Hirdetés
. Hirdetés

IDC: a PC-piac az év végére gyógyul meg

|

A kornyadozó világgazdaság és más tényezők (például az égető merevlemez-hiány) is oda vezetett, hogy tavaly év végére visszaestek a PC-eladások. Az IDC közzétette friss tényszámait és előrejelzését.

Hirdetés

A PC-értékesítés lelassult 2011 utolsó három hónapjában, s a teljes értékesítés 92,7 darabnál állt meg a negyedév végén, ami valamivel kevesebb a 2010-es 92,8 millió darabos kiszállításnál. Az egész 2011-es teljesítmény 352,4 millió darab volt, ami 1,6 százalékos nö9vekedést jelent az elsőző évi 346,8 milliós szinthez képes.

Az IDC szerint a gyenge teljesítményt a következő tényezők eredményezték. Elsősorban a thaiföldi áradások miatt előálló merevlemezhiány okozott fennakadásokat a PC-termelésben. De a világgazdasági nyüglődései is fontos szerepet játszottak, méghozzá azzal, hogy az egyéni vásárlók nem verték magukat nagyobb kiadásokba, így sokan a PC-vásárlást is elhalasztották. Emellett a kereslet egy jelentős része átvándorolt az okostelefon és a tablet piacra.

Az IDC szakértői szerint az eladások gyengesége idén is folytatódni fog, legalább is az első három hónapban, amikor a merevlemezek hiánya még erősen érződni fog. Az év végére azonban felgyorsul az értékesítés, sőt az utolsó negyedévben már akár 15 százalékkal is meghaladhatja a tavalyi szintet. Az egész évre az IDC 371 millió darabos értékesítést jósol, ami 5,4 százalékos emelkedés 2011-hez képest.

Az USA piaca tavaly 5 százalékkal zsugorodott 2010-hez képest, 75-ről 71 millió darabra csökkenő eladással. Európában és Japánban szintén visszaesés volt, s csak Kínában mértek bővülést. A Hewlett-Packard még mindig a világ legnagyobb PC-gyártója a maga 15 millió darabos utolsó negyedéves globális értékesítésével, a második helyen a Lenovo áll 13 millió darabbal, ami elképesztő 36 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.