerült a kormányzati- és a magánszektorból. A Henan Information Industry Investment lehet az egyik vezető szereplő az üzletben. Ez egy zsengcsoui székhelyű állami cég, amely a Huawei szerverüzletágának partnere volt. A szórakoztatóelektronikai termékeket gyártó Huaqin Technology és egy Hubei tartományi kormányt képviselő vagyonkezelő vállalat is részt vesz a tárgyalásokban - mondták a hírforrások. Nem világos, hogy a vállalatok külön-külön vagy ugyanazon konzorcium részeként tesznek-e ajánlatot.

A Huawei, amelynek egykor a mobiltelefonok és a kommunikációs berendezések területén a kínai gyártók között domináns pozíciója volt, kénytelen volt átalakítani működését, mióta a Trump-kormányzat 2018-ban átfogó kampányt indított a vállalat ellen. A cég egy évvel ezelőtt meg nem nevezett összegért eladta okostelefon-márkáját, a Honor-t egy sencseni kormány által vezetett konzorciumnak, mert az Egyesült Államok megtiltotta az amerikai vállalatoknak, például a Qualcommnak, hogy bizonyos alkatrészeket, köztük 5G chipeket szállítsanak a Huawei-nek.

Az exportkorlátozások pénzügyi áldozatokat követeltek. A Huawei most számolt be arról, hogy a harmadik negyedéves bevétele 38 százalékkal 135 milliárd jüanra (21,2 milliárd dollár) esett vissza, ami a negyedik egymást követő negyedéves forgalomcsökkenés. A vállalat elnöke, Guo Ping egy nyilatkozatban azt mondta, hogy a közületi üzletágak stabilak voltak, míg a fogyasztói üzletágak komolyan megsínylették a helyzetet.

Az x86-os szervercsalád nem volt a Huawei alaptevékenysége. A vállalat saját szervereket fejlesztett a felhőalapú számítástechnikai üzletágához, amelyeket ARM-alapú processzorok hajtanak, és a Huawei Kunpeng technológiáját használják.

A Huawei erős üzleti kapcsolatot alakított ki a Henanban működő, kormány által támogatott cégekkel. A Huanghe Kunpeng, a Henan Information Industry Investment egyik ága a Huawei Kunpeng processzorait használja szerver- és személyi számítógépek fejlesztéséhez. A bennfentesek szerint a Huawei nemrégiben alapított egy Xfusion nevű leányvállalatot a tartomány fővárosában, Csengcsouban, hogy a Kunpeng-alapú technológiákkal kapcsolatos üzleteket fejlessze.

Az x86-os üzletág leválasztása több lehetőséget adhat a növekedésre. A Honor okostelefon-csoport azt mondta, a Huaweitől való leválás lehetővé tette számára, hogy újra felvegye az üzleti kapcsolatokat a főbb beszállítókkal, mivel az exportkorlátozások nem vonatkoznak a vállalatra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.