Hirdetés
. Hirdetés

IDC: a menedzselt peremszolgáltatások piaca 2,8 milliárd dollárosra nő

|

A szolgáltatókkal és technológiai szállítókkal folytatott széles körű megbeszélések alapján az IDC három elsődleges telepítési modellt azonosított a menedzselt peremszolgáltatásokra.

Hirdetés

A menedzselt edge (perem) szolgáltatások piaca nagy növekedést ígér, mivel a vállalatok az alacsony késleltetésű peremszolgáltatásokat keresik a folyamatok hatékonyságának növelése, az új fogyasztói alkalmazások támogatása, az adatszuverenitás betartása és a biztonsági fenyegetések kezelése érdekében. Az IDC új előrejelzése szerint a menedzselt edge-szolgáltatások világszintű bevétele 2021-ben eléri a 445,3 millió dollárt, ami 43,5 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A 2021-2025-ös előrejelzési időszakban a menedzselt peremszolgáltatások összetett éves növekedési üteme (CAGR) pedig várhatóan 55,1 százalék lesz.

Tekintettel a menedzselt peremszolgáltatások iránti bővülő keresletre, a szolgáltatók és technológiai gyártók széles köre ezt a piacot tekinti a következő nagy bevételi lehetőségnek. Az IDC úgy látja, hogy a nyilvános felhőszolgáltatók, vagyis a hiperskálázók az 5G szolgáltatókkal kialakítandó partnerségek révén a peremszolgáltatások kulcsfontosságú megvalósítói lesznek. Egyes szolgáltatók a negyedik ipari forradalom katalizátorának tekintik az edge-szolgáltatásokat, míg a tartalomelosztó hálózatokat üzemeltető CDN-szolgáltatók már most is az edge-alkalmazások felé tolják el beruházásaikat.

Hirdetés

"A menedzselt edge szolgáltatások jelentős monetizációs lehetőséget jelentenek a szolgáltatók számára azzal, hogy kihasználják a peremszámítástechnikába történő befektetéseiket" - mondta Ghassan Abdo, az IDC globális telekom, virtualizáció és CDN területekért felelős kutatási alelnöke. "Ugyanakkor a szolgáltatók nagyon is tisztában vannak azzal, hogy az edge milyen hatással lehet a jelenlegi piaci pozíciójukra, és nagyon figyelnek a szomszédos piacokról és az új diszruptoroktól érkező váratlan versenyre. A technológiai szállítók, köztük a hálózati berendezések szolgáltatói (NEP), valamint a szoftver-, adatközpont- és hálózati szállítók versengenek azért, hogy kialakítsák ezt a piacot, és jelentős szerepet játsszanak az innovatív edge-szolgáltatások nyújtásában" - tette hozzá.

A szolgáltatókkal és technológiai szállítókkal folytatott széles körű megbeszélések alapján az IDC három elsődleges telepítési modellt azonosított a menedzselt peremszolgáltatásokra.

Helyszíni telepítés: Ez olyan menedzselt peremfelhasználási eseteket jelent, ahol az edge számítási infrastruktúrát a vállalatok telephelyén telepítik, amit privát telepítésnek is neveznek. Ez a telepítési modell az extra alacsony késleltetés iránti igényt hivatott kielégíteni, és ipari felhasználási esetekben, az egészségügyben és az AR/VR alkalmazásokban alkalmazható.

Szolgáltatói edge telepítés: Ezen olyan menedzselt peremszolgáltatások telepítését kell érteni, amelyeket a szolgáltató mind a helyhez kötött, mind a mobil megoldásokkal nyújt. Az IDC várakozásai szerint ez a telepítési modell a vertikális felhasználási esetek széles körének fejlődését fogja ösztönözni.

CDN edge telepítés: Ez a CDN POP-okon vagy edge-helyszíneken telepített peremszámítástechnikai rendszerek által nyújtott menedzselt peremszolgáltatásokat jelenti. Ezek a felhasználási esetek személyre szabott, nagy valósághűségű és interaktív gazdag média ügyfélélményt nyújtó tartalommegosztással fogják javítani a tartalomszolgáltatást.

Az IDC előrejelzései szerint a helyhez kötött edge lesz a leggyorsabban növekvő szegmens, ötéves CAGR-je 74,5százalék. A második leggyorsabban növekvő szegmens 59,2 százalékos CAGR-rel a szolgáltatói szegmens lesz, amely így 2022-re a legnagyobbá válik. A CDN szegmens várhatóan 41,9 százalékos ötéves CAGR-t fog elérni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.